Android 12 is niet perfect: zo maak je het beter

Android 12 is niet perfect: zo maak je het beter

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Niet vaak hebben we zo’n flinke update voor Android gehad als met Android 12. Hij biedt vooral visueel flinke aanpassingen en dat valt op. Dat neemt echter niet weg dat er ook wat dingen beter kunnen. Soms zijn de keuzes die ontwikkelaars maken uiteindelijk toch niet zo’n goed idee. Met deze tips strijk je die fouten met gemak weg.

1. De gigantische vergrendelschermklok

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens, maar zoals de gigaklok op het vergrendelscherm tikt, zo zou hij eigenlijk nergens moeten tikken. Misschien is het idee dat je zo ook aan de andere kant van de kamer kunt zien hoe laat het is, zodat je niet te opvallend hoeft te kijken in een meeting, maar liever is die klok wat kleiner.

Helaas kan dat niet door ergens ‘klein’ te selecteren. Je moet een lifehack inzetten, namelijk zorgen dat er altijd een actieve melding op je scherm staat. Op die manier krijg je namelijk een kleinere klok te zien. Zo is bijvoorbeeld een weer-app (zoals Appy Weather, Today Weather, of de app Randomly RemindMe gebruiken, want die versturen zeer regelmatig meldingen.

Die klok op het lockscreen kan je niet missen.

Die klok op het lockscreen kan je niet missen.

2. Het is toch niet zo heel erg Material You

Material You werkt als een trein: als je Pixel met vrij standaard instellingen gebruikt, dan merk je dat hij inderdaad alles prachtig laat meekleuren met de achtergrond van je toestel. Het is een lust voor het oog, ware het niet dat het lang niet alles zo lekker meeverandert als je een andere launcher gebruikt dan die van Google. De iconen bijvoorbeeld. Je kunt dit makkelijk oplossen door de app Pix Material You Icons te downloaden uit de Play Store, want hiermee kun je op welk toestel dan ook toch iconen plaatsen die automatisch mee veranderen met het thema dat je hebt ingesteld.

Pix Material You Icons

Pix Material You Icons

3. De iets minder snelle Snelle Instellingen

Als je in Android 11 snel naar beneden veegt vanaf de bovenzijde van je smartphone, dan zie je de Snelle Instellingen: dit is een soort samenvatting van verschillende instellingen die je ook in het instellingenmenu kunt vinden. Vaak zijn het veelgebruikte opties, zoals Bluetooth, wifi en de vliegtuigmodus.

In Android 11 bestonden de Snelle instellingen nog uit kleine bolletjes, waardoor er zes opties naast elkaar pasten. Nu zijn dat er nog maar twee naast elkaar en nemen vier Snelle Instellingen iets meer ruimte in dan de zes bolletjes die het vroeger waren. Dat voelt ineens een stuk minder snel! Je kunt hier iets aan doen door de Android 12 Snelle Instellingen te vervangen voor je eigen alternatief. Je kunt hiervoor een app inzetten genaamd Power Shade en zo ga je te werk:

  1. Open up Power Shade.
  2. Ga in het menu naar ‘Layout’
  3. Kies het ‘Number of header tiles’ en stel het ‘Tiles grid’ in
  4. Ga terug naar je scherm, swipe naar beneden en je ziet meer tegels dan een paar minuten eerder
De tegels in de Snelle instellingen zijn zo groot als een zwembad

De tegels in de Snelle instellingen zijn zo groot als een zwembad

4. Het veel minder makkelijk kunnen aanpassen van het volume

Het is niet helemaal nieuw, maar daarom niet minder irritant. Het aanpassen van je media-volume naar normaal als je de fysieke volumeknoppen van je toestel aanraakt. Wil je liever dat je volumeknoppen zorgen dat je beltoon wordt aangepast, in plaats van je mediageluid, dan kan dit geregeld worden. Het enige wat je hoeft te doen is de app Volume Styles downloaden, die je helpt om het standaard Android-volumemenu terug te brengen dat aanpasbaar is hoe jij dat wil. Kijk bij ‘Slider types’ onder de ‘Customize’-knop en zet ‘Ring Volume’ bovenaan. Vergeet niet om OK te drukken om je keuze vast te leggen, even naar boven te scrollen en de grote start-knop aan te tikken. Je moet de app dan nog toegang geven en dan zit je qua volume helemaal gebakken.

Volume Styles - Aanpassen

Volume Styles - Aanpassen

Met Volume Styles heb je de volledige controle over je volumeschuifregelaars. Qua uiterlijk dan. Je kan de sliders aanpassen aan verschillende softwaresc ..

5. Weg met de Google Assistent

De Google Assistent is erg handig, maar soms is ze een niet heel gewenste gast. Bijvoorbeeld wanneer je op Pixel 6 of Pixel 6 Pro je aan/uit-knop lang ingedrukt houdt. Vaak gebeurt zoiets per ongeluk als hij net in je zak geduwd is. Dat is al zeer irritant, maar wat vooral vervelend is, dat is wanneer je gewoon je aan/uit-menu wil oproepen. Hiervoor moet je zowel de aanknop als de volumeknop indrukken, iets wat OnePlus-gebruikers bijvoorbeeld doen om een screenshot te maken. Vind je dat niet zo’n succes, dan kun je op een Google Android 12-telefoon een instelling vinden om dat te voorkomen. Ga naar Instellingen > Systeem > Gebaren en druk dan op ‘Aan/uit-knop ingedrukt houden’. Op het scherm dat volgt moet je de toggle voor de ‘Vasthouden voor de Assistent’ uitschakelen en dan is hij weer zoals hij moet zijn.

Android 12 is niet perfect: zo maak je het beter

Google heeft Android 12 officieel aangekondigd, maar wanneer krijgt jouw telefoon de update? Wij hebben een overzicht gemaakt van de telefoons die Android 12 krijgen. Wil je alvast meer te weten komen over Android 12? Check dan zeker de artikelen hieronder.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk