Back to school: 11 beste apps voor studenten (en hun ouders) in 2020

Back to school: 11 beste apps voor studenten (en hun ouders) in 2020

Huiswerk-apps

Wanneer zijn die volgende vakanties nu weer? No worries, we got you covered. Hier zijn de data voor Nederland en België. Nu even opletten, want we bekijken acht apps die je als student zeker op je telefoon moet installeren. Ben je de ouder van een scholier? Ook dan zijn dit apps waarmee jij je hardwerkende student een hard onder de riem kan steken.

Voor we in de lijst duiken, willen we je alvast vertellen dat een aantal al applicaties een eervolle vermelding hebben gekregen, omdat ze deze lijst niet hebben gehaald. Niet omdat ze onnuttig zijn voor studenten, integendeel, maar juist omdat ze zo voor de hand liggend zijn. Je vindt ze helemaal onderaan dit artikel.

Beelden van de tips

1. Pocket

Pocket is een erg populaire app die goed is in het klasseren van bronnen. De ideale applicatie voor wie geregeld taken krijgt die op lange termijn moeten worden gemaakt. Heb je een paper op het einde van het jaar over een bepaald onderwerp? Installeer in dat geval nu alvast Pocket. Als je doorheen het jaar op goede informatieve artikels of websites stuit die je voor je paper wel kan gebruiken, dan sla je ze op om ze later weer te bekijken. Je kan verschillende labels maken voor verschillende taken.

De grootste troef van de applicatie is dat ze erg goed geïntegreerd zit in Chrome. In een mum van tijd rangschik je een bron onder een bepaald label. In Android verschijnt Pocket in de zijbalk van Chrome en voor de desktopversie bestaat er een handige extensie in de Chrome Web Store.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

beeld van de apps

2. Adobe Scan

Scanapplicaties zijn veruit de meest ondergewaardeerde apps. Tot mijn grote verbazing zijn er veel mensen die niet van het bestaan van dit soort apps weten, hoewel ze je heel veel tijd kunnen besparen. Een scanner die A4-documenten scant is meestal niet meteen het meest draagbare apparaat, maar met een degelijke smartphone-camera en de juiste app kan je waar je maar wil documenten inscannen.

Gedurende mijn jaren als student heb ik verschillende scanapplicaties voor Android uitgeprobeerd. Tiny Scanner en CamScanner, twee populaire scan-apps, werken goed en zijn rijk aan features, maar zijn helaas ook niet (meer) gratis. Uiteindelijk probeerde ik Adobe Scan uit en sindsdien gebruik ik die voor zowat al mijn scans.

De slimme software detecteert automatisch de randen van een document als je je camera boven het papier richt. Vervolgens neemt hij een foto, zet hij de tekst recht en optimaliseert hij de kwaliteit van de foto zodat alles goed leesbaar is. Daarna kan je zelf eventueel aanpassingen maken en het bestand delen of printen via Google Cloud Printer.

Pro-tip: ga niet rechtstreeks onder een lamp staan, want de schaduw van je telefoon zal op het document vallen. Je kan veel beter even het licht uitdoen, want de software is in de meeste gevallen in staat – afhankelijk van de kwaliteit van je camera – om van elke foto een degelijke scan te maken. Je kan ook de flits van je toestel uitproberen, maar in veel gevallen is je foto dan overbelicht.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

Adobe Scan: PDF-scanner, OCR

3. Sleep as Android

Misschien is dit wel de belangrijkste app voor studenten uit de lijst. Als je de gewoonte hebt om telkens tot een laat tijdstip wakker te blijven, ook al moet je ‘s morgens vroeg opstaan, dan kan Sleep as Android je helpen om je wat bij te sturen. Je voert in hoe laat je de volgende dag moet opstaan en Sleep as Android gaat je dan aanbevelingen geven over het tijdstip waarop je het best naar bed kunt.

Soms gaan er natuurlijk situaties ontstaan waarbij er geen andere keuze is dan wakker blijven. Als je de volgende dag een examen hebt bijvoorbeeld, en je hebt nog niet alle leerstof tijdig verwerkt, ook dan schiet de app te hulp. Er bestaat namelijk zoiets als slaapcyclussen. Heb je al eens het gevoel gehad dat je wel lang genoeg geslapen hebt, maar je toch niet helemaal wakker voelt? In dat geval ben je waarschijnlijk gewekt op een verkeerde moment. Sleep as Android is ook een wekker-app die je kan wekken op de momenten die voor jou het beste zullen aanvoelen, zodat je je altijd uitgerust voelt.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

beeld van de apps

4. Headspace

Op school sla je de hele tijd nieuwe informatie op in je grijze hersenmassa, maar dat kost ook energie. Met Headspace kan je na een vermoeiende dag weer helemaal ontspannen. De app barst van de handige trainingen en meditatie-oefeningen. Verder helpt Headspace je ook om vlot in slaap te vallen door ontspannende achtergrondmuziek te spelen of zelf verhalen voor te lezen. De app biedt ook advies en steun omtrent moeilijke thema's zoals zwangerschap, gevallen van kanker bij je familie of vrienden en omgaan met angsten. Sommige functies van de app zijn zelfs in het bijzonder op studenten gericht. Kortom: het is een alles-in-één welzijns-app.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

beeld van de apps

5. Voice Recorder – Sound Recorder PRO

Een geluidsrecorder kan voor een aantal zaken handig zijn. Er is een cruciaal stuk van de les dat je zeker niet wil missen, maar je docent praat sneller dan je kan typen of schrijven? Laat je telefoon dan even de informatie opnemen, zodat je achteraf je notities kan bijwerken.

De kans is ook erg groot dat je gedurende het schooljaar vroeg of laat iemand gaat interviewen, als bron voor je eindwerk bijvoorbeeld. Als je een app gebruikt om de informatie op te nemen, kan je je tijdens het gesprek met die persoon beter concentreren op het stellen van goede vragen. Voice Recorder – Sound Recorder Pro laat je audio opnemen in verschillende bestandtypes.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

Beelden apps

6. PhotoMath

PhotoMath is een life saver voor wie een duwtje in de rug kan gebruiken bij wiskundige problemen, en het gaat daarbij niet alleen om eenvoudige sommen, maar ook om complexe zaken als: logaritmes, absolute- en lineaire vergelijkingen en algebraïsche formules.

De app herkent handschriften en geeft aan de hand van de camera van je smartphone het antwoord op rekenvragen. Erg handig is ook dat je niet alleen de oplossing van een vraagstuk te zien krijgt, maar meteen ook de tussenstappen. Zo begrijp je dus hoe je tot de oplossing komt en kan je eruit leren.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

7. Forest

Zoals communicatiewetenschapster Mariek Vanden Abeele in een interview met Androidworld duidelijk maakte, smartphones en sociale media zijn niet per se een verslaving, maar ze vormen wel een uitdaging. Vooral studenten hebben vaak moeite om tijdens het blokken hun aandacht te focussen op hun lessen in plaats van op hun telefoon.

Wie zichzelf daarin herkent, kan maar beter actie ondernemen en daarvoor is een app als Forest erg geschikt. De app helpt je om gefocust te blijven en doet dat aan de hand van beloningen. Eens je begint met studeren, zet je Forest aan en vervolgens plant je een zaadje. Naarmate de app actief blijft en jij verder werkt, groeit het zaadje uit tot een boom. Kan je het niet laten om telkens weer naar Instagram te trekken, dan verdort je boom.

Betalende gebruikers van de app kunnen zelfs munten verzamelen door de app te gebruiken, waarmee ze echt bomen kunnen laten planten. Forest is ook erg redelijk, want de app laat je bepaalde apps die je nodig hebt tijdens het blokken whitelisten, waardoor ze je mooie boom niet doen verdorren als je ze gebruikt.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

Beelden apps

8. Quizlet

Deze app kan je gebruiken om ter voorbereiding van een toets of examen jezelf de overvragen. Eerst vul je in Quizlet alle mogelijke vragen in, en later kan de overhoring beginnen. Ideaal is dat je eerst je les enkele dagen op voorhand leert en meteen de vragen goed op tijd in de app instelt. Je kan jezelf dan enkele dagen later ondervragen zodat de leerstof deel gaat uitmaken van je langetermijngeheugen in plaats van je kortetermijngeheugen. Je kan ook vragen delen met vrienden die gebruik maken van de app.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

9. TaalApp

Je zal misschien denken: “Waarom heb een woordenboekapplicatie nodig als ik al Google Vertalen gebruik?” Ik ben een grote fan van de snelle tekstvertalingen van Google Vertalen, maar als ik op zoek ben naar een specifiek woord dan gebruik ik liever TaalApp.

Je krijgt een heleboel verschillende manieren te zien waarop je een woord kan vertalen zodat je zeker de juiste vorm in de juiste context eruit pikt. Als je bijvoorbeeld een Frans of Engels opstel schrijft, is dit de app die je wil gebruiken. Wil je snel een tekst vertalen om er een impressie van te krijgen, kies in dat geval voor Google Vertalen.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

Beelden apps

10. Microsoft To-Do

Microsoft Teams is natuurlijk dé app die studenten gebruiken voor groepswerken en vergaderen vanop afstand, maar Microsoft heeft ook een handige takenlijst-app. Microsoft To-Do laat je lijstjes maken die je op elk apparaat kan raadplegen en de app synchroniseert ook eenvoudig met Outlook. Verder kan je ook tussenstappen voor taken invoeren en aan de hand van kleurencodes breng je overzicht. Daarnaast kan je in de app ook bijlagen en notities koppelen aan een taak.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

Beelden apps

11. Crash Course

Wil je nieuwe dingen leren op een snelle en leuke manier? Kijk dan eens naar Crash Course. De app komt met duizenden korte filmpjes waarin je nieuwe dingen leert: van chemie en psychologie tot geschiedenis en anatomie. Je kiest zelf wat je wanneer wil leren. Daarna zorgt de app er ook voor dat je de leerstof in het langetermijngeheugen opslaat, want na elke les kan je je zelf ondervragen. Crash Course is de app van het bekende en gelijknamige YouTube-kanaal dat inmiddels meer dan 11 miljoen abonnees heeft.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

Beelden apps

Eervolle vermeldingen

Lees je een tekst in een taal die je niet goed begrijpt, dan is Google Vertalen de snelste vertaaloplossing. Je kan aan de hand van je camera een tekst scannen, en vervolgens krijg je de vertaling te zien. Google Assistent is dan weer erg goed in het voorzien van een snelle en goede oplossing. Je bent de leerstof geschiedenis aan het doorlopen en leert bijvoorbeeld over de presidenten van de Verenigde Staten, maar wie haalde er nu weer het Witte Huis in het jaar 1977? Assistent zal je vertellen dat het Jimmy Carter is. Verder hoeven we je zeker niet te vertellen over Google Keep? Een perfecte app voor snelle notities, of het nu om teksten, lijstjes, afbeeldingen of audiobestanden gaat. Ten slotte is er nog Microsoft Teams, en dat is een life saver voor groepswerken op afstand.

Bekijk zeker ook onze 7 tips voor studenten tijdens de coronatijd. Zijn er nog andere apps die jij gebruikt tijdens het studeren, of in juist in je vrije tijd na een lange dag van hard werken? Laat het ons dan weten in de reacties onderaan dit artikel.

Originele publicatiedatum: 26 augustus 2018 / Opnieuw gepubliceerd: 31 augustus 2020

TaalApp
De TaalApp van Mijnwoordenboek is een alles-in-één woordenboek. Je vindt niet alleen vertalingen, maar ook de juiste woorden bij puzzels, cryptogrammen ..

Meer info

Mijnwoordenboek
Als je een specifieke woord wil vertalen in plaats van een hele tekst, is de Nederlandse app Mijnwoordenboek een goede keuze. Je krijgt een heleboel verschillen ..

Meer info

Quizlet: Leer talen en woordenschat met flashcards
Deze app kan je gebruiken om ter voorbereiding van een toets of examen jezelf de overvragen. Eerst vul je in de app alle mogelijke vragen in, en later kan de overhor ..

Meer info

Voice Recorder - Sound Recorder PRO
Als je een app gebruikt om de informatie op te nemen bij bijvoorbeeld een interwiew, kan je je tijdens het gesprek met die persoon  je beter concentreren op het ..

Meer info

Adobe Scan: PDF-scanner, OCR
Adobe Scan is een uitgebreide scan-app waarmee je eenvoudig documenten kunt digitaliseren. Daarbij worden documenten automatisch bijgesneden en wordt tekst herkend. ..

Meer info

Microsoft To-Do
To-Do kan net als andere taken-apps gebruikt worden voor de dagelijkse boodschappen, maar ook voor werk of school. Je taken zijn overal bereikbaar, op het web, iOS, ..

Meer info

Microsoft Teams
Microsoft Teams is een app waarmee medewerkers van bedrijven online samen kunnen werken. In deze chat-app à la Slack is het mogelijk om alle beschikbare bestanden i ..

Meer info

Forest - Focus Timer for Productivity
Het concept van Forest is dat je verschillende bomen laat groeien in jouw bos van concentratie door van je van je telefoon af te blijven. Je kan steed ..

Meer info

Sleep as Android: Slaapcyclus analyse wekker
Sleep as Android kan onder meer je slaapdata verzamelen en je wakker laten maken op een moment dat je niet in diepe slaap bent, zodat je beter uitgerust wakker ..

Meer info

Photomath
Met PhotoMath kun je heel simpel een foto maken van een wiskundige formule, om de app vervolgens het werk te laten doen. De functionaliteit wordt continu aangevuld, ..

Meer info

Google Translate
Google Vertalen is de vertalingsdienst van Google. Ideaal voor vakanties naar verre landen waarvan je de taal niet of nauwelijks spreekt. Google Vertalen helpt je me ..

Meer info

Google Keep
Google Keep is de plek waar je je al gedachtenspinsels in op kunt slaan. Dat kan in de vorm van een handgeschreven notitie, een getypte notitie, een spraak ..

Meer info

Pocket
Met deze applicatie kun je artikelen, blogs en video's opslaan om later terug te lezen in een rustige opmaak. ..

Meer info

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Onweer in Nederland, 3 apps die je tijdig waarschuwen voor onweer

Onweersbuien in Nederland, dat kan nogal wat problemen veroorzaken. In Nederland onweert het gemiddeld 21 (noordoosten) tot 3...

Top 5 best verkochte telefoons wereldwijd (Q1 2022)

Vorige week maakten we bekend welke fabrikant momenteel de meeste telefoons in Nederland verkoopt. Nu komen we te weten welke...

MijnKPN laat je nu automatisch mobiele data delen met je gezin

KPN maakt het voor klanten makkelijker om hun mobiele databundel met anderen te delen. Je kan voortaan in de MijnKPN-app inst...

Eerste generatie Google Nest Hub krijgt nu appdrawer via update

Google werkt de eerste generatie van de Google Nest Hub bij met een appdrawer. Je kan zo door je lijst met apps navigeren zod...

Deze speciale Galaxy Buds-case was in 20 minuten uitverkocht

Je zou denken dat Samsungs Galaxy Buds 2-oordopjes opnieuw op de markt zijn verschenen, maar dan in een aparte uitvoering. To...

'Qualcomm werkt aan high-end chipset en betere naamgeving voor chipsets'

Qualcomm kondigt naar alle waarschijnlijkheid op 20 mei een nieuwe high-end processor aan. Naar verwachting zal het hier gaan...

Google Play Store laat je nu snel apps met toegankelijkheidsfuncties vinden

Google maakt het makkelijker voor mensen met een beperking om geschikte apps te vinden in de Play Store. Ze krijgen nu een la...

Beste compacte smartphones (2022)

Wat zijn de beste compacte smartphones die je op dit moment kunt kopen? Wat is dan eigenlijk compact? En wat zijn de mogelijk...

Nieuw deze week op Netflix, Amazon Prime Video, HBO Max, Disney+ en Spotify (week 20)

Het is weer weekend en dan verdiepen we ons maar al te graag in al dat moois dat de streamingdiensten voor ons in petto hebbe...

Lees meer

Net binnen

Nieuw deze week op Netflix, Amazon Prime Video, HBO Max, Disney+ en Spotify (week 20)

Het is weer weekend en dan verdiepen we ons maar al te graag in al dat moois dat de streamingdiensten voor ons in petto hebbe...

Beste compacte smartphones (2022)

Wat zijn de beste compacte smartphones die je op dit moment kunt kopen? Wat is dan eigenlijk compact? En wat zijn de mogelijk...

Deze speciale Galaxy Buds-case was in 20 minuten uitverkocht

Je zou denken dat Samsungs Galaxy Buds 2-oordopjes opnieuw op de markt zijn verschenen, maar dan in een aparte uitvoering. To...

Top 5 best verkochte telefoons wereldwijd (Q1 2022)

Vorige week maakten we bekend welke fabrikant momenteel de meeste telefoons in Nederland verkoopt. Nu komen we te weten welke...

Google Play Store laat je nu snel apps met toegankelijkheidsfuncties vinden

Google maakt het makkelijker voor mensen met een beperking om geschikte apps te vinden in de Play Store. Ze krijgen nu een la...

Lees meer