Nog eens 6 handige dingen die je oude smartphone of tablet kan

Nog eens 6 handige dingen die je oude smartphone of tablet kan

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Oude telefoons of tablets hoef je niet meteen naar het milieuplein te brengen. Er zijn tal van handige trucs en taken die een oud apparaat een nieuw leven geven. We bespreken nog eens zes dingen die je oude Android-apparaten kunnen.

1. Afstandsbediening voor je pc

Je kan een oude telefoon of tablet gebruiken als afstandsbediening op je pc. Even het volume aanpassen of naar het volgende muzieknummer gaan: het kan makkelijk dankzij de handige bedieningsknoppen in de Unified Remote-app. Je kan de app ook gebruiken als touchpad voor je muisaanwijzer, als virtueel toetsenbord of voor spraakcommando's. In dit artikel leggen we je uit hoe het werkt. Kijk zeker ook naar de mogelijk om je Android TV te bedienen met je oude telefoon.

Unified Remote

Unified Remote

Unified Remote past het een principe toe van één app, waarin je verschillende remotes (afstandsbedieningen) kan downloaden. Hiermee kan je vervolgens v ..

2. Digitaal fotolijstje

Heel wat oudere mensen gruwelen nog steeds bij het concept digitale fotografie. "Vroeger zag je tenminste nog foto's", hoor je dan. Dat probleem is erg makkelijk op te lossen wanneer je een oude telefoon of tablet permanent gebruikt als een fotolijstje. Open een foto uit een album of je gehele bibliotheek van Google Foto's. Druk dan rechts op het menu van de drie puntjes en kies 'Diavoorstelling'.

Google Foto's

Google Foto's

Google Foto's (Photo's) is de standaard galerij-app van Google die je kan gebruiken op Android, iOS en het web. Je kan je foto's makkelijk beheren en delen met vrien ..

3. Extra monitor

De overheid raadt thuiswerken aan voor elke werkplek waar het mogelijk is. Verhoog je productiviteit tijdens het werken thuis door je tablet in te schakelen als tweede monitor op je pc. Kijk even in dit artikel naar wat de app Duet Display allemaal kan. De grootste troef van deze app is dat je het touchscreen van je tablet kan gebruiken bij het bedienen van Windows of macOS.

Duet display

Duet display

Duet Display laat je op een gemakkelijke manier productiever werken met je laptop of desktop. Een tweede scherm is goud waard voor multitasking op je computer, en he ..

4. Maak je kinderen blij

Omdat een telefoon of tablet in jouw ogen bejaard is, wil dat nog niet zeggen dat je kinderen er geen pret meer aan kunnen beleven. Een oud apparaat kan misschien geen Fortnite spelen bij 60 fps, maar voor eenvoudige spelletjes werkt hij nog prima. Zet hem naar fabrieksinstellingen voor een nieuwe start.

Helaas is de speciale Kids Space-interface van Google nog niet breed uitgerold op tablets, maar je kan wel Google Family Link gebruiken om je apparaat op maat te maken van kinderen. In Family Link kan je limieten stellen op het gebruik van de telefoon of tablet. Na een uurtje van spelletjes spelen of video's kijken met YouTube Kids, krijgen je kinderen dan bijvoorbeeld te zien dat het tijd is om naar bed te gaan. Family Link kreeg dit jaar drie nieuwe functies. In dit artikel bespreken we hoe de app werkt.

Google Family Link voor ouders

Google Family Link voor ouders

Google Family Link is een dienst waarmee ouders een beheerde Google-account voor hun kinderen aan kunnen maken. Met de speciale applicatie is het onder andere mogeli ..
YouTube Kids

YouTube Kids

YouTube Kids werd in 2015 in de Verenigde Staten gelanceerd als een videoplatform á la YouTube maar dan met video's die geschikt zijn voor kinderen. ..

5. Vaste plek voor videovergaderingen

Videobellen- en vergaderen is nu ongekend populair. Je kan met behulp van een oude telefoon makkelijk een vaste plek in huis maken voor videovergaderingen. Zorg als eerste dat jouw voorkeur-app voor vergaderingen, bijvoorbeeld Google Meet of Microsoft Teams is geïnstalleerd. Beide zijn ook gratis voor consumenten. Voor het geluid kan je eventuele de speaker van je apparaat inschakelen of een aparte headset.

Daarna kan je een statief neerzetten daar waar jouw oude telefoon of tablet een vaste plek krijgt. Er zijn handige universele houders voor tablets en telefoons die je met schroefdraad op een tafel- of camerastatief kan plaatsen. Let er alleen op dat de houder geschikt is voor de grootte van jouw apparaat. En geen zorgen, want het statief zelf hoeft ook helemaal niet duur te zijn. Kies een eenvoudig exemplaar, want het is niet per se noodzakelijk dat het pakweg een vederlicht is met ingebouwde waterpas. Er zijn ook andere oplossingen die je aan een bureau kan vastklemmen.

Voorbeeld van een statief voor je telefoon

Voorbeeld van een statief voor je telefoon

6. Doneer hem aan ouderen

Belangrijk is om tijdens de coronatijd met iedereen in contact te blijven, ook vanop afstand. De organisatie Helpdigitaal weet dat als geen ander, want ze zamelt tablets en telefoons in voor mensen die nu geen toegang hebben tot videobellen. De belangrijkste doelgroep zijn mensen in verzorgings- en verpleeghuizen. Iedereen kan zijn oude telefoon of tablet een nieuw leven geven in de handen van iemand die zo in contact blijft met vrienden en familie.

Nog eens 6 handige dingen die je oude smartphone of tablet kan

Nog meer tips

Het is niet de eerste keer dat we op zoek gaan naar een nieuw baan voor je oude telefoon of tablet. In dit artikel ontdek je nog eens acht dingen die je oude apparaat kan. Misschien heb jij nog meer leuke tips in je hoofd? Deel ze dan in de reacties onderaan dit artikel.

Themaweek Telefoons en duurzaamheid

Deze week staat Androidworld in het teken van de themaweek Telefoons en duurzaamheid. Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens deze themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel (check ook onze Android-app). Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!

Wil je op de hoogte blijven over onze themaweken? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk