Advertentie-tracking blokkeren op Android: dit is hoe het werkt

Advertentie-tracking blokkeren op Android: dit is hoe het werkt

Vraag jij je wel eens af waarom verschillende apps dezelfde advertenties tonen? Dat is geen gevalletje ‘puur geluk’, maar is een gevolg van het zogenoemde advertentie ID dat aan je telefoon gekoppeld is. Wil je liever niet dat adverteerders gepersonaliseerde advertenties aanbieden op basis van dit ID? Wij leggen je uit hoe je de ID-tracking uitschakelt.

Advertentie ID op Android

Adverteerders slaan steeds meer persoonlijke gegevens op om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Gegevens die adverteerders verzamelen, zoals de websites die je bezocht, de apps die je gebruikt en andere activiteiten die je ondernam op je telefoon, worden gekoppeld aan een ID. Apps met advertentievlakken vragen het Advertentie ID van je telefoon op, zodat de adverteerder de opgeslagen gegevens kan gebruiken om de juiste advertenties te tonen en tegelijkertijd meer data over jou te verzamelen.

Dat levert advertenties op die beter aansluiten bij je persoonlijke behoeften, maar het is ook een inbreuk op je privacy. Vanaf Android 12 wordt dit probleem opgelost. Gebruikers kunnen met de komst van die update via de Android-instellingen een app toegang ontzeggen tot gepersonaliseerde advertenties. Wordt die toegang ontzegd, dan krijgen apps geen toegang meer tot de Advertentie ID.

Geen iOS-maatregelen op Android

Vooralsnog lijkt het er niet op dat apps gebruikers na installatie moeten vragen of ze toegang krijgen tot de ID, in tegenstelling tot de werkwijze in iOS. Apple heeft applicaties daar wel toe verplicht, een maatregel die door de advertentiebranche als controversieel wordt beschouwd.

Advertentie-tracking blokkeren op Android: dit is hoe het werkt
Apple laat gebruikers kiezen om tracking te blokkeren, beeld: Apple

Android 12 maakt het makkelijker om adverteerders het ‘recht op de identificatie van je toestel’ te ontzeggen. Vermoedelijk duurt het nog wel minimaal een half jaar voordat de eerste telefoons in Nederland de Android 12-update ontvangen – met uitzondering van de Pixel-telefoons en sommige OnePlus en Xiaomi-telefoons. Het kan geen kwaad om vroegtijdig gepersonaliseerde advertenties uit te schakelen en zo je digitale privacy te beschermen.

Gepersonaliseerde advertenties uitschakelen

Niet veel mensen weten dat Android het toelaat om gepersonaliseerde advertenties – door apps de toegang tot je Advertentie ID te ontzeggen – uit te schakelen. Gelukkig maakt Google het wel ‘heel’ gemakkelijk om de toegang in één keer te ontzeggen voor alle apps. Hieronder lees je hoe je dat op je eigen telefoon kan uitvoeren.

  1. Open het instellingen-menu
  2. Scrol naar beneden tot je Google tegenkomt, klik daarop
  3. KIik onder Services op dit apparaat op Advertenties
  4. Zet de schakelaar aan achter Afmelden voor personalisatie van advertenties
  5. Klik op Ok in de pop-up met Geen op interesses gebaseerde advert.?
Advertentie-tracking blokkeren op Android: dit is hoe het werkt

Zoals de pop-up aangeeft blijven apps wel advertenties serveren, maar advertenties zullen voortaan enkel niet meer gebaseerd zijn op interesses. Ga jij je Advertentie ID verbergen voor adverteerders, of krijg je liever gepersonaliseerde advertenties? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan het artikel.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Lees meer