Airbnb: 7 pro-tips voor een geweldige vakantie met deze app

Airbnb: 7 pro-tips voor een geweldige vakantie met deze app

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Airbnb is een app die je helpt om een leuke slaapplaats te vinden bij een lokale bewoner, of dat nu voor je vakantie is of een zakenreis. De accommodatie zelf varieert van één kamer tot een hele privéwoning voor jou alleen, maar bijna altijd is de ervaring meer karakteristiek en een stuk persoonlijker dan een verblijf in een hotel. Dit zijn zeven belangrijke Airbnb-tips.

Airbnb-tips

Sinds ik Airbnb enkele jaren geleden voor het eerst testte tijdens mijn vakantie wil ik niets anders. Over het algemeen waren het geweldige ervaringen waarbij ik echt veel extra informatie en meerwaarde haalde uit de relatie met de hosts, en ook de kamers zelf voelden echt huiselijk en sfeervol. Minder strak en basic dan wat de gemiddelde hotelkamer voor hetzelfde geld biedt. Wil je echt graag een nachtje op een woonboot, in een boomhut of een tipi? Je vindt gegarandeerd ook dit soort gekke dingen met deze app.

Al die leuke ervaringen neemt niet weg dat ik doorheen de jaren veel geleerd heb over het gebruik van Airbnb. Ik heb niet alleen enkele handige tricks ontdekt, maar er zijn ook echt belangrijke zaken om rekening mee te houden zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.. Deze tips kunnen je helpen om een fantastische vakantie te beleven, want er zijn Airbnb-hosts op elke leuke bestemming.

Gerelateerde artikelen

1. Weet wat je zoekt en filter slim

In Airbnb is er ontzettend brede waaier aan verblijfplaatsen en de app komt met een krachtig filtersysteem dat je helpt om de ideale verblijfplaatsen te vinden. Lees dus omzichtig alle mogelijkheden, want zo alleen krijg je ook de lijst met accommodaties die jij wil zien.

Eerst kies je een bestemming, maar meteen daarna vraagt de app om een periode te kiezen. Als de datum van je reis niet erg belangrijk is dan kies je beste de optie Flexibele datums, want zo krijg je de meeste resultaten te zien. Vervolgens duid je aan hoeveel kinderen en volwassen meereizen, en meteen krijg je dan een lijst met resultaten.

Flexibele datums in de app

Flexibele datums in de app

Ga dan vooral nog niet zoeken door die lijst. Dat klinkt misschien gek, maar als je rechtsboven op de filterknop drukt, dan krijg je toegang tot de meer geavanceerde filters, en goed filteren is essentieel, zeker op plaatsen met een groot aanbod van Airbnb's.

De belangrijkste filtermogelijkheid uit de lijst is ongetwijfeld het Prijsbereik waarin je de gewenste prijs per nacht kiest. Airbnb kan soms spotgoedkoop zijn, maar sommige andere prijzen gaan door het dak. Verder kies je ook of je een gehele woning wilt of al tevreden bent met één kamer. Je kan ook het aantal bedden en slaapkamers aanduiden samen met alle faciliteiten die je nodig hebt.

De filteropties met bovenaan de belangrijkste zaken

De filteropties met bovenaan de belangrijkste zaken

Er zijn ook nog een aantal dingen die zeker je aandacht verdienen. Reis je met je huisdier, vink dan Huisdieren toegestaan aan. Wie met de auto komt, kan ook zoeken op Gratis parkeren, en rokers kunnen beter vooraf controleren of roken is toegestaan met de optie Roken toegestaan. Verder kan je beter ook even aangeven welke talen je machtig bent, dan gaat de app op zoek naar hosts die je begrijpen. Dat praat veel gemakkelijker zowel wanneer je vooraf met de host dingen afspreekt als bij de communicatie tijdens het verblijf. Flexibel annuleren zorgt er tot slot voor dat je (een deel van) het bedrag terugkrijgt wanneer je de reis onverwachts moet afzeggen.

Het prijsbereik en het aantal kamers en bedden

Het prijsbereik en het aantal kamers en bedden

2. Door de lijst scrollen en Favorieten

Als je klaar bent met de filters, dan tik je onderaan op Toon meer dan [aantal] accommodaties. Je hebt nu een overzicht van alle bestemmingen die in theorie aan jouw voorkeuren voldoen, en vanaf nu is het een kwestie van omschrijvingen lezen, foto's bekijken en recensies checken.

Airbnb heeft ook een algoritme waarin het nieuwe accommodaties zonder recensies automatisch mengt met plaatsen die al veel (goede) recensies hebben. Zo krijgen die nieuwe plaatsen ook een kans om in beeld te komen, maar het zorgt wel dat je soms even moet scrollen om dan pas na een hele tijd nog topbestemmingen te vinden.

Je Favorieten worden per bestemming gesorteerd

Je Favorieten worden per bestemming gesorteerd

Om die reden kan je ook best werken met het systeem voor Favorieten, dat is een tabblad onderaan de app. Druk bij elke leuke plak op het hartje om die accomodatie als favoriet te markeren. Zo vind je ze makkelijk terug en hoef je ze niet te plukken uit de volledige lijst met verblijfplekken.

3. Reviews lezen

Naast de omschrijving van elke Airbnb zijn de recensies de belangrijkste maatstaf waarmee je ontdekt of een kamer of vakantiehuisje iets voor jou is. Meer recensies geeft meestal meer zekerheid over ervaring die je te wachten staan, en als je iets nieuws wil proberen dat nog geen beoordelingen heeft, dan lees je beter vooraf extra goed alle omschrijvingen en de informatie die de host meedeelt.

Als je recensies leest, dan kun je dat beter grondig doen. Ga er ook maar van uit dat beoordelingen in Airbnb doorgaans eerder te positief zijn dan te negatief. Dat heeft te maken met de manier waarop de recensies werken, want niet alleen die dien jij je host te beoordelen, maar je mag ook een recensie van hem of haar terugverwachten. Was jij een voorbeeldige gast? Dat zal straks ook op jouw profiel te zien zijn. Om die reden lijken gebruikers van de app dus van nature wat voorzichtiger te zijn.

Recensies in de app

Recensies in de app

Houd dat in het achterhoofd en let goed op de verschillende pijlers die bij een recensie horen, want er zijn aparte scores voor: Locatie, Aankomst, Nauwkeurigheid, Communicatie, Prijs-kwaliteit en Netheid. Is de algemene score wel positief, maar merk je dat bij een van deze pijlers het cijfer toch iets lager ligt, dan zou dat al een indicatie kunnen zijn dat dat bewuste aspect toch echt wat minder goed is dan het lijkt.

Zeker op het vlak van Netheid zijn mensen soms te beschroomd om echt kritisch te zijn in hun recensie, want die vriendelijke host waarmee ze zo'n gezellige tijd hebben gehad, krijgt immers ook nog eens persoonlijk de melding wanneer hun recensie binnen is.

4. Direct reserveren

Het weer zit mee en je wil er snel op uit gaan? Misschien moet je onverwachts op een zakentrip. Voor reserveringen die erg laat gebeuren, zoek je best naar Airbnb's die Direct reserveren ondersteunen. Je vindt die optie in de filters van de app. Met Direct reserveren hoef je niet te wachten op bevestiging van de host om zeker te zijn dat je verzekering in orde is. Het wordt meteen in de agenda ingeboekt.

Airbnb raadt ook aan om Direct reserveren aan te zetten in de filters

Airbnb raadt ook aan om Direct reserveren aan te zetten in de filters

5. Ervaringen

Airbnb doet de laatste jaren meer dan alleen leuke verblijfplaatsen tonen. De app heeft ondertussen ook allerhande activiteiten omhelsd, en je kan bij het zoeken dan een bestemming intypt kan je ook Ervaringen kiezen Activiteiten kunnen heel erg variëren, maar zeker op toeristische plaatsen zal er voor ieder wat wils zijn.

Of je nu een culinaire trip maakt waarbij je streekproducten leert kennen, deelneemt aan een boottocht of op zoek bent naar een fotograaf, Airbnb kan je helpen. In sommige gevallen is de host van jouw verblijfplaats ook meteen de organisator voor een leuke activiteit, en dat kan ook altijd een meerwaarde zijn.

Online evenementen

Online evenementen

Met de coronapandemie zijn voorzorgsmaatregelen voor activiteiten belangrijk geworden. De host informeert daarom op welke manier daar rekening mee wordt gehouden. Airbnb besteedt daarnaast ook aandacht aan activiteiten die online kunnen plaatsvinden en die zijn ook doorgaans wat goedkoper.

6. Airbnb Plus, Superhosts (geen reviews)

Wanneer je de filters bekijkt of door alle mogelijke Airbnb's heen scrolt, dan zal je vast de termen Superhost en Airbnb Plus tegenkomen. Een Superhost is iemand die al lang lid is van Airbnb en niet alleen veel maar ook erg positieve recensies krijgt. De app beloont dergelijke hosts met deze badge en je kan ook in de filters kiezen om alleen verblijfplaatsen van Superhosts te zien. Een goede host kan een belangrijke rol spelen tijdens je vakantie, want hij of zij voorziet je van handige tips die alleen de locals kunnen geven.

Airbnb Plus-locaties zijn ook plaatsen die erkent zijn door Airbnb, maar alleen gaat het hierom kamers of woningen waarbij de kwaliteit ook door de app zelf is geverifieerd. Op die plaatsen is een inspectie gebeurd door Airbnb en de lat wordt er extra hoog gelegd. Al voel je dat helaas ook doorgaans in je portemonnee. Airbnb Plus-plaatsen zijn ook eerder schaars, en zeker op minder toeristische bestemmingen.

7. Let op extra kosten

Dit is een belangrijke om te checken voor je beslist om een reservering te bevestigen. We hadden het al even over Flexibel reserveren, dat is een filteroptie waarmee je alleen plaatsen te zien krijgt waarbij je bij annulering niet het volledige bedrag kwijtspeelt. Toch zijn er nog meer mogelijke extra kosten die je even controleert, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Geen zorgen, want die kosten zijn al wel verrekend in de totaalprijs die Airbnb telkens weergeeft, maar los daarvan is het nog altijd nuttig om te zien hoe die totaalprijs wordt berekend.

Airbnb maakt op zijn website een opsomming van alle soorten van kosten die bovenop de prijs per nacht kunnen komen:

  • De servicekosten van Airbnb: servicekosten die Airbnb bij gasten in rekening brengt om Airbnb draaiende te houden en 24/7 klaar te staan voor de community.
  • Schoonmaakkosten: kosten die sommige hosts in rekening brengen om de kosten voor het schoonmaken van hun ruimte te dekken.
  • Toeslag voor extra gasten: een toeslag die sommige hosts in rekening brengen voor elke gast die een vastgesteld aantal overschrijdt.
  • Waarborgsom: voor bepaalde reserveringen moet je een waarborgsom betalen die door de host of Airbnb wordt opgelegd (meer informatie over waarborgsommen).
  • Omzetbelasting (btw, JCT en GST): belasting die in rekening wordt gebracht bij gasten die in bepaalde landen wonen (meer informatie over btw).
  • Plaatselijke belastingen: belastingen die op basis van de locatie van de accommodatie van de host in rekening worden gebracht (meer informatie over plaatselijke belastingen).

Nadat je bij een verblijfplaats op Reserveren hebt gedrukt, kies je onder prijsinformatie voor Meer informatie, en zo kom je te weten hoe de host bij het gevraagde bedrag komt.

Gerelateerde artikelen

Ben jij al eens op reis geweest met Airbnb, en gebruik je de app alleen voor weekendjes of ook voor je volledige vakantie? Heb jij goede ervaringen gehad, of net niet? Laat het ons weten samen met jouw tips in de reacties onderaan dit artikel.

Airbnb

Airbnb

Of het nu gaat om een historisch appartement voor een nacht, een woonboot of kasteel voor een week, een villa voor een maand, Airbnb verbindt mensen met unieke reise ..

Themaweek op Androidworld

Dit artikel is onderdeel van de themaweek over vakantie op Androidworld. Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens deze themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram of Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!

Wil je op de hoogte blijven over onze themaweken? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze nieuwe AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk