Android 12 biedt verbeterde autorotatie, zo schakel je het in

Android 12 biedt verbeterde autorotatie, zo schakel je het in

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Android-gebruikers vroegen jarenlang om een verbeterde autorotatie. In Android 12 volgt een antwoord op die schreeuw om verbetering. Google heeft de rotatie in Android 12 zo aangepast dat het je selfiecamera gebruikt om te herkennen of je scherm gedraaid moet worden. Wil je deze betere autorotatie gebruiken? Androidworld legt je stapsgewijs uit hoe je het inschakelt.

Autorotatie wordt slimmer

Lig je met je telefoon in bed, dan wil je wellicht niet dat het scherm meedraait. Tekst in landschapsmodus is immers lastig te lezen als je horizontaal in bed ligt. Toch zijn er tal van situaties denkbaar waarin het roteren van je scherm handig kan zijn. Standaard is rotatie vaak vergrendeld. Apps kunnen zo geen content verticaal weergeven, met uitzondering van apps als YouTube die de rotatie omzeilen. Wil je toch een app laten draaien, dan moet je daarvoor eerst de rotatieschakelaar ontgrendelen.

Gerelateerde artikelen

Toch is ook die ervaring niet optimaal. Het betekent immers dat de content op je scherm draait op momenten dat dit niet gewenst is. Google loste dit probleem in Android 10 deels op door bij het detecteren van verticale of horizontale beweging een rotatie-knop te weergeven aan de randen van het scherm. Zo kon je, zonder rotatie volledig in te schakelen, alsnog het scherm draaien als dit gewenst was.

Android 12 biedt verbeterde autorotatie, zo schakel je het in

Hoewel het voor velen een oplossing bood voor de suboptimale rotatie-instellingen van Android, is het tegelijkertijd ook niet de uitvinding van de eeuw. Deze knop verdwijnt namelijk relatief snel uit beeld. Is de knop verdwenen, dan moet je alsnog handmatig rotatie inschakelen. Daarnaast zit de knop - in mijn ervaring - vaker in de weg dan dat hij daadwerkelijk handig was om te gebruiken. Een nieuwe functie in Android 12 stemt mij hoopvol. De Android-versie gebruikt je selfiecamera om de houding van je gezicht te herkennen. Op basis daarvan wordt het scherm wel of niet gedraaid.

Zo schakel je autorotatie in

Lig je op bed, dan volgt Google de ‘richting van je ogen’ en blijft het scherm in horizontale (portret) modus. De autorotatie wordt dan namelijk automatisch uitgeschakeld. Zit je rechtop, dan kan je wel het scherm roteren - Android 12 herkent dan weer de positionering van je gezicht, en past daarop je autorotatie aan.

Voor de duidelijkheid: onderstaande stappen leggen niet uit hoe je de ‘standaard autorotatie’ inschakelt. Het gaat immers om de verbeterde automatische rotatie-functie van Android 12. Ben je klaar voor de toekomst van autorotatie in Android? Dan moet je onderstaande stappen zeker volgen.

  1. Open het instellingen-menu van Android 12
  2. Navigeer naar het kopje Scherm
  3. Klik op de instelling Scherm autom. draaien
  4. Schakel aldaar Automatisch draaien én Gezichtsherkenning inschakelen in
Niet alle Android 12-telefoons ondersteunen de functie, beeld van Pixel 3a

Niet alle Android 12-telefoons ondersteunen de functie, beeld van Pixel 3a

Vervolgens zal je telefoon je selfiecamera raadplegen om de autorotatie-functie te bedienen. Google zegt dat je je geen zorgen hoeft te maken over foto's die worden gemaakt voor de functie. Foto's die worden gemaakt voor autorotatie, verlaten volgens de zoekgigant ‘nooit je telefoon’. Android 12 verwerkt de beelden lokaal, waarna ze van je telefoon worden verwijderd.

Android 12 heeft veel nieuwe functies, maar welke functies zijn voor Android echt helemaal nieuw? Ontdek het hier. We hebben ook een overzicht van alle nieuwe widgets in Android 12 gemaakt, en in deze video geeft Samsung ons een kijkje in One UI 4.0 dat gebaseerd is op Android 12. Benieuwd wanneer jouw telefoon Android 12 krijgt? Ontdek het hier.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk