Android System WebView: wat is het en waarvoor wordt het gebruikt?

Android System WebView: wat is het en waarvoor wordt het gebruikt?

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Heb jij je ooit afgevraagd wat Android System WebView is en waarvoor je het kunt gebruiken? In dit artikel leg ik je alles uit over deze handige app op je Android-apparaat.

Wat is Android System WebView?

Android System WebView is een belangrijk onderdeel van het Android-besturingssysteem. Het is geen opzichzelfstaande app die je kunt openen en gebruiken zoals bijvoorbeeld WhatsApp of Facebook. In plaats daarvan is het een systeemcomponent dat een belangrijke rol speelt bij het weergeven van webinhoud binnen andere apps. Android System WebView stelt andere apps in staat om webpagina's binnen de app zelf te openen. Dit betekent dat je niet meer naar een browser hoeft te gaan om een link te openen of een webformulier in te vullen.

Een voorbeeld: Als je door je Facebook-feed scrolt en je op een link naar een nieuwsartikel klikt, wordt dat artikel dankzij Android System WebView direct binnen de Facebook-app geladen, zonder dat je naar een aparte browser hoeft te gaan. Dit moet de gebruikerservaring verbeteren.

Waarvoor wordt Android System WebView gebruikt?

Android System WebView wordt gebruikt voor een breed scala aan functies in Android-apps, waaronder:

  1. Het openen van webpagina's in apps: Zoals hierboven vermeld, wordt Android System WebView gebruikt om webinhoud, zoals video's en afbeeldingen, weer te geven binnen andere apps. Dit bespaart je tijd en moeite omdat je niet telkens van app naar browser hoeft te schakelen. Je ziet het vaak in streaming-apps, sociale media-apps en nieuws-apps. Als je bijvoorbeeld een video wilt bekijken op YouTube, wordt de video waarschijnlijk in Android System WebView weergegeven.
  2. Beveiligingsupdates: Android System WebView wordt regelmatig bijgewerkt door Google. Deze updates zorgen ervoor dat je beschermd blijft tegen beveiligingsrisico's die verband houden met webinhoud. Het is daarom belangrijk om de app up-to-date te houden.
  3. Verbeterde prestaties: Door webinhoud lokaal binnen apps weer te geven, kan Android System WebView zorgen voor een soepelere en snellere ervaring. Dit betekent minder wachttijd en een betere responsiviteit.
  4. Minder geheugenverbruik: Omdat Android System WebView een geïntegreerd onderdeel is van het systeem, is het over het algemeen efficiënter in het gebruik van systeembronnen dan afzonderlijke browsers.
  5. Webformulieren invoegen in apps: Android System WebView kan ook worden gebruikt om webformulieren in apps in te voegen. Dit wordt vaak gedaan in winkelapps, e-commerceapps en online banking-apps. Als je bijvoorbeeld een product wilt kopen in een winkelapp, wordt het bestelformulier waarschijnlijk in Android System WebView geopend.
  6. Het uitvoeren van web-API's in apps: Android System WebView kan ook worden gebruikt om web-API's in apps uit te voeren. Dit wordt vaak gedaan in apps die toegang hebben tot online gegevens, zoals weerapps en verkeersapps. Als je bijvoorbeeld het weer wilt bekijken, wordt de weergegevens waarschijnlijk via een web-API opgehaald en in Android System WebView weergegeven.

Android System WebView wordt dus gebruikt om webfuncties aan Android-apps toe te voegen. Hiermee kunnen ontwikkelaars ingewikkelde webgebaseerde functies in hun apps implementeren, zonder dat ze zelf een webbrowser hoeven te maken.

Android System WebView

Android System WebView

Wat is Android System WebView? Android System WebView is een app die in Android-telefoons en -tablets is ingebouwd. Met deze app kun je webpagina's in je app weergeve ..

Hoe kun je Android System WebView gebruiken?

Je hoeft eigenlijk niets speciaals te doen om Android System WebView te gebruiken. Het is er al, ingebouwd in je Android-apparaat. Het wordt automatisch geactiveerd wanneer een app webinhoud moet weergeven. Het enige waar je voor moet zorgen, is dat je de app regelmatig bijwerkt via de Google Play Store om de nieuwste beveiligingspatches te ontvangen.

In sommige gevallen kun je ervoor kiezen om een externe browser te gebruiken in plaats van Android System WebView. Dit kun je aanpassen in de instellingen van de app die je gebruikt.

Als je Android System WebView wilt inschakelen of uitschakelen, ga je naar Instellingen -> Apps -> Alle apps en zoek je naar Android System WebView. Tik op de app en schakel Toestaan in of uit. Kies je voor uitschakelen, dan werken sommige onderdelen van apps mogelijk niet meer.

Gerelateerde artikelen

Kortom, Android System WebView is een onzichtbare held op je Android-apparaat. Het zorgt voor een soepele in-app webervaring, verbetert de beveiliging en bespaart je tijd. Dus, de volgende keer dat je door je favoriete apps bladert, weet je dat Android System WebView stilletjes achter de schermen werkt om alles soepel te laten verlopen.

Heb je nog vragen over Android System WebView of wil je jouw ervaringen delen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel!

screenshot van de app android system webview

Onze AW Basics-artikelen

Dit artikel is onderdeel van onze AW Basics. Dat zijn artikelen voor degenen die meer willen weten over de basisbeginselen van Android, of hun Androidtelefoon. Deze howto's, tips, en achtergrondartikelen zijn voor zowel beginners als gevorderden interessant! Je vindt hier op Androidworld het complete overzicht van alle AW Basics.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk