Beste compacte smartphones van 2023

Beste compacte smartphones van 2023

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Wat zijn de beste compacte smartphones die je op dit moment kunt kopen? Wat is eigenlijk compact? En waarom zijn er steeds minder kleine smartphones? Je leest het in dit artikel.

Criteria en vereisten

We kijken in deze lijst naar smartphones die je met één hand kunt bedienen. Hiervoor nemen we alleen smartphones mee met een scherm niet groter dan 6,2 inch. Let wel, het gaat hier over het hoofdscherm. Flip phones zijn bijvoorbeeld wel compact in de broekzak omdat je deze kan opvouwen, maar ze hebben momenteel allemaal een groot hoofdpaneel. Het bedienen van het hoofdpaneel met één hand is hierdoor dus niet zo makkelijk mogelijk. We kijken dus naar het daadwerkelijke gebruik van de smartphone.

Waarom bestaan echte compacte smartphones niet meer?

In het artikel over de beste compacte smartphones van 2022 kaartte ik het al even aan: ‘echte’ compacte smartphones bestaan al jaren niet meer. Dit heeft in het algemeen één grote reden, we willen geen compacte smartphones meer. De vraag neemt enorm af en hierdoor zijn er ook steeds minder fabrikanten van beeldschermen die kleine panelen produceren. Hierdoor wordt het maken van een compacte smartphone voor smartphonefabrikanten duurder: er is namelijk weinig keuze en aanbod van schermen. En natuurlijk zijn er nog altijd mensen die wel graag een kleinere smartphone kopen, maar het gaat hier over een relatief kleine groep. In het algemeen wil men gewoon grotere panelen waarop je content en media beter op kunt consumeren.

Gerelateerde artikelen

Daarbij zijn het tijdsbeeld en de technieken anno nu veranderd. Vroeger werd je nog uitgelachen met een Samsung Galaxy Note, Galaxy Mega of Dell Streak. Deze smartphones hadden beeldschermen van 5,3’’, 6,3’’ en 5’’. Tegenwoordig kijken we naar een beeldschermen van 6,7 inch groot zonder hierover te klagen en/of grappen te maken. Dit komt dus enerzijds door het veranderende tijdsbeeld, maar ook door nieuwe technieken. Smartphonefabrikanten kunnen nu namelijk grotere beeldschermen in smartphones plaatsen, zonder dat telefoon zelf groter worden. De bezels – de randen rondom het beeldscherm - worden bijvoorbeeld kleiner en de beeldverhouding van onze smartphones veranderd. Telefoons zijn tegenwoordig namelijk langgerekter en hierdoor zijn ze, ondanks de grotere schermen, nog wel goed te hanteren.

google pixel 8

Wat zijn de beste compacte smartphones op dit moment?

Tot zover een korte achtergrond over de compactheid in smartphones. We gaan nu door naar de lijst met de beste compacte smartphones van dit moment. Hierin staan toestellen die dit jaar zijn uitgekomen, maar er staan ook enkele telefoons in van vorig jaar die nu nog altijd een kooptip zijn. We sommen ze hieronder voor je op, de lijst is op volgorde van prijs. De prijzen genoemd bij de toestellen, zijn de prijzen ten tijde van publicatie. Elke smartphone hebben we zelf in handen gehad en uitgebreid getest.

Gerelateerde artikelen

1. Google Pixel 6a (349 euro)

De Pixel 6a van Google staat nu al ruim een jaar in onze koopgids. Dit komt doordat je tegenwoordig voor minder dan 350 een luxe smartphone met een snelle processor, top camera’s, een schone Android-schil én een goed updatebeleid krijgt. Daarnaast is de telefoon met zijn 6,1 inch scherm heerlijk compact. Kortom: een echte aanrader voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare compacte smartphone. De Pixel 7a, de opvolger van deze 6a, is overigens ook een goede optie en kost momenteel zo’n 470 euro.

De Google Pixel 6a is met zijn 6,1 inch beeldscherm allereerst compact. Met dit relatief kleine beeldscherm is de Pixel 6a dan ook één van de meest compacte smartphones die je tegenwoordig kunt kopen. Hiermee is de telefoon vrij goed met één hand te bedienen, heerlijk.

 • Snelle Tensor-chipset
 • Schone Android-ervaring
 • Schokkerig 60 Hz paneel
 • Traag opladen
Bekijk meer specificaties

2. Sony Xperia 10 V (389 euro)

Sony maakt al jaren opvallend uitziende smartphones, als het gaat om de vorm dan. In tegenstelling tot andere fabrikanten hebben de toestellen van Sony namelijk een 21:9 verhouding. Hierdoor zijn ze een stukje langer dan andere smartphones. De Xperia 10 V is hierdoor, en door zijn 6,1 inch paneel, heerlijk compact en erg goed met één hand te bedienen. De telefoon heeft daarnaast een mooi OLED-paneel, een fijne schone Android-schil en een grote 5000 mAh accu. Laura zei in haar review onder andere het volgende over de Xperia 10 V:

‘’Sony de lichtste telefoon die nu verkrijgbaar is en dat merk je: hij weegt maar 159 gram. Ook is hij erg smal: de afmetingen zijn 155 x 68 x 83 millimeter en wat mij betreft valt hij dan in de categorie compacte smartphone. Hij ligt lekker in de hand en zijn slanke uiterlijk staat hem goed.’’

Laura over de Sony Xperia 10 V

De Xperia 10 V scoort wel erg slecht op het gebied van updatebeleid. De smartphone krijgt slechts twee Android-upgrades en drie jaar aan beveiligingsupdates. Ook is de camera niet top en is de gebruikte Qualcomm 695-chip niet de snelste in zijn prijsklasse.

 • Heerlijk handzaam
 • Rustig scherm
 • Fletse foto's
 • De processor valt tegen
Bekijk meer specificaties

3. Samsung Galaxy S23 (695 euro)

De Galaxy S23 is de basisversie uit de Galaxy S23-serie van Samsung, de high-end line-up van de Zuid-Koreaanse fabrikant van dit jaar. De telefoon is erg uitgebreid en beschikt, ondanks zijn kleine AMOLED-paneel van 6,1 inch, over krachtige hardware. Zo heeft de S23 een goed en uitgebreid camera-eiland welke bestaat uit een 50 MP hoofdcamera, 12 MP groothoeklens en 10 MP telelens waarmee je tot 3x optisch kunt zoomen. Daarnaast ontvangt de telefoon vijf jaar lang beveiligingsupdates, is de accuduur goed op orde en het beeldscherm erg mooi. Als laatst draait de telefoon op de snelste chipset die je momenteel in een Android-smartphone kunt vinden, de Snapdragon 8 Gen 2-chip.

De Samsung Galaxy S23 is lekker compact. Het scherm meet 'maar' 6,1 inch. Hierdoor past 'ie veel makkelijker in je jas- of broekzak, en kan je de telefoon heel makkelijk met één hand bedienen

 • Compact design
 • Snelle chipset en prachtig vlak scherm
 • 128 GB-variant heeft langzamer geheugen
 • Wiebelen op tafel
Bekijk meer specificaties

4. Google Pixel 8 (799 euro)

De derde Pixel in deze lijst is de nieuwe Pixel 8. Ik heb deze compacte krachtpatser nu zo’n drie weken in gebruik en op bijna alle fronten weet de smartphone goed te scoren. Het toestel beschikt onder andere over hele goede camera’s inclusief (nu nog) exclusieve AI-functies, uniek luxe design, snelle processor, heerlijke haptische feedback én het beste updatebeleid die je kunt krijgen. Combineer dit met het onwijs felle 120 Hz 6,1 inch AMOLED-paneel en je hebt een onwijs goede smartphone te pakken.

Google heeft er bij de Pixel 8 bovendien voor gezorgd dat de hardware is verbeterd en is meegegroeid met de software. Deze combinatie moet ervoor zorgen dat er een smartphone van formaat staat, figuurlijk althans. Letterlijk is de Pixel 8 namelijk relatief compact, met zijn 6,2 inch OLED-paneel is de telefoon immers één van de meest compacte high-end smartphones van dit moment.

Ondergetekende over de compacte Pixel 8
 • Nieuwe AI-functies geven wow-effect
 • Super fel beeldscherm
 • Opladen gaat echt te traag
 • 128 GB als basisversie kost maar liefst 799 euro
Bekijk meer specificaties

5. ASUS Zenfone 10 (769 euro)

De Zenfone-toestellen van ASUS zitten al jaren op de troon als de koning van de compacte smartphones. Dit is bij de Zenfone 10 niet anders. Het toestel is met zijn 5,9 inch de kleinste smartphone uit de lijst en is hierdoor erg goed te bedienen met één hand. Ondanks dit kleine scherm heeft de telefoon een onwijs goede accuduur, iets wat bij andere compacte smartphones nog wel eens een issue kan zijn. De Zenfone 10 beschikt verder over snelle Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-chipset, een schone Android-schil, goede camera’s en een verbeterd updatebeleid.

Met zijn compacte formaat ligt het toestel prima in de hand en de achterzijde voelt alsof je een kartonnen doos aanraakt. Dat bedoelen we opnieuw alleen maar goed, want de achterkant zorgt voor grip en laat geen vingerafdrukken zien.

Over de kartonnen(?) Zenfone 10
 • Lekker compact
 • Knap 144Hz AMOLED-scherm
 • Groothoekcamera en speaker iets minder sterk
 • Updatebeleid blijft mager
Bekijk meer specificaties
Google Pixel 6a
Google Pixel 6a
Google Pixel 6a

Google Pixel 6a

De Google Pixel 6a is een nieuwe midrange telefoon met een eigen Tensor-processor, vijf jaar update-ondersteuning en een reeks slimme functies op basis van kunstmatige intelligentie.

€ 459

Winkelen op:

Samsung Galaxy S23 kopen
Samsung Galaxy S23 kopen
Samsung Galaxy S23 kopen

Samsung Galaxy S23 kopen

De Samsung Galaxy S23 is het instapmodel in de Galaxy S23-serie. Deze telefoon heeft vijf zeer uitgebreide camera's, een 6,1 inch Full HD+ AMOLED-scherm, de snelle Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, een 3.900 mAh-accu en nog veel meer.

Vanaf 949 euro

Winkelen op:

Google Pixel 8 kopen
Google Pixel 8 kopen
Google Pixel 8 kopen

Google Pixel 8 kopen

Dit toestel draait op de Tensor 3-chipset en heeft een 6,2 inch beeldscherm. Het werkgeheugen is 8 GB en het intern geheugen is 128 GB / 256 GB. De camera's op dit toestel zijn verbeterd en hebben een integratie van generatieve AI voor de beste resultaten.

€ 799

Winkelen op:

ASUS Zenfone 10 kopen
ASUS Zenfone 10 kopen
ASUS Zenfone 10 kopen

ASUS Zenfone 10 kopen

ASUS Zenfone 10 kopen

€ 799

Winkelen op:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk