6 coole Google Pixel-instellingen die je nu moet aanpassen

6 coole Google Pixel-instellingen die je nu moet aanpassen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De Pixel 6 komt met een reeks exclusieve Google-functies, en veel andere Pixel-telefoons van Google beschikken er ook over. In dit artikel bespreken we zes instellingen om meteen aan te passen. Van slimme gestures, tot automatisch beheer van de opslag en een een snellere manier om apps te openen.

1. Gebruik Top Shot (Topfoto)

Googles Camera-app heeft een handige functie waarmee je automatisch een korte video maakt terwijl je eenmaal op de sluiterknop drukt om een foto te maken. Achteraf kan je dan in Google Foto's de video bekijken om dan eender welk frame uit het fragment te bewaren als foto. 'Top Shot' of Topfoto, zo heet het.

Ontzettend handig, want zo kan je een mislukt kiekje met de ogen dicht omtoveren tot een prima foto. Je kan Top Shot bij elke foto activeren, maar er is ook een automatische functie waarmee Googles algoritmes zelf inschatten of de functie voor een fotomoment al dan niet interessant is. Die automatische functie helpt je om opslag te besparen. We leggen uit waar je Top Shot activeert:

 1. Open de Camera-app
 2. Druk op het radericoontje met de pijl
 3. Druk naast Topfoto op de rechtse of middelste knop om het respectievelijk 'automatisch' of 'aan' te zetten
Je bekijkt de beelden vervolgens in Google Foto's door in een foto op het menu met de drie puntjes te tikken

Je bekijkt de beelden vervolgens in Google Foto's door in een foto op het menu met de drie puntjes te tikken

2. Slimme opslag

Staat Top Shot permanent aan en maak je je zorgen over opslag op je telefoon? Gelukkig bestaat er een oplossing met Slimme opslag. 60 dagen nadat Google Foto's een back-up heeft gemaakt van je foto's en video's worden ze hierdoor automatisch verwijderd. Je leest er meer over in dit artikel. Zo stel je het in:

 1. Open de Google Files-app
 2. Druk linksboven op het hamburgermenu
 3. Kies Instellingen
 4. Zet Slimme opslag aan
Slimme opslag maakt deel uit van de Google Files-app

Slimme opslag maakt deel uit van de Google Files-app

3. Snel tikken

De Pixel 6 en andere Pixel-telefoons komen met veelzijdige gestures. Denk bijvoorbeeld aan 'Flip to shhh' waarbij je je telefoon omdraait om Niet Storen te activeren. Een gebaar waar maar weinig over gesproken wordt, is 'Snel tikken'. Als je tweemaal snel tikt op de achterkant van de Pixel dan kan je tal van acties uitvoeren. Je kan het gebruiken om een screenshot te nemen of een app naar keuze te openen. Een andere optie is om media te starten of te pauzeren of de Google Assistent te roepen.

Er zijn tal van mogelijkheden en je wil dus zeker van deze handige gesture gebruik maken. Zo stel je het in:

 1. Open de Instellingen op je telefoon
 2. Ga naar Systeem
 3. Druk op Gebaren
 4. Kies Snel tikken en selecteer de actie die jij handig vindt
In combinatie met een wat dikker hoesje kan de functie soms minder goed werken

In combinatie met een wat dikker hoesje kan de functie soms minder goed werken

4. Beter automatisch draaien

De optie Automatisch draaien ken je vast al, en ze doet volledig wat de naam zegt: automatisch draaien als jij je telefoon kantelt. Toch zal je vast al uit ervaring hebben gemerkt dat het scherm soms draait wanneer jij het liever niet wil. Wanneer je bijvoorbeeld lekker relaxed in op de bank ligt en je telefoon net iets de schuin houdt.

Dat kan beter, en gelukkig is er een handige Pixel-functie voor. Je telefoon gebruikt dan gezichtsherkenning om de nauwkeurigheid van automatisch draaien te verbeteren. Je telefoon ziet dan namelijk hoe je naar het scherm kijkt en of draaien al dan niet gewenst is. Zo ga je ermee aan de slag:

 1. Veeg tweemaal omlaag om de Snelle instellingen te openen
 2. Zoek de optie Automatisch draaien en houd de knop lang ingedrukt
 3. Zet de schakelaar aan naast Gezichtsherkenning aanzetten
De gezichtsherkenning werkt volledig 'on-device'

De gezichtsherkenning werkt volledig 'on-device'

5. Now playing

Pixel-telefoons hebben met 'Now playing' een handige ingebouwde functie waarmee ze spontaan de titel en artiest kunnen geven van een nummer dat op de achtergrond afspeelt. Zit je dus in een gezellige bar waar je een leuk liedje hoort, dan hoef je maar naar het always-on-scherm van je telefoon te kijken om te ontdekken hoe het heet.

De nummerherkenning werkt volledig automatisch. Je kan zelfs naast de titel op het icoontje van het muzieknootje drukken om het op te slaan in je lijst met favoriete nummers van Now playing. Zo kan je Now playing inschakelen:

 1. Open de Instellingen
 2. Typ in de zoekbalk: Now playing en druk eronder op de instelling Now Playing
 3. Nummers herkennen die in de de buurt worden afgespeeld zet je aan
 4. Bekijk of je ook de andere opties voor Now playing handig vindt
Je kan ook meldingen laten verschijnen met de titel en artiest van nummers

Je kan ook meldingen laten verschijnen met de titel en artiest van nummers

6. Sneller apps openen

Als je vanaf het startscherm omhoog veegt, verschijnt de appdrawer. Anders dan scrollen door je applijst is er ook de mogelijkheid om een gewenste app te zoeken door een naam in te typen in de zoekbalk. Als je deze methode kiest, kan je het toetsenbord ook automatisch laten verschijnen zodra je de appdrawer opent. Zo kan je dat instellen:

 1. Veeg omhoog vanaf het startscherm om de appdrawer te openen
 2. Druk rechtsboven op de drie puntjes
 3. Kies Toetsenbord altijd tonen
De functie werkt in Googles Pixel Launcher

De functie werkt in Googles Pixel Launcher

Ken jij nog interessante instellingen op de Pixel 6 en andere Pixels die iedereen zou moeten aanpassen? Recent hielden we op Androidworld de Pixel 6-week waarin heel wat tips en functies over de telefoons werden besproken. Ontdek hier alle artikelen en video's.

 • Een heel eigen design
 • Maakt geweldige foto's
 • Traag opladen
 • Trekt stof en vuil aan
Bekijk meer specificaties
De populairste artikelen over de Pixel 6:
Google Pixel 6
Google Pixel 6
Google Pixel 6

Google Pixel 6

De Google Pixel 6 maakt samen met de Pixel 6 Pro onderdeel uit van de Pixel 6-serie van Google. Dit zijn twee nieuwe topsmartphones die beschikken over een nieuw design en een nieuwe chipset van eigen makelij. Uiteraard bevatten de telefoons weer uitstekende camera's en het nieuwe Android 12 met Material You.

€ 649

Winkelen op:

Bedankt voor de tip, Ad!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk