Zo geef je Android-apps toegang tot je geschatte locatie in Android 12

Zo geef je Android-apps toegang tot je geschatte locatie in Android 12

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Google strijdt al jaren tegen apps die locatiegegevens verzamelen terwijl ze die eigenlijk niet, of slechts voor een ‘beperkte duur’ nodig hebben. Android 12 vormt een nieuw hoofdstuk in dit gevecht. In de nieuwe Android-versie kan je er namelijk voor kiezen om apps enkel jouw geschatte - en dus niet je exacte - locatie te geven. Wij leggen hieronder uit hoe dat werkt.

Geschatte locatie in Android

In Android 12 hoef je je exacte locatie (niet langer) meer te delen met apps dankzij Googles nieuwe locatie-instelling. Die functie brengt overigens weinig nieuws naar Android. Eerder kon je er namelijk al ervoor kiezen om je geschatte locatie te gebruiken in Android. Het verschil met de toepassing in Android 12 is dat je voortaan een keuze kan maken per app. Zo kun je dus aangeven welke apps je ‘geschatte locatie krijgen, en welke apps de exacte locatiedata ontvangen. Tot Android 11 was het een systeembrede instelling. Koos je voor de geschatte locatie, dan werd dit gebruikt voor alle apps op je telefoon.

Gerelateerde artikelen

Voor sommige apps is je geschatte locatie prima. Hierbij gebruiken de Play Services de gegevens van je wifi of mobiele (data) verbinding om te bepalen waar je bent. De locatie die wordt vastgesteld op basis van deze data is meestal accuraat tot maximaal 100 meter. Navigatie-apps hebben exactere gegevens nodig: als ze immers een locatie krijgen die tot 100 meter accuraat is, word je waarschijnlijk de verkeerde kant uit gestuurd tijdens het navigeren. Exacte(re) locatiegegevens, die nodig zijn voor bijvoorbeeld navigatie-apps, of zelfs apps als Pokémon Go, worden bepaald aan de hand van de GPS-sensor in je telefoon.

Gerelateerde artikelen

Die tweedeling bestond dus al in eerdere Android-versies. Dat je nu ook per app in kan stellen of ze je exacte locatiegegevens nodig hebben, draagt bij aan je digitale privacy. Winkelapps van bijvoorbeeld de Albert Heijn of Amazon hebben je exacte locatie natuurlijk niet nodig. Zulke apps hoeven in principe alleen te weten in welke regio je verblijft, niet de exacte coördinaten. Het is daarbij ook de vraag: wat doen ontwikkelaars met je locatiegegevens? Bij apps als Google Maps kan het ontwijken van het afgeven van je exacte locatiegegevens wel, maar van zulke apps is het natuurlijk bekend waarom ze de exacte data nodig hebben.

Exacte of geschatte locatie

Google heeft het systeem in Android 12 zo ontwikkeld dat het werkt voor alle apps. Bij apps die nog niet voor Android 12 zijn geoptimaliseerd, krijgen gebruikers eveneens de mogelijkheid aangeboden om hun exacte locatie te verbergen en geschatte gegevens aan te bieden. Let wel, bij oude apps kan dit ertoe leiden dat ze niet functioneren als verwacht. Volgens Google moeten apps die ontwikkeld zijn voor Android 12 werken met de nieuwe locatie-mogelijkheden. Zelfs al vereisten de applicaties eigenlijk je exacte locatie, ze moeten dan alsnog blijven werken met de geschatte locatiegegevens.

  1. Open een vers geïnstalleerde app waarin je locatietoestemming moet geven
  2. Klik in de toegang (toestemming) pop-up op het bolletje met de tekst Geschat
  3. Kies daarna de momenten waarop de app je locatie mag opvragen
Zo geef je Android-apps toegang tot je geschatte locatie in Android 12

Een app waarvoor je de locatie nog moet instellen, krijgt zo alleen nog je geschatte locatie te zien. Als de telefoon met Android 12 (of later) werd geleverd vanuit de doos, dan geldt dat voor alle apps die jouw locatie nodig hebben. Kom je van Android 11, dan wordt er niet opnieuw gevraagd om toegang tot je locatie. Apps die eerder je exacte locatie kregen, krijgen dat na de Android 12-update nog steeds. Dit kan wel aangepast worden via de instellingen. Onderstaande stappen leggen uit hoe dat werkt.

  1. Open het instellingen-menu van je Android-telefoon
  2. Navigeer in het menu naar Apps en kies de app waarvoor je de instelling wil aanpassen
  3. Klik in de app-pagina op Rechten
  4. Selecteer nu de Locatietoestemming
  5. Zet de schakelaar uit achter Exacte locatie gebruiken
Zo geef je Android-apps toegang tot je geschatte locatie in Android 12

Let wel, sommige apps zullen ‘breken’ door deze aanpassing en openen niet meer, of werken nog slechts gedeeltelijk. Het gaat daarbij specifiek voor applicaties die niet zijn geoptimaliseerd voor Android 12 (of hoger).

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk