Met deze 2 tools kun je een reis terug in de tijd maken

Met deze 2 tools kun je een reis terug in de tijd maken

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Tijdreizen

Reizen was vroeg lang niet zo makkelijk als nu. We moesten het stellen zonder Google Maps, TomTom en Waze, maar er waren wel stadskaarten. Deze kaarten gecombineerd met de archiefbeelden van Google Earth maken een reis terug in de tijd mogelijk. Er zijn twee websites die je hiervoor op je mobiel kunt raadplegen en hieronder leg ik uit hoe dit in zijn werk gaat.

Topotijdreis - tijdreizen in Nederland

In 1815 werd het Topographisch Bureau, opgericht. Dit bureau had als taak geografische informatie over Nederland te verzamelen. Bijvoorbeeld over de ligging van de wegen, de landbouwgrond en het water. In 2004 werd het Topographisch Bureau onderdeel van het Kadaster waardoor deze instantie jarenlange ervaring met het verzamelen van geo-informatie in huis haalde: meer dan 200 jaar topografische kaarten van topniveau. Van deze 200 jaar aan kaarten is een tijdreis-app gemaakt.

In deze tijdreis-app kun je stadsplattegronden bekijken van verschillende jaren sinds 1815 en inzoomen op de stukjes die je wilt zien. Zo kun je bijvoorbeeld inzoomen op je eigen straat, of bekijken hoe de plattegrond van je stad door de jaren heen is veranderd. Zoek allereerst de plek op de kaart die je wilt bekijken. Vervolgens geef je via de slider links het jaartal aan en de site toont vervolgens per jaar de veranderingen op de kaarten aan.

> Topotijdreis (voor desktop en mobiel)

Topotijdreis Kadaster

Google Earth Timelapse - tijdreizen op onze planeet

In de afgelopen dertig jaar is de planeet Aarde veel veranderd en de satellietbeelden-app Google Earth kan deze veranderingen via Google Earth Timelapse in detail weergeven. Google begon in 2013 met Timelapse en inmiddels zijn er meer dan vijftien miljoen satellietbeelden beschikbaar. Google Earth Timelapse toont veranderingen van de aarde van de afgelopen 35 jaar en iedereen kan deze bekijken.

Net als bij de Topotijdreis-app van het Kadaster kun je ook bij Google Earth Timelapse een locatie zoeken en vervolgens een jaartal via de slider bovenin aangeven van waaruit de tool een slideshow moet weergeven. Zo kan je hier zien hoe een gletsjer in de afgelopen tijd kleiner is geworden en hier hoe het Brandenburg Airport in Berlijn gegroeid is.

> Google Earth Timelapse (voor desktop en mobiel)

Google Earth Timelapse

Gebruik jij dit soort tools wel eens? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk