Gevoelige meldingen op je vergrendelscherm, zo verberg je ze

Gevoelige meldingen op je vergrendelscherm, zo verberg je ze

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Notificaties aflezen van het vergrendelingsscherm is een barebone-functie die al jarenlang in Android te vinden is. Dit brengt ook nadelen met zich mee, zeker gezien onze telefoons vaker gevoelige informatie verwerken – informatie die ook in meldingen zichtbaar is. Gelukkig kun je zulke gevoelige informatie verbergen: dit is hoe je te werk kan gaan.

Gevoelige notificaties verbergen

Toen Android werd opgezet, werden telefoons nog gezien als overbodige apparaten die onbelangrijk waren en ‘nooit een belangrijk onderdeel van ons leven zouden vormen’. Waarom zou je eigenlijk de menselijke interactie inruilen voor een telefoon? Ruim tien jaar later weten we eigenlijk niet beter, en kan je niet meer zonder telefoon. Zelfs voor het regelen van bankzaken of de administratie bij de overheid ben je gebonden aan een telefoon. Die evolutie, het samensmelten van de computer en je telefoon, brengt helaas veiligheidsrisico's met zich mee.

Gerelateerde artikelen

Steeds vaker krijg je gevoelige informatie te verwerken op je telefoon. Neem bijvoorbeeld de codes voor het bevestigen van je inlogpoging bij websites als Facebook of Google, of belangrijke e-mails in de inbox op je telefoon. Hoewel de meeste gevoelige informatie staat opgeslagen achter de ‘code’ van het vergrendelingsscherm, wordt er ook een hoop informatie op het vergrendelingsscherm op jouw Android-toestel weergegeven. Neem bijvoorbeeld tweestapsauthenticatie-codes die vaak uit sms-berichten op te lezen zijn, of de eerste regels van een e-mail – of zelfs een notificatie van een bank-app met bijvoorbeeld informatie over een transactie.

Blijft de telefoon in jouw handen, dan zijn de gegevens veilig. Het gaat echter pas mis van zodra het toestel gestolen wordt en bij de verkeerde personen in handen komt. Ook zij kunnen de notificaties dan doorlezen – zonder in te loggen, dus. Enige voorzichtigheid met notificaties kan gewenst zijn. In het onderstaande stappenplan gaan wij daarop in.

Zo verberg je Android-notificaties

Veiligheid is belangrijk, maar maak je niet direct zorgen om alle mogelijke gevaren die je loopt als de meldingsgegevens momenteel nog wel zichtbaar zijn. De kwaadwillende moet je telefoon immers in handen krijgen. Toch kunnen onderstaande stappen wat opluchten, ook als je je geen zorgen maakt over dat je telefoon wordt gestolen, maar meer omdat je niet wilt dat mensen bij jou in de buurt de notificaties op je telefoon grondig gaan doorspitten. Hieronder vind je het stappenplan om de gevoelige notificaties op verschillende Android-telefoons te verbergen. Staat je telefoon er niet bij? Zoek dan in de instellingen in de zoekbalk naar meldingen.

 1. Open het instellingen-menu van je telefoon
 2. Navigeer naar Apps en meldingen
 3. Klik op Meldingen
 4. Klik vervolgens op de schakelaar achter Gevoelige meldingen
Gevoelige meldingen op je vergrendelscherm, zo verberg je ze
Op Samsung-telefoons
 1. Open het instellingen-menu van je telefoon
 2. Navigeer naar Vergrendelscherm
 3. Klik op Meldingen
 4. Klik vervolgens op de schakelaar achter Inhoud verbergen
Gevoelige meldingen op je vergrendelscherm, zo verberg je ze
Op OPPO-telefoons
 1. Open het instellingen-menu van je telefoon
 2. Navigeer naar Meldingen en statusbalk
 3. Klik op Vergrendelscherm -> Vergrendelschermmeldingen
 4. Klik vervolgens op Alleen app weergeven of Niet weergeven
Gevoelige meldingen op je vergrendelscherm, zo verberg je ze
Op Vivo-telefoons
 1. Open het instellingen-menu van je telefoon
 2. Navigeer naar Meldingen
 3. Klik op Meldingen op vergrendelscherm
 4. Klik vervolgens op Toon gesprekken, Verberg stille gesprekken en meldingen of Toon geen meldingen
Gevoelige meldingen op je vergrendelscherm, zo verberg je ze

Staat de schakelaar nu uit, dan wordt gevoelige content – de tekst van een gevoelige notificatie – niet meer op het vergrendelingsscherm weergeven. Welke apps daaronder vallen, hangt af van de appontwikkelaars. Ontwikkelaar kunnen notificaties namelijk bestempelen als gevoelig en ze daarom laten verbergen op het vergrendelingsscherm. Apps die vaak als gevoelig bestempeld worden, zijn bank of mail-apps.

Ga jij de gevoelige notificaties van je Android-telefoon verbergen, of maak jij je geen zorgen om de gegevens die zichtbaar zijn op het vergrendelingsscherm? Laat het ons weten in de reacties onder het artikel.

Alle AW Basics-artikelen

Dit artikel is onderdeel van onze AW Basics. Dat zijn artikelen voor degenen die meer willen weten over de basisbeginselen van Android, of hun Androidtelefoon. Deze howto's, tips, en achtergrondartikelen zijn voor zowel beginners als gevorderden interessant! Je vindt hier op Androidworld het complete overzicht van alle AW Basics.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk