Hoe je je Android-telefoon kunt gebruiken als afstandsbediening voor je tv

Hoe je je Android-telefoon kunt gebruiken als afstandsbediening voor je tv

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Technologie heeft ons leven in veel opzichten vereenvoudigd en een van de handige toepassingen is het gebruik van onze smartphones als afstandsbedieningen. Als je een Android-telefoon bezit, kun je deze gebruiken als een handige vervanging voor de traditionele afstandsbediening van je tv. Dit stelt je in staat om je tv te bedienen zonder dat je meerdere afstandsbedieningen hoeft te gebruiken. In dit artikel laten we je zien hoe je je Android-telefoon kunt omtoveren tot een afstandsbediening voor je tv.

Stap 1: Controleer de compatibiliteit

Voordat je begint, moet je controleren of je tv compatibel is met het gebruik van een Android-telefoon als afstandsbediening. In de meeste gevallen werkt dit met recentere smart-tv's, maar oudere modellen hebben mogelijk niet de benodigde functionaliteit. Controleer de documentatie van je tv of ga naar de website van de fabrikant om te zien of deze functie wordt ondersteund.

Stap 2: Download een afstandsbedienings-app

Ga naar de Google Play Store op je Android-telefoon en zoek naar een afstandsbedienings-app die compatibel is met jouw tv-merk. Er zijn verschillende populaire apps beschikbaar, maar check altijd de recensies van gebruikers om erachter te komen of de app goed werkt. Je kan natuurlijk ook de virtuele afstandsbediening van de Google TV-app of de Google Home-app op je Android-telefoon gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Hoe je je Android-telefoon kunt gebruiken als afstandsbediening voor je tv

Stap 3: Verbind je telefoon met je tv

Zorg ervoor dat je Android-telefoon en je tv zijn verbonden met hetzelfde wifinetwerk. Open vervolgens de gedownloade afstandsbedienings-app op je telefoon en volg de instructies om verbinding te maken met je tv. Meestal moet je de app toestemming geven om toegang te krijgen tot je netwerk en de tv te bedienen.

Heb je gekozen voor de virtuele afstandsbediening van de Google Home-app of de Google TV-app? Dan kun je het koppelproces voor de eerste overslaan. Volg de stappen hieronder voor het koppelen via de Google TV-app.

Open de afstandsbediening in de Google Home-app

 1. Zet je tv en Google TV- of Android TV-apparaat aan.
 2. Open de Google Home-app op je mobiele apparaat.
 3. Tik op het Google TV- of Android TV-apparaat dat je wilt bedienen.
 4. Tik op Afstandsbediening openen als je de virtuele afstandsbediening wilt gebruiken.
De virtuele afstandsbediening in de Google Home-app

De virtuele afstandsbediening in de Google Home-app

Via de Google TV-app

 1. Open de Google TV-app op je Android-telefoon.
 2. Tik rechtsonder op Tv koppelen.
 3. Kies een van de beschikbare apparaten.
 4. Volg de instructies op je telefoon en tv om het koppelen af te ronden.
 5. Na het koppelen kun je je telefoon als afstandsbediening gebruiken.
Koppel je tv via de Google TV-app

Koppel je tv via de Google TV-app

Vanaf je Android-apparaat

 1. Veeg twee keer omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.
 2. Tik linksonder op Bewerken.
 3. Tik op Tv-afstandsbediening en houd vast. Sleep deze naar de gewenste locatie.
Snel de virtuele afstandsbediening openen vanuit de snelle instellingen

Snel de virtuele afstandsbediening openen vanuit de snelle instellingen

Stap 4: Pas de instellingen aan

Zodra je verbinding hebt gemaakt, kun je de instellingen van de afstandsbedienings-app aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren. Dit omvat meestal het selecteren van het juiste tv-model, het aanpassen van de indeling van de knoppen en het toevoegen van extra functies zoals volumeregeling of het wisselen van kanalen.

Stap 5: Begin met bedienen

Nu ben je klaar om je Android-telefoon als afstandsbediening te gebruiken! De app geeft je toegang tot alle functies die je normaal gesproken op een traditionele afstandsbediening zou vinden, zoals het in- en uitschakelen van de tv, het veranderen van kanalen, het aanpassen van het volume en het openen van apps op je smart-tv.

Extra tips:

 • Zorg ervoor dat de batterij van je Android-telefoon voldoende is opgeladen voordat je deze als afstandsbediening gaat gebruiken.
 • Als je merkt dat de verbinding niet stabiel is, controleer dan of je telefoon en tv zich binnen het bereik van het wifisignaal bevinden.
 • Sommige afstandsbedienings-apps bieden extra functies zoals het delen van media vanaf je telefoon naar de tv, het bedienen van andere slimme apparaten in je huis, of zelfs spraakgestuurde bediening. Verken de mogelijkheden van de app die je hebt gedownload en ontdek hoe je het meeste uit je Android-telefoon kunt halen als afstandsbediening.
 • Als je moeite hebt om de juiste afstandsbedienings-app voor jouw tv-model te vinden, kun je ook proberen om een universele afstandsbedienings-app te gebruiken. Deze apps ondersteunen vaak meerdere tv-merken en kunnen handig zijn als je meerdere tv's in je huis hebt van verschillende merken.
 • Houd de afstandsbedienings-app up-to-date. Ontwikkelaars brengen regelmatig updates uit om de prestaties te verbeteren en nieuwe functies toe te voegen. Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van de app op je Android-telefoon hebt geïnstalleerd, zodat je altijd kunt genieten van de beste gebruikerservaring.
 • Vergeet niet dat je Android-telefoon als afstandsbediening ook zijn beperkingen heeft. Sommige geavanceerde functies, zoals het wijzigen van de beeldinstellingen of het updaten van de firmware van je tv, zijn mogelijk alleen beschikbaar via de originele afstandsbediening. Raadpleeg de handleiding van je tv voor specifieke functies die mogelijk niet toegankelijk zijn via de afstandsbedienings-app.

Het gebruik van je Android-telefoon als afstandsbediening voor je tv biedt gemak en flexibiliteit. Je hebt één apparaat minder nodig en kunt genieten van de mogelijkheden van je smartphone om je tv-ervaring te verbeteren. Volg gewoon de bovenstaande stappen, download de juiste app en ontdek hoe eenvoudig het is om je tv te bedienen met je Android-telefoon. Gebruik jij een app als virtuele afstandsbediening? Deel je tips in de reacties hieronder.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk