8 tips waardoor Google Chat nog leuker en efficiënter wordt

8 tips waardoor Google Chat nog leuker en efficiënter wordt

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Het heette ooit Hangouts, maar inmiddels is het Google Chat. Het chatprogramma dat je kunt gebruiken vanuit Gmail is enorm handig: je kunt er gifjes in kwijt, je kunt even snel overleg plegen met collega’s op afstand en het is zelfs mogelijk om er agenda-uitnodigingen in te zetten.

Google Chat

Google Chat is gewoon een chatprogramma, net zoals je kunt chatten in Slack of op WhatsApp, maar net als MS Teams diepe integraties kent met agenda’s, emailbeheer en documenten voor een betere samenwerking, heeft Google Chat dat met Google-programma’s. Je kunt het handig gebruiken binnen Gmail en je kunt er bijvoorbeeld handig mee samenwerken in documenten via Drive. Dit zijn 8 tips waardoor Google Chat nog leuker en efficiënter wordt.

Google Chat

Google Chat

Wat is Google Chat? Google noemt Chat een intelligente, beveiligde communicatietool voor teams. De app was eerst alleen voor zakelijke gebruikers van G ..

1. Donkere modus

Een donkere modus zou minder energie kosten, rustiger zijn voor mensen die gevoelig zijn voor fel licht en zorgen voor een betere nachtrust dan wanneer je voor het slapengaan naar een wit scherm kijkt. Wil je Google Chat liever in donkere modus gebruiken? Dat kan, zelfs als je voor de rest van je apps en sites hebt gekozen voor een licht thema. De donkere modus van Google Chat is te vinden in het Instellingenmenu (zie het tandwiel) en je kunt de donkere modus aanzetten onder ‘thema’.

8 tips waardoor Google Chat nog leuker en efficiënter wordt

2. E-mailnotificaties

Sommige teams zijn nogal fanatiek als het gaat om het aanmaken van nieuwe kanalen om in te chatten. Zeker in een wereld waarin je elkaar soms ook nog spreekt per WhatsApp, Trello, Click Up en ga zo maar door, is het moeilijk om een bericht nog terug te vinden als je bijvoorbeeld de notificatie hebt weggeswiped op je telefoon. Geen probleem, want Google Chat kan je een e-mailnotificatie sturen wanneer je iemand je via @ een chat stuurt of een persoonlijk bericht. Zo hoef je nooit een bericht te missen dat aan jou is gericht. Hoe doe je het? Door Google Chat in de browser te openen, rechts naar het Instellingen-tandwiel te gaan en dan onder Instellingen > Meet en Chatten > Chatinstellingen beheren.

3. Niet storen inschakelen

Je houdt van je collega’s en de gezelligheid, maar soms moet je even focussen. Hiervoor kun je de niet storen-modus gebruiken. Hierbij kun je zorgen dat je even geen meldingen, trillingen, enzovoorts krijgt. Ga hiervoor rechtsboven in Chat naar het hamburgermenu en tik op ‘instellingen’. Daar zie je vervolgens de optie ‘Niet storen’ en de mogelijkheid om chatmeldingen te dempen voor 30 minuten, 1 uur, 2 uur, 4 uur of 8 uur. Of een specifieke tijd die je zelf instelt.

8 tips waardoor Google Chat nog leuker en efficiënter wordt

4. Snel van account wisselen

In Google Chat op je smartphone kun je heel makkelijk van account wisselen. Je gaat rechtsboven naar het cirkeltje (waar ofwel initialen instaan, ofwel een foto) en daarna tik je op een ander account of op het plusje met ‘Nog een account toevoegen’. Ook handig: in plaats van de tikken kun je ook vanaf de cirkel naar beneden swipen om het menu met accounts te openen.

5. Een taak toevoegen

In een app waarin zoveel overleg plaatsvindt, moet natuurlijk ook ruimte zijn om elkaar taken te geven. Die kun je gemakkelijk vastleggen in Chat door lang op een berichtje te drukken en de ‘Taak voor de hele ruimte maken’-optie. Of in een privéchat ‘Toevoegen aan tasks’. Het berichtje komt dan terug in je takenlijst van Google.

6. Automatisch oude berichten verwijderen

Sommige mensen vinden het een fijn idee om berichten automatisch te verwijderen. Zo kan een hacker of een bemoeial niet zien wat je hebt besproken. Immers vinden er soms enorm persoonlijke gesprekken plaats in zo’n Google Chat. Let daar uiteraard altijd mee op: ook met het bespreken van bijvoorbeeld cijfers van je bedrijf. Maar mocht je automatisch oude berichten willen laten verwijderen, dan kun je het gesprek openen waarvoor je dat wil aanzetten en dan het schuifje bij ‘Geschiedenis aan’ uitschakelen.

8 tips waardoor Google Chat nog leuker en efficiënter wordt

7. Een ruimte maken

Wil je graag met een groepje collega’s in één chatruimte babbelen, dan kan dat door een ‘ruimte’ aan te maken. Hierin kun je naast chatten ook taken toebedelen aan anderen of bestanden delen. Het is eigenlijk gewoon een groepsgesprek zoals in WhatsApp, maar dan met betere samenwerkingstools erin. Een ruimte maak je door binnen ‘Ruimtes’ naar het plusje met ‘Nieuwe ruimte’ te gaan. Je selecteert vervolgens de mensen die je in je ruimte wil zien en dan geef je de ruimte een naam (tip: je kunt een emoji toevoegen als avatar).

8. Gesprekken vastpinnen

Dit is een optie die je eigenlijk alleen nodig hebt als je Google Chat een heel drukke bedoening is. Een gesprek vastpinnen zorgt dat je er snel toegang toe kunt vinden omdat hij bovenaan staat. Houd je vinger lang op het gesprek dat je iets belangrijker wilt maken dan de rest en je kiest voor ‘Vastzetten’.

Gerelateerde artikelen

Google Chat heeft veel handige opties, waarvan je het bestaan in het dagelijkse gebruik waarschijnlijk niet eens door hebt. Handig om deze foefjes nu wel te weten, zodat je bijvoorbeeld sneller een takenlijst kunt maken met je reisgezelschap of je collega’s, of je juist even uit kunt zonen door de meldingen tijdelijk uit te schakelen.

Heb jij een ultieme Google Chat-lifehack te delen? Laat het achter in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk