8 handige dingen die je (oude) smartphone of tablet kan doen

8 handige dingen die je (oude) smartphone of tablet kan doen

1. Tekstverwerker

Telefoons hebben toegang tot handige tekstverwerker-apps zoals Google Documenten en Word van Microsoft. Er zijn maar twee dingen die je telefoon er echt toe verhinderen om te functioneren als een handige verwerker van teksten: het kleine scherm en het gebrek aan een toetsenbord.

Gelukkig bestaat er voor beide problemen een oplossing. Samsung en Huawei hebben met DeX en EMUI Desktop elk een handige desktopomgeving waarmee je je telefoon kan omtoveren tot een pc. Je kan je telefoon aan de hand van de usb-c-poort koppelen met een monitor als je een adapter voor HDMI gebruikt. Daarnaast verbind je je telefoon met een bluetooth-toetsenbord en het typen kan beginnen. Sommige toetsenborden - zoals dit hier - zijn in het bijzonder voor telefoons ontworpen, en ze laten je makkelijk wisselen tussen apparaten.

> Huawei vs Samsung: welke werkt het best met muis en toetsenbord?

Samsung Dex

2. Transcribeer en vertaal-tool

Google heeft krachtige tools waarmee je kan vertalen en tekst kan laten transcriberen. Met Live Transcriberen hoef je je telefoon maar in de kamer te leggen, en alle gesprekken worden makkelijk naar tekst omgezet. De functie is ook handig voor mensen met gehoorproblemen. Verder laat de app je ook makkelijk transcripties opslaan of zoeken doorheen transcripties.

Daarnaast heeft Google ook recent een vertaal- en transcribeerfunctie uitgerold voor de bètaversie van zijn Gboard-toetsenbord. Gboard gebruikt de microfoon van je smartphone om spraak op te nemen en aan de hand van de Google Translate-integratie wordt die spraak onmiddellijk vertaald. Die vertaling kan Gboard dan ook in één klap in een document noteren. Afhankelijk of je regelmatig vertaalt of transcribeert, kan het handig zijn om je oude telefoon specifiek voor deze taken in te zetten bij jezelf of hulpbehoevende ouderen.

> Google Live Transcribe eerste indruk: krachtig hulpmiddel voor doven en slechthorenden

> Zo laat je Gboard spraak in realtime vertalen en typen

Screenshots van de nieuwe functies in de app

3. Navigatie en muziekspeler voor in de auto

Je oude telefoon of tablet kan een vaste plaats krijgen in de auto als die niet beschikt over een infotainmentsysteem of up-to-date navigatie. Installeer als eerste Android Auto for phone screens, want die app dient als een veilige interface die al je andere apps samenbrengt. Daarnaast gebruik je een muziek-app zoals Spotify die je nummers offline laat bewaren en in Google Maps sla je offline-kaarten op.

Als je tablet of telefoon er helemaal klaar voor is, dan hoef je hem enkel nog met een houder in de auto te plaatsen. Dat kan via een houder met zuignap of eentje die je vastmaakt aan de ventilatieroosters. Vervolgens verbind je je tablet of smartphone via bluetooth met het muzieksysteem van je auto. Beschikt je autoradio niet over een bluetooth-functie? Geen nood. Gebruik dan een voordelige oplossing zoals deze om alsnog draadloos te verbinden.

> Review: Xiaomi ROIDMI 3S, voor €15 muziek streamen in je auto

> Tip: sla razendsnel in Google Maps een offline kaart op met deze truc

Screenshot van Google Podcasts-app in Android Auto

4. Beveiligingscamera of webcam

Je oude telefoon kan met het internet verbinden en hij heeft een camera achterop. Hij heeft dus alles in huis om te functioneren als een beveiligingscamera die te allen tijde een oogje in het zeil houdt, of als een webcam voor je pc. Installeer gewoon de juiste apps en vervolgens heb je een gratis camera gecreëerd die je overal binnen het wifi-bereik kan plaatsen. In onderstaand artikel leggen we uitgebreid uit hoe het werkt.

> Tip: zo gebruik je een oude telefoon als webcam of beveiligingscamera

Blink Mini beveiligingscamera

5. Babyfoon

Dit is een variant op een beveiligingscamera, want met de Dormi-app gebruik je je telefoon eerder als een babyfoon. Je kan beelden bekijken van je baby terwijl hij slaapt en met de 'luisterknop' kan je ook je microfoon vanop afstand activeren. De app herkent automatisch op je oude telefoon als je kind geluid maakt, en je krijgt dan op je andere smartphone een melding. Vervolgens gebruik je dan de 'praatknop' om via de microfoon je kind toe te spreken en het te kalmeren.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

6. E-reader

Wil je graag je telefoon gebruiken om boeken te lezen, maar vind je het dan ook zo vervelend dat het impact heeft op je accuduur omdat je je scherm de hele tijd gebruikt? Gebruik daarom een tweede telefoon of een tablet als e-reader.

Gebruik apps zoals Kobo Books, Google Play Books of Amazon Kindle om een hele bibliotheek aan boeken offline op het apparaat te bewaren. Vervolgens pas je in de app de weergave-instellingen aan om zo de impact op je accuduur te beperken. Daarnaast kan je een app zoals Digitaal Welzijn van Google om het blauwe licht van je scherm te filteren wanneer je 's nachts voor het slapengaan leest. In onderstaand artikel bespreken we ook de zeven beste e-book-apps.

> Ontdek de 7 beste e-book-apps op Android voor het meeste leesplezier

Afbeelding Kobo Plus

7. Stadia-gamemachine

Je oude telefoon is misschien niet meer één van de snelste, maar dat wil niet zeggen dat hij niet de laatste triple-A games voor pc of consoles kan spelen. Dankzij cloud-gamingdiensten zoals Stadia van Google en GeForce Now van NVIDIA heb je niet langer sterke hardware nodig om te gamen. Verbind je telefoon of tablet gewoon met het internet of met mobiele data om hem om te vormen tot een uitstekende game-machine. Verder verbind je een draadloze controller en het plezier kan beginnen.

> Stadia werkt nu op elke Android-telefoon, nieuwe touch-bediening

> Stadia voor Android: verbind draadloos de controller en landschapsmodus

Beelden van Stadia

8. Draag bij aan wetenschappelijk onderzoek

Vind je echt geen taak die je tablet of smartphone kan uitvoeren en je wilt hem ook niet verkopen? Laat hem dan zeker niet in de kast wegrotten, maar schakel hem in om bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek. Of het nu gaat om een oud toestel of een high-end-apparaat, elk apparaat kan via DreamLab wetenschappers bijstaan om berekeningen uit te voeren. Op dit moment kan je je telefoon zelfs inschakelen om wetenschappelijk onderzoek, te verrichten naar het coronavirus? In onderstaand artikel lees je hoe het precies werkt.

> Met deze app draag je bij aan corona-onderzoek terwijl je slaapt

app

Uit een recente AW Poll blijkt dat mensen hun oude telefoon massaal thuis bewaren, terwijl je die oude toestellen net zo goed aan het werk kan zetten. Weet jij nog meer handige taken die een extra smartphone of tablet kan uitvoeren? Wat doe jij met je oude toestellen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Lees meer over:
Android algemeen DreamLab

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Google Assistent weet straks nog beter wat je zegt

De Google Assistent heeft wel eens een miscommunicatie. Soms is dat grappig, maar het kan ook irritant zijn. Hopelijk komt da...

WhatsApp gaat verbeteringen doorvoeren op de reactie-emoji

Terwijl de reacties op WhatsApp inmiddels volop worden gebruikt, is het bedrijf alweer bezig met verbeteringen voor de reacti...

App van de Week: ACSI Campings Europa biedt je een tentdoek boven je hoofd

Het is mei, hoogste tijd om je zomervakantie te plannen. Of je nou met je gezin naar de Provence wil gaan of met je vrienden...

Lees meer

Net binnen

App van de Week: ACSI Campings Europa biedt je een tentdoek boven je hoofd

Het is mei, hoogste tijd om je zomervakantie te plannen. Of je nou met je gezin naar de Provence wil gaan of met je vrienden...

WhatsApp gaat verbeteringen doorvoeren op de reactie-emoji

Terwijl de reacties op WhatsApp inmiddels volop worden gebruikt, is het bedrijf alweer bezig met verbeteringen voor de reacti...

Google Assistent weet straks nog beter wat je zegt

De Google Assistent heeft wel eens een miscommunicatie. Soms is dat grappig, maar het kan ook irritant zijn. Hopelijk komt da...

Kopiëren-plakken eindelijk mogelijk in Google Drive door sneltoetsen

Google Drive heeft eindelijk sneltoetsen. Zo kun je binnen de tool knippen, kopiëren en plakken, waardoor je sneller je besta...

Google wil Pixel of Android snurkdetectie en hoestdetectie geven

Zaag jij ‘s nachts een flink bos bij elkaar of krijg je door airco zo’n droge mond dat je hoest in je slaap? Waarschijnlijk h...

Lees meer