Bescherm nu je Android-telefoon tegen hackers in 6 stappen

Bescherm nu je Android-telefoon tegen hackers in 6 stappen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Over het algemeen zijn Android-telefoons goed beschermd tegen beveiligingslekken, maar regelmatig wordt nog malware ontdekt in en buiten de Google Play Store. Met deze zes stappen kan je de kans dat hackers bij jou een slag te slaan aanzienlijk beperken.

1. Kies voor veilige schermvergrendeling

Alles begint met de manier waarop je toegang krijg tot jouw telefoon. Dat beschermt je niet alleen tegen kwaadwillenden die je telefoon fysiek in handen krijgen, maar sommige malware kan ook al simpelweg door het vergrendelscherm al worden tegengehouden.

Beveilig je telefoon met een wachtwoord, patroon of met de vingerafdrukscanner. Ga naar Instellingen -> Beveiliging -> Schermvergrendeling, en kies een veilige methode. Gezichtsherkenning kan je maar beter meteen uitzetten, want die beveiliging is veel minder waterdicht.

2. Gebruik veilige en unieke wachtwoorden

Het zal je verrassen hoeveel mensen nog wachtwoorden gebruiken die onveilig zijn, of telkens dezelfde wachtwoorden voor hun accounts gebruiken. Dat is vroeg of laat vragen om problemen. Als jij met de 'schuldigen' hoort, is het echt tijd om er iets aan te veranderen. Begin bij deze vijf tips om sterke wachtwoorden te maken en stop daarna ook met deze zeven slechte gewoonten met wachtwoorden.

De wachtwoordmanager van je Google-account

De wachtwoordmanager van je Google-account

3. Verbind alleen met veilige wifi-netwerken

Kom je maar moeilijk elke maand rond met je mobiele databundel? Dan lijkt het vast erg slim om even in een fastfoodketen met het openbare wifi-netwerk te verbinden terwijl jij wacht op je calorieënbommetje. Dat is geen goed idee: de calorieënbom, maar vooral het openbare netwerk. Wanneer je verbonden bent met openbare wifi, kan een kwaadwillende die de router heeft gehackt eenvoudig meekijken met alles wat je online doet. Sommige hackers richten zich daarom specifiek op openbare wifi-hotspots.

Sommige telefoongebruikers zijn zich deels bewust van de gevaren van publieke netwerken, alleen denken zij soms foutief dat ze met een VPN helemaal veilig zitten. Een VPN is een virtueel privénetwerk die je bestaande verbinding versleutelt. Het enige probleem in combinatie met hotspots is dat je al meteen wordt blootgesteld aan mogelijke gevaren op het moment dat je met het openbare netwerk verbindt. Tegen de tijd dat je de VPN inschakelt, kan de schade al zijn aangericht.

Gerelateerde artikelen

4. Let op wat je downloadt

De veiligste plaats om apps te downloaden is de Google Play Store. Google scant dagelijks alle apps op mogelijke beveiligingsrisico's met de Play Protect-scanner. Feilloos is dat niet en kijk daarom voor je een app installeert naar het aantal downloads en naar reviews van andere gebruikers. Een app met slechts 1.000 installaties en geen of nauwelijks reviews kan een risico vormen.

En zeker als je van plan bent om content buiten de Play Store en met je browser te downloaden, dan moet je in het bijzonder uitkijken. Zet dus je kritische bril op en wees je ook bewust van de vormen van fraude.

Maar 500 downloads en geen reviews? Deze kan je beter vermijden

Maar 500 downloads en geen reviews? Deze kan je beter vermijden

5. Verwijder oude apps en hun accounts

Dit is een probleem waar nog steeds te weinig aandacht voor is. Elke app op je telefoon die verwacht dat jij een account maakt, vormt een potentieel risico. Je weet namelijk als gebruiker nooit zeker op welke manier de dienst zijn serverinfrastructuur heeft beveiligd.

En het wordt al helemaal risicovol bij apps die al jarenlang geen updates hebben ontvangen. Google verwijdert zulke apps binnenkort uit de Play Store, maar dat is geen oplossing voor de apps die al op je telefoon zijn geïnstalleerd. Houd dus regelmatig een grote schoonmaak en bekijk in de Play Store wanneer een app voor het laatst is bijgewerkt. Gebruik je ze niet? Weg ermee, maar niet voordat je eerst je account hebt verwijderd. Afhankelijk van de app kan dat een zoektocht worden in de instellingen en soms moet je ervoor op de website inloggen.

Gerelateerde artikelen

6. Installeer je updates zo snel mogelijk

Apps worden in de Play Store normaal automatisch bijgewerkt. Controleer dat in de applicatiewinkel via je profielicoontje -> Instellingen -> Netwerkvoorkeuren -> Apps automatisch bijwerken. Een Android-beveiligingsupdate wordt meestal via een melding aangekondigd en zorg dus dat je die patches zo snel mogelijk installeert. Er worden nog vaak door Googles beveiligingsteam kritieke lekken gedicht.

Controleer ook of jouw smartphone nog steeds updates krijgt. Doe dat via Instellingen -> Beveiliging -> Beveiligingsupdate. Heeft je telefoon al langer dan drie maanden geen patch ontvangen, dan weet je dat je geen updates meer hoeft te verwachten. En ook al werkt je telefoon nog zonder problemen, dan nog kan je overwegen om eventueel een nieuwe te kopen. Je leest er hier alles over.

Let in je meldingen op mogelijke updates

Let in je meldingen op mogelijke updates

Nog meer beveiligingstips

Laten we hopen dat het je nooit overkomt, maar als je je telefoon verliest, kan je maar beter 'Vind mijn apparaat' actief hebben. Indien nodig kan je daarmee je gegevens op afstand wissen. Een manier om malware op je telefoon kwijt te raken is door de fabrieksinstellingen terug te zetten al je gegevens te wissen. Je kan dan maar beter je gegevens in een back-up hebben en dat kan op deze vier manieren.

Weet ook hoe je malware kan herkennen en beveilig in het bijzonder ook je WhatsApp-account als je deze berichtendienst gebruikt. heb jij nog meer tips om je telefoon te beveiligen? Laat het ons weten in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk