6 écht gloednieuwe dingen die Android 12 te bieden heeft

6 écht gloednieuwe dingen die Android 12 te bieden heeft

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Android 12 heeft veel nieuwe functies. Google heeft er duidelijk aandacht aan besteed om te zorgen dat deze versie van Android ook echt een verbetering is. Maar, welke functies zijn voor Android echt helemaal nieuw?

1. Dynamische widgets

De grootste verandering die Android 12 brengt is Material You. Zoals we in ons artikel ‘Acht dingen die geweldig zijn aan Android’ al schreven heeft dat alles te maken met design. Zo zorgt Android ervoor dat wanneer je je achtergrond-afbeelding vervangt, de menu’s en meldingen meeveranderen in dezelfde kleurstelling. Helemaal nieuw is het automatisch veranderen van de kleur van de widget zodra je ze naar een andere plek op je wallpaper sleept.

6 écht gloednieuwe dingen die Android 12 te bieden heeft

2. Scrollend screenshotten

Voordat je zegt dat dit ook al in andere telefoons op Android zit: dat klopt. Scrollend een screenshot kunnen maken is zit in sommige gevallen in de Android-schil van die specifieke telefoonmaker (OnePlus bijvoorbeeld). Voor Android als besturingssysteem is het wel nieuw om een screenshot te maken terwijl je scrollt. Wat ontstaat is dan een langer screenshot dan je scherm is. Erg handig als je een heel artikel naar iemand op wil sturen. Het screenshotten werkt hetzelfde, maar nadat je op aan/uit en volume naar beneden hebt gedrukt (tegelijk), krijg je een ‘Meer opnemen’-knop te zien waardoor je een langere schermafdruk kunt maken.

6 écht gloednieuwe dingen die Android 12 te bieden heeft

3. Zelfgefilterd zoeken

Google en zoeken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden (de woorden betekenen tegenwoordig zelfs hetzelfde), dus Android 12 moet ook een geweldige zoekfunctie hebben. De beste tot nu toe zelfs, want hij zoekt niet alleen op het internet, maar ook op je telefoon zelf. Hierdoor kun je dus zoeken naar contacten, apps en zelfs gesprekken, direct vanaf je startscherm.

6 écht gloednieuwe dingen die Android 12 te bieden heeft

4. Krachtiger Chrome

Het vensterbeheer in Chrome wordt op een smartphone met Android 12 makkelijker zodra de splitscreenmodus wordt gestart. Iets wat in de browser op computers al kon, maar nu ook op mobiel. Als je op 'Nieuw venster' tikt, wordt een nieuw Chrome-venster geopend in de andere helft van het scherm. Zodra een tweede Chrome-venster is geopend, wordt het contextmenu bijgewerkt met een knop 'Vensters beheren' die:

  1. alle actieve vensters weergeeft
  2. aangeeft welk venster de focus heeft
  3. de titel van het actieve tabblad in elk venster weergeeft
  4. en hoeveel tabbladen er in elk venster zijn geopend 
6 écht gloednieuwe dingen die Android 12 te bieden heeft

5. Eigentijdse emoji

Hoewel het gebruik van emoji bepaald niet nieuw is, zien we in Android 12 wel voor het eerst emoji met het nieuwe Google-design. Ze zien er net even wat moderner uit, wat vooral te merken is aan de croissant, de maskerdragende smiley en de sneeuwpop.

6. Perfect privé

Naast Material You is de tweede grote troef van Android 12 het nieuwe Privacydashboard. Je kunt het vinden door in het Instellingenmenu naar Privacy en dan Privacydashboard te gaan. Zo zie je welke toestemmingen je zoal hebt gebruikt in de laatste 24 uur en door welke apps. Heb je geen Android 12 op je telefoon, dan kun je deze app als alternatief gebruiken.

6 écht gloednieuwe dingen die Android 12 te bieden heeft

Wil je meer weten over de nieuwe versie van het besturingssysteem? Lees dan onze verzamelpagina over Android 12. We hopen binnenkort zelf met Android 12 aan de slag te gaan op Google Pixel 6 Pro, dus houdt Androidworld in de gaten voor meer nieuws over het nieuwe Android 12.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk