Bescherm je nu tegen deze privacyinbreuk van Google Chrome

Bescherm je nu tegen deze privacyinbreuk van Google Chrome

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google Chrome bezorgt standaard aan elke website die erom vraagt de gegevens van de bewegingssensoren in je telefoon. En dat is in heel wat gevallen overbodig merkt een beveiligingsonderzoeker op. We leggen je uit hoe je de instelling aanpast in je browser.

Chrome en privacy

Gebruikers kunnen het weleens over het hoofd te zien, maar Google is in de eerste plaats een verkoper van online advertenties. Een app als de Chrome-browser heeft daarom als doel om waardevolle informatie over gebruikers te verzamelen zodat die kan worden ingezet om gepersonaliseerde reclame aan te bieden. Dat Chrome daarnaast een vlotte browser is die een goede gebruikservaring biedt, is in principe niet het doel, maar eerder een middel waarmee Google zijn verdienmodel in stand houdt.

Gerelateerde artikelen

Recent kreeg Meta kritiek omdat het met zijn sociale media-apps de bewegingen van iPhone-gebruikers volgt. De beveiligingsonderzoeker Tommy Mysk wijst er nu op in een tweet dat Google iets vergelijkbaars doet in Chrome. Informatie van bewegingssensoren zoals de accelerometer van je telefoon worden standaard aan websites aangeboden als ze erom vragen. Dat terwijl bewegingsdata in je browser voor erg weinig toepassingen relevant is. Een voorbeeld is wanneer je navigeert vanuit de webversie van Google Maps - en dus in beweging bent - maar de kans is groter dat je in de meeste gevallen eerder de app gebruikt.

Zo zet je het uit

Toch stelt Google zelf in de instellingen van Chrome dat het "aanbevolen" is om informatie over je bewegingssensoren te delen met websites. Mysk vindt dat absurd en raadt gebruikers aan om het uit te zetten in de instellingen van je browser. Dat werkt als volgt:

  1. Open Google Chrome op je telefoon
  2. Druk rechtsboven op het menu met de drie puntjes
  3. Kies Instellingen
  4. Druk op Site-instellingen
  5. Tik op Bewegingssenoren
  6. Zet de schakelaar uit
Google beschouwt het als een aanbevolen instelling

Google beschouwt het als een aanbevolen instelling

Chrome verwijderen

Mysk verklaart ook tegen Forbes dat Googles verdienmodel met apps als Chrome in feite onverenigbaar is met een focus op privacy. Wie zich zorgen maakt over de gegevens die de browser verzamelt, kan dus beter de browser verwijderen en met een alternatief aan de slag, dat zegt de beveiligingsonderzoeker.

Gerelateerde artikelen

Wij helpen je op weg in ons artikel: "De 5 beste browsers voor Android die je privacy respecteren." Dit jaar was er een privacythemaweek op Androidworld. Wil je meer leren over privacy op je telefoon, duik dan hier onze achtergrond- en tipartikelen. Wat denk jij? Is het beter om Chrome te verwijderen en een alternatief te testen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel. Heb jij helemaal niets te verbergen? Lees dan dit artikel.

Google Chrome: snel en beveiligd

Google Chrome: snel en beveiligd

Google Chrome is de officiële browser van Android sinds Android 4.1. Deze browser is snel en wordt zeer regelmatig door Google geüpdatet. Hiermee is het onder ande ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk