Acht dingen die geweldig zijn aan Android 12

Acht dingen die geweldig zijn aan Android 12

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

We kunnen er nog lang niet allemaal van genieten, maar voor de geluksvogels die dat wel kunnen (lees: mensen met een Pixel 3 en hoger): Android 12 heeft veel fijne mogelijkheden. Om je alvast lekker te maken, tippen we er acht.

1. De kleurenmatch

Waar Android-updates vroeger altijd de naam kregen van zoetigheid, zou deze eigenlijk gewoon Material You moeten heten. Google zet volop in op personalisatie en doet dat onder die noemer. Eén van de fijne uitingen hiervan is dat de telefoon met je meedenkt. Als je je wallpaper verandert in iets met veel roze, dan wil je waarschijnlijk niet dat de rest koraal of brandweerrood blijft. Material You kijkt naar je wallpaper en matcht de kleuren bij notificaties, widgets en door heel Android 12 heen. Een streling voor het oog.

Acht dingen die geweldig zijn aan Android 12

2. Wijzer zijn

Iemand stiekem filmen wordt steeds moeilijker, want de telefoongebruiker ziet met een lampje dat er video wordt opgenomen met de camera of geluid met de microfoon. Het is een van de mogelijkheden die aantoont dat Google hoger wil inzetten op privacy: iets waar het al geruime tijd voor onder vuur ligt. Het is ook mogelijk om apps helemaal geen toegang te geven tot je camera of microfoon door naar de Quick Settings te gaan.

3. Mooi voor de ogen

Het is algemeen bekend dat het licht van je smartphone in je gezicht niet het beste is voor het slapengaan. Er zijn veel nachtmodi beschikbaar, maar Android 12 bouwt extra gedimde schermverlichting in, waardoor je beter nachtelijk kunt scrollen zonder een bak licht in je gezicht. Het is ook mogelijk om de tekst aan te passen in kleur, want grijs is beter als je wil lezen.

4. Wild van de widgets

Over widgets gesproken: de widgets zijn allang niet meer zo stijf als ze vroeger waren. Je kunt ze beter aanpassen dan ooit. Zo kun je je homescreen nog meer inrichten zoals jij het wil. De widgets zijn veel dynamischer, waardoor je ze makkelijker manipuleert naar smaak. Widgets zijn bijvoorbeeld handig om het huidige weer of de weersverwachting te tonen, of een soort mini-Gmail weer te geven waardoor je sneller een blik kunt werpen op je inbox.

Acht dingen die geweldig zijn aan Android 12

5. Gadgets op afstand

Gadgets zoals je draadloze oordopjes of hoofdtelefoon willen vaak je locatie weten om connectie te kunnen maken met je telefoon. Maar is dat echt nodig? Android 12 vindt van niet, of wil je in ieder geval de mogelijkheid geven om te uiten dat je dat niet wil. Er zijn aanpassingen gedaan in de Bluetooth-instellingen waardoor de gadgets die je via Bluetooth met je telefoon laat communiceren niet meer toegang krijgen tot je locatie.

6. Je locatie écht privé

Veel mensen vertrouwen hun smartphone niet helemaal en zijn bang dat er toch heel veel apps zijn die de locatie van de telefoon gebruiken zonder toestemming. Google laat je in Android 12 per app kiezen welke je specifieke locatie mogen weten en welke het moeten doen met een locatie die slechts in de buurt is. Natuurlijk heb je ook altijd de keuze om je locatie per app helemaal uit te zetten, maar dat kon gelukkig al.

7. Vergeten apps

Vergeten apps, iedereen heeft ze wel. Ze staan op je telefoon, maar eigenlijk kunnen ze er net zo goed af. Geen zorgen, Android 12 gooit niet zomaar apps weg die je lang niet hebt gebruikt. Wel gooit het de toestemmingen en de gecachte bestanden weg die tot die app behoren. Uiteraard alleen na een tijd ongebruikt te zijn gebleven.

Acht dingen die geweldig zijn aan Android 12

8. Wat is de wifi?

Je kent dat wel: geef je een feestje, moet je eerst iedereen je wifi-code doorsturen omdat niemand zijn data wil opmaken. Geen probleem natuurlijk, maar je hoeft hiervoor niet meer ergens op een onveilige plek je wifi-wachtwoord op te schrijven of in je meterkast te kruipen naar je modem. Android 12 kan Nearby Share doen, waarmee je wifi-instellingen in één keer naar iemand anders worden gedeeld. Dat scheelt ook weer moeilijke codes intoetsen en bedenken hoe dat militaire alfabet ook alweer in elkaar steekt.

Er komen ongetwijfeld nog veel meer handigheden naar Android 12, maar dit zijn alvast onze favo’s.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Android 12? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk