6 Google Maps-tips die je misschien nog niet kende

6 Google Maps-tips die je misschien nog niet kende

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Maps is de razendpopulaire kaarten- en navigatie-app van Google. Juist omdat ze zo populair is, wordt de app rijkelijk getrakteerd op nieuwe functies. De kans is groot dat er veel handigheden zijn die je nog niet kent. Misschien leer je wel iets nieuws uit onderstaande lijst.

Maps: Navigatie en OV

Maps: Navigatie en OV

Google Maps is de populaire applicatie van Google als het gaat om kaarten en navigatie. Google Maps bevat gratis gedetailleerde kaarten van over de hele wereld waarb ..

1. Kompas kalibreren

Als je Maps gebruikt dan heb je vast al gezien dat het blauwe bolletje op de kaart je locatie aanduidt en de blauwe schijn, die van het bolletje schijnt, laat zien naar welke kant je opkijkt. Als die blauwe schijn niet overeenkomt met je werkelijke kijkrichting, dan kan dat heel vervelend zijn. Je dreigt dan telkens op de verkeerde kant op te lopen, omdat Maps je bedriegt.

Al moeten we eigenlijk de schuld naar onze telefoons verschuiven en niet naar Maps. Onze smartphones hebben een kompas, en die functie kan weleens letterlijk het noorden kwijt zijn. Gelukkig kan je dat kompas makkelijk in Maps kalibreren zodat het weer naar behoren werkt.

 1. Tik in Maps op het blauwe bolletje van je locatie
 2. Kies Kalibreren
 3. Neem je telefoon stevig in één hand vast
 4. Maak drie keer een beweging in 8-vorm (zie afbeelding hieronder)
 5. Druk op Klaar
6 Google Maps-tips die je misschien nog niet kende

2. Ga terug in de tijd

Nummer 2 is een tip voor de webversie van Google Maps en we maken hierbij gebruik van de Street View-functie. Google Street View is de tool waarbij je virtueel kan rondwandelen door straten dankzij de 360-gradenfoto's van Google. Uiteraard rijdt Google al tientallen jaren rond met de autootjes die deze foto's maken, en het is mogelijk om met Street View terug in de tijd te gaan. Je versleept dan een tijdlijn en je ziet zo beelden van elk jaar waarin Google nieuwe 360-gradenfoto's heeft gemaakt.

 1. Ga naar de webversie van Google Maps op desktop
 2. Grijp, met je muisaanwijzer rechtsonder het gele Street View-mannetje
 3. Versleep het tot een locatie naar keuze en laat los
 4. Linksboven zie je de datum waarop Google het laatst beelden heeft gemaakt. Klik erop om de tijdlijn weer te geven
 5. Versleep de tijdlijn om je omgeving te zien veranderen
6 Google Maps-tips die je misschien nog niet kende

3. Inzoomen met één vinger

Je kan Google Maps gebruiken in heel wat verschillende situaties. Als je thuis languit op de bank ligt, is deze tip minder interessant. Maar als je bijvoorbeeld navigeert door een onbekende stad met in de ene hand een stroopwafel en in de andere je telefoon, dan kan dit echt wel van pas komen. Het is mogelijk om snel in te zoomen op de kaart door snel tweemaal te tikken. Zo, dan weet je het.

4. Live View

Een van de nieuwe functies die Google de voorgaande jaren heeft verbeterd is Live View. Dat is een augmented reality (AR)-functie in Maps die werkt met de camera van je telefoon. Je zien dan je omgeving dankzij de camera, maar op het scherm zie je navigatie-instructies verschijnen. Het kan helpen om beter te oriënteren en Google markeert ook interessante plaatsen in Live View. Wie zijn locatie deelt, ziet ook de locatie van anderen met een speld verschijnen in Live View.

Je kan Live View alleen lopend gebruiken. Het is ook een vereiste dat je telefoon ondersteuning biedt voor ARCore. Dat kan je ontdekken met deze lijst van ondersteunde toestellen die Google deelt. Een laatste voorwaarde is dat het gebied waar je loopt een goede Street View-dekking heeft.

 1. In Maps typ je je bestemming in de zoekbalk of je tikt op de kaart.
 2. Kies Route
 3. Druk bovenaan op het icoontje van de voetganger
 4. Tik onderaan op Live View
 5. Volg de instructies op het scherm om de functie correct in te stellen
6 Google Maps-tips die je misschien nog niet kende

5. Vraag het aan Google

Als je Maps-navigatie in de auto gebruikt, dan wil je liefst zo min mogelijk op het scherm tikken. De Google Assistent kan je wel helpen en er zijn een aantal spraakcommando's voor onderweg die erg handig zijn. We sommen er enkele op.

 • "Wat is de volgende afslag"
 • "Hoe laat kom ik aan?"
 • "Hoe is het verkeer op mijn route?"
 • "Geef mijn routebeschrijving weer"
 • "Sluit navigatie af"
 • "Zijn er [tankstations, restaurants, hotels, ...] in de buurt?"

Gerelateerde artikelen

6. Vertel je voorkeuren

Google Maps is natuurlijk meer dan alleen een handige app voor kaarten en navigatie. De app kan je ook helpen om een leuk restaurant in je omgeving te vinden en vanuit het 'Verkennen'-menu krijg je deze aanbevelingen te zien. Je kan helpen om die aanbevelingen te verbeteren door Google even te vertellen wat je nou juist wel of niet leuk vindt. Ben je veganistisch, eet je glutenvrij of halal? Vul dat even in in Google Maps voor betere aanbevelingen van plaatsen.

 1. Tik in Google Maps op het profielicoontje van je Google-account
 2. Kies Instellingen
 3. Druk op Je voorkeuren beheren
 4. Geef je dieet door en de zaken waarin je wel of niet geïnteresseerd bent
6 Google Maps-tips die je misschien nog niet kende

Meer Google Maps-tips

We maken ons geen illusies, want Androidworld-lezers zijn vaak al Maps-experts. Toch hopen we dat je iets nieuws hebt geleerd met bovenstaande tips. Lees zeker ook het artikel van mijn collega Claudia waarin ze al acht tips uit doeken deed die je misschien nog niet kende. Zijn er nog meer onbekende en onbeminde functies in de app? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Gerelateerde artikelen

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Google Maps? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze nieuwe AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk