15 beste apps voor studenten (2023)

15 beste apps voor studenten (2023)

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Smartphones kunnen een geweldige hulp zijn voor studenten. Er zijn veel apps beschikbaar die studenten kunnen helpen met hun studie, zoals apps voor het maken van aantekeningen, het leren van nieuwe talen en het plannen van hun tijd. In dit artikel bespreken we enkele van de beste apps voor studenten.

15 beste studenten-apps

1. Pocket

Pocket is een erg populaire app die erg goed is in het klasseren van bronnen. De ideale applicatie voor wie geregeld taken krijgt die op lange termijn moeten worden gemaakt. Heb je een paper op het einde van het jaar over een onderwerp? Installeer in dat geval nu alvast Pocket. Als je door het jaar heen op goede informatieve artikels of websites stuit, dan sla je ze op om ze later weer te bekijken. Je kan ook verschillende labels maken voor elke taak.

De grootste troef van de applicatie is dat ze erg goed geïntegreerd zit in Chrome. In een mum van tijd rangschik je een bron onder een bepaald label. In Android verschijnt Pocket in de zijbalk van Chrome en voor de desktopversie bestaat er een handige extensie in de Chrome Web Store.

Pocket

Pocket

Pocket is een veelzijdige app die een oplossing biedt voor het opslaan en offline lezen van artikelen, webpagina's en video's. Met Pocket kun je gemakkelijk interess ..

2. Adobe Scan

Scanapplicaties zijn fantastisch. Een scanner die A4-documenten scant is meestal niet meteen het meest draagbare apparaat, maar met een degelijke smartphone-camera en de juiste app kan je waar je maar wil documenten inscannen. Toch

De afgelopen jaren heb ik verschillende scanapplicaties voor Android uitgeprobeerd, maar Adobe Scan is al voor lange tijd mijn favoriet. De software detecteert automatisch de randen van een document als je je camera boven het papier richt. Vervolgens neemt hij een foto, zet hij de tekst recht en verwerkt hij het document met voldoende contrast zodat alles goed leesbaar is. Daarna kan je zelf eventueel aanpassingen maken en het bestand delen of printen.

Pro-tip: ga niet rechtstreeks onder een lamp staan, want de schaduw van je telefoon zal op het document vallen. Je kan veel beter even het licht uitdoen, want de software is in de meeste gevallen in staat – afhankelijk van de kwaliteit van je camera – om van de meeste foto's een degelijke scan te maken. Je kan ook de flits van je toestel uitproberen, maar in veel gevallen is je foto dan overbelicht.

Adobe Scan: PDF-scanner, OCR

Adobe Scan: PDF-scanner, OCR

Adobe Scan is een uitgebreide scan-app waarmee je eenvoudig documenten kunt digitaliseren. Daarbij worden documenten automatisch bijgesneden en wordt tekst herkend. ..

3. Sleep as Android

Misschien is dit voor studenten wel de belangrijkste app uit de lijst. Als je de gewoonte hebt om telkens tot een laat tijdstip wakker te blijven, ook al moet je ‘s morgens vroeg opstaan, dan kan Sleep as Android je helpen. Eerst voer je in hoe laat je de volgende dag moet opstaan, en Sleep as Android geeft je dan aanbevelingen over het tijdstip waarop je het best naar bed kunt.

In sommige gevallen beveelt de app zelfs aan om wakker te blijven. Als je de volgende dag een examen hebt bijvoorbeeld, en je hebt nog niet alle leerstof tijdig verwerkt, ook dan schiet de app te hulp. Je hebt vast al gehoord over slaapcyclussen. Heb je al eens het gevoel gehad dat je wel lang genoeg geslapen hebt, maar je toch niet helemaal wakker voelt? In dat geval ben je waarschijnlijk gewekt op een verkeerde moment tijdens diepe slaap.

Sleep as Android: Slaapcyclus analyse wekker

Sleep as Android: Slaapcyclus analyse wekker

Sleep as Android kan onder meer je slaapdata verzamelen en je wakker laten maken op een moment dat je niet in diepe slaap bent, zodat je beter uitgerust wakker ..

4. Headspace

Op school sla je de hele tijd nieuwe informatie op in je grijze hersenmassa, maar dat kost ook energie. Met Headspace kan je na een vermoeiende dag weer helemaal ontspannen. De app barst van de handige trainingen en meditatie-oefeningen.

Verder helpt Headspace je ook om vlot in slaap te vallen door ontspannende achtergrondmuziek te spelen of zelf verhalen voor te lezen. De app biedt ook advies en steun omtrent moeilijke thema's zoals zwangerschap, ziektesituaties bij je familie of vrienden en omgaan met angsten. Sommige functies van de app zijn zelfs in het bijzonder op studenten gericht. Kortom: het is een alles-in-één welzijns-app.

Headspace: Mindful Meditatie

Headspace: Mindful Meditatie

Headspace is een digitaal platform voor gezondheid en geluk dat meditatiesessies en mindfulnesstrainingen biedt. ..

5. Voice Recorder

Een geluidsrecorder kan voor een aantal zaken handig zijn. Er is een cruciaal stuk van de les dat je zeker niet wil missen, maar je docent praat sneller dan je kan typen of schrijven? Laat je telefoon dan even de informatie opnemen, zodat je achteraf je notities kan bijwerken.

De kans is ook erg groot dat je gedurende het schooljaar vroeg of laat iemand gaat interviewen, als bron voor je eindwerk bijvoorbeeld. Als je een app gebruikt om de informatie op te nemen, kan je je tijdens het gesprek met die persoon beter concentreren op het stellen van goede vragen. Voice Recorder laat je audio opnemen in verschillende bestandtypes, je kan makkelijk pauzeren in een opname en je opnames delen. Deze app geeft je meer opties dan de Recorder-app van Google.

Voice Recorder

Voice Recorder

Voice Recorder is een handig app met een eenvoudige gebruikersinterface waarmee je audio kunt opnemen zoals persoonlijke notities of tijdens lezingen of vergaderinge ..

6. PhotoMath

PhotoMath is een life saver voor wie een duwtje in de rug kan gebruiken bij wiskundige problemen, en het gaat daarbij niet alleen om eenvoudige sommen, maar ook om complexe zaken als: logaritmes, absolute- en lineaire vergelijkingen en algebraïsche formules. En als al die termen je niets zeggen, heb je een reden te meer om de app te downloaden.

De app herkent handschriften en geeft aan de hand van de camera van je smartphone het antwoord op rekenvragen. Erg handig is ook dat je niet alleen de oplossing van een vraagstuk te zien krijgt, maar meteen ook de tussenstappen. Zo begrijp je dus hoe je tot de oplossing komt en kan je eruit leren.

Photomath

Photomath

Met PhotoMath kun je heel simpel een foto maken van een wiskundige formule, om de app vervolgens het werk te laten doen. De functionaliteit wordt continu aangevuld, ..

7. Forest -Focus for Productivity

Zoals communicatiewetenschapster Mariek Vanden Abeele in een interview met Androidworld duidelijk maakte: smartphones en sociale media zijn niet per se een verslaving, maar ze vormen wel een uitdaging. Vooral studenten hebben vaak moeite om tijdens het blokken hun aandacht te focussen op lessen in plaats van op hun telefoon.

Wie zich daarin herkent, kan maar beter actie ondernemen en daarvoor is een app als Forest erg geschikt. Ze helpt je om gefocust te blijven en doet dat aan de hand van beloningen. Eens je begint met studeren, zet je Forest aan en vervolgens plant je een zaadje. Naarmate de app actief blijft en jij verder werkt, groeit het zaadje uit tot een boom. Kan je het niet laten om telkens weer naar Instagram te trekken, dan verdort je boom.

Betalende gebruikers van de app kunnen zelfs munten verzamelen door de app te gebruiken, waarmee ze echt bomen kunnen laten planten. Forest is ook erg redelijk, want de app laat je andere apps die je nodig hebt tijdens het studeren whitelisten, waardoor ze je mooie boom niet doen verdorren als je ze gebruikt.

Forest -Focus for Productivity

Forest -Focus for Productivity

Forest is een unieke app die helpt bij het verbeteren van je productiviteit en het verminderen van afleiding. De app moedigt je aan om gefocust te blijven door een v ..

8. Quizlet

Deze app kan je gebruiken om ter voorbereiding van een toets of examen jezelf de overvragen. Eerst vul je in Quizlet alle mogelijke vragen in en later kan de overhoring beginnen. Dat werkt het beste als je eerst je les enkele dagen op voorhand leert en meteen de vragen goed op tijd in de app instelt. Je kan jezelf dan enkele dagen later ondervragen zodat de leerstof deel gaat uitmaken van je langetermijnkennis in plaats van je kortetermijngeheugen. Je kan ook vragen delen met vrienden die gebruik maken van de app.

Quizlet

Quizlet

Deze app kan je gebruiken om ter voorbereiding van een toets of examen jezelf de overvragen. Eerst vul je in de app alle mogelijke vragen in, en later kan de overhor ..

9. TaalApp

Je zal misschien denken: “Waarom heb een woordenboekapplicatie nodig als ik al Google Translate gebruik?” De tekstvertalingen van Google Vertalen kunnen soms handig zijn, maar als je op zoek bent naar de vertaling van één enkel woord dan gebruik je beter de TaalApp.

Je krijgt een heleboel synoniemen te zien waarmee je een woord kan vertalen zodat je zeker de juiste vorm in zijn context eruit pikt. Als je bijvoorbeeld een Frans of Engels opstel schrijft, is dit de app die je wil gebruiken. Wil je snel een tekst vertalen om er een impressie van te krijgen, kies in dat geval voor Google Translate.

TaalApp

TaalApp

De TaalApp van Mijnwoordenboek is een alles-in-één woordenboek. Je vindt niet alleen vertalingen, maar ook de juiste woorden bij puzzels, cryptogrammen, betekeniss ..

10. Microsoft To-Do

Microsoft Teams is natuurlijk een van de apps die studenten gebruiken voor groepswerken en vergaderen vanop afstand, maar Microsoft heeft ook een handige takenlijst-app. Microsoft To-Do laat je lijstjes maken die je op elk apparaat kan raadplegen, en de app synchroniseert ook eenvoudig met Outlook. Verder kan je ook tussenstappen voor taken invoeren en aan de hand van kleurencodes breng je overzicht. Daarnaast kan je in de app ook bijlagen en notities koppelen aan een taak.

Microsoft To Do: Lists & Tasks

Microsoft To Do: Lists & Tasks

To-Do kan net als andere taken-apps gebruikt worden voor de dagelijkse boodschappen, maar ook voor werk of school. Je taken zijn overal bereikbaar, op het web, iOS, ..

11. Crash Course

Wil je nieuwe dingen leren op een snelle en leuke manier? Kijk dan eens naar Crash Course. De app komt met duizenden korte filmpjes waarin je nieuwe dingen leert: van chemie en psychologie tot geschiedenis en anatomie. Je kiest zelf wat je wanneer wil leren. Daarna zorgt de app er ook voor dat je de leerstof in het langetermijngeheugen opslaat, want na elke les kan je je zelf ondervragen. Crash Course is de app van het gelijknamige YouTube-kanaal dat inmiddels meer dan 13 miljoen abonnees heeft.

Crash Course

Crash Course

Op den duur heb je al voor de twaalfde keer Monopoly gespeeld tijden deze coronatijd en heb je de meeste binnenactiviteiten wel gehad. Je kan met Crash Course nieuwe ..

12. Google Lens

In het begin van het artikel stelden we nog dat we het niet zouden hebben over bekende apps als Google Documenten of Agenda. Toch is het wel de moeite waard om de kwaliteiten van Lens te onderstrepen, omdat de app een echte duizendpoot is als het om productiviteit gaat.

Een tekst vertalen, snel foto maken van leuke sneakers die je ook wel wil kopen of een interessant gebouw dat je in de stad ziet, om dan de achtergrondinfo te lezen. Lens kan het allemaal, en de functies worden nog steeds door Google uitgebreid. De app heeft zelfs een Huiswerkfunctie die je helpt met wiskundevraagstukken. De kans bestaat dat je Lens al wel kende, maar het is echt interessant om Lens voor nieuwe dingen te proberen en alle mogelijkheden te verkennen.

Google Lens

Google Lens

Wat is Google Lens? Google Lens is een app die draait om slimme object- en tekstherkenning via kunstmatige intelligentie. Lens gebruikt de informa ..

13. Habitica

Heel wat studenten leven in de buurt van hun hogeschool of universiteit in een gehuurde kamer. Dat vraagt om een zelfstandige mentaliteit. Een manier om alle vervelende taken van het zelfstandig wonen tot een goed einde te brengen is door nieuwe gewoonten aan te leren. Dat is precies waar Habitica voor dient.

Of je nu jezelf wil aansporen om meer water drinken, het vuilnis buiten zetten, de inbox op te schonen of afstand nemen van sigaretten, deze app kan jou helpen. Habitica motiveert je namelijk dankzij 'gamification'. Je speekt namelijk als een virtueel personage dat je telkens kan upgraden als je taken tot een goede einde brengt. En in een maandelijks overzicht kan je zien hoe goed je erin slaagt om je gewoonten vol te houden.

Habitica: Gamify your Tasks

Habitica: Gamify your Tasks

Het kan lastig zijn om jezelf goede gewoontes aan te leren, maar de app Habitica maakt er een spel van. je speelt met een held die jouw vertegenwoordigt, en naarmate ..

14. Schoolagenda

Google Agenda is natuurlijk een uitstekende app, maar Schoolagenda is beter gemaakt op maat van studenten. Je kan je wekelijkse uurrooster invullen en elk vak heeft zijn eigen kleur. Vergeet nooit iets dankzij de meldingen die de app verstuurt.

Verder kan je ook je resultaten in de app invullen en Schoolagenda berekent dan zelf het gemiddelde voor ieder vak. De app heeft zelfs een apart menu waar je de contactgegevens van leraren kan invullen, en je kan je gegevens back-uppen in Google Drive.

Schoolagenda

Schoolagenda

De Schoolagenda-app wil graag het alternatief zijn voor bekende agenda-apps als die van Google of Microsoft, en dat doen de ontwikkelaars door specifiek in te spelen ..

15. AnkiDroid flitskaarten

Volgens Androidworld-lezer Marvado is AnkiDroid een zeer geschikte app voor studenten. Deze app werkt met digitale flitskaarten die je misschien kent van de papieren flitskaarten, of flashcards. Dat zijn kaartjes die helpen bij het aanleren en het onthouden van nieuwe stof. Op de ene kant van het kaartje staat de vraag, op de andere kant het antwoord. Bijvoorbeeld bij Engels: op de ene kant schrijf je het Engelse woord en op de andere kant de vertaling.

AnkiDroid werkt met meer dan 6000 sets kaarten en elke kaart behandelt een nieuw onderwerp waarover je vragen beantwoordt. AnkiDroid kan je regelmatig ook kaarten opnieuw tonen zodat je informatie herhaalt en het in je langetermijngeheugen wordt opgeslagen. De app gebruikt daarvoor een slim algoritme zodat vragen op precies de juiste moment opnieuw verschijnen net voor je de informatie met het kortetermijngeheugen zou vergeten.

Verder werkt de app in 27 talen, er is een ingebouwd woordenboek en je kan je voortgang synchroniseren op zowel de Android-app als de Anki Desktop-app. Er is ook een donker thema beschikbaar en er zijn tal van andere personalisatiemogelijkheden. De code van de app is open-source.

AnkiDroid flitskaarten

AnkiDroid flitskaarten

AnkiDroid is een populaire app die je nieuwe dingen leert en nadien helpt te onthouden. De app werkt met meer dan 6000 sets van kaarten en elke kaart behandelt een n ..

Welke apps vind jij ook een must-have voor studenten? Misschien zijn er bij deze 14 ook apps bij die je al langer gebruikte? Welke ga jij proberen? Laat het ons weten in de reacties.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk