Zo kom je erachter wanneer de Google Assistent luistert naar jouw stem

Zo kom je erachter wanneer de Google Assistent luistert naar jouw stem

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Het gebeurt nog te vaak dat slimme Assistent-speakers worden geactiveerd zonder dat je er om hebt gevraagd. In het merendeel van de gevallen blijft dat onopgemerkt. Google biedt in de Home-instellingen wel een optie om geluid af te spelen bij het activeren van de Assistent. Zo schakel je het in.

Google Assistent

Voor de Google Assistent-speakers van Google – en bij sommige fabrikanten die de Google Assistent in hun speakers integreren – geldt dat ze bij een spraakactivatie de kenmerkende led-lampjes onder de stoffen behuizing inschakelen. Op die manier kun je aan zulke Assistent-speakers herkennen zodra ze worden ingeschakeld. In de gevallen dat de speaker in het zicht staat kan dat zeker handig zijn. Staat de speaker buiten zicht, dan heb je het wellicht helemaal niet door dat de Assistant klaar is om jouw spraakopdracht te verwerken – of dat hij juist niet gereed is.

Gerelateerde artikelen

Dat kan ertoe leiden dat je een spraakopdracht opgeeft aan de Assistent, terwijl achteraf blijkt dat je spraakopdracht helemaal niet is opgevangen door de digitale assistent van Google. Tegelijkertijd zou het kunnen gebeuren dat de Assistent juist op momenten wordt geactiveerd terwijl je er geen erg in hebt, maar er ook niet om hebt gevraagd. Gelukkig heeft Google in zijn Home-app een oplossing die werkt voor alle Assistent-speakers van de zoekgigant. Met de instelling kun je een geluid afspelen in de gevallen dat je de Assistent activeert.

‘Assistent-activatie deuntje’

Het instellen van het start- of einddeuntje van de Assistent-speakers verloopt via de Google Home-app. Vermoedelijk heb je die app wel op je telefoon geïnstalleerd als je een Assistant-speaker in huis hebt. Mocht je de app niet of niet meer geïnstalleerd hebben, dan kun je de Home-app via deze link uit de Google Play Store downloaden. Is de app geïnstalleerd en is de Assistant-speaker aan de app gekoppeld? Dan is het tijd om onderstaande stappen te volgen.

  1. Open de Google Home-app
  2. Klik op de Assistent-speaker waarvoor je het deuntje gaat instellen
  3. Klik vervolgens rechtsboven op het tandwiel-icoontje
  4. Navigeer daaropvolgend naar Toegankelijkheid
  5. Kies onder Audio voor Startgeluid afspelen en/of Eindgeluid afspelen

Elke keer dat je nu de Assistent-speaker activeert met het Hey Google-hotword dan wordt eerst een kort en herkenbaar deuntje afgespeeld. Op die manier kan je, ook als de speaker niet het zicht staat, herkennen of je een spraakopdracht kan opgeven, of dat de speaker juist per ongeluk activeerde. In het geval dat de Assistent te vaak activeert kun je – hoewel dit momenteel enkel werkt bij speakers die in het Engels (VS) ingesteld staan – de gevoeligheid aanpassen. Hoe je dat doet, lees je hier.

Google Home

Google Home

De Google Home-app is een verzamelplek voor het instellen, beheren en bedienen van hardware als de Google Home, Chromecast en Chromecast Audio. Maar de app kan ook a ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk