5 tips voor prachtige strandfoto's met je smartphone

5 tips voor prachtige strandfoto's met je smartphone

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Kijk naar de foto’s van een gemiddelde vakantie en het zal je waarschijnlijk opvallen dat er eigenlijk maar weinig strandfoto’s tussen zitten. Het strand is op fotografiegebied een uitdaging, maar het is zonde om niet ook van de strandmomenten kiekjes te hebben. Met deze vijf tips wordt het iets aantrekkelijker om het strand op de gevoelige plaat te leggen.

1. Pas op voor de zon

Deze tip is eigenlijk drievoudig, want de zon heeft een grote invloed op strandfoto’s en dan ook nog eens op meerdere manieren. Zeker als je lekker in de middag wanneer de zon hoog staat een foto wil maken, dan komen er vaak zonnestralen in je foto. Dat heeft maar zelden het effect dat je mooi vindt, dus zorg dat je goed oplet dat er niet van die lijnvormige vlekken in je foto ontstaan door je smartphone bijvoorbeeld net even te kantelen. Daarnaast betekent foto’s maken op het strand waarschijnlijk dat het heerlijk weer is, dus zorg dat je jezelf goed beschermd tegen de zon. Welke kleur huid je ook hebt, welk type huid je ook hebt: gebruik een factor 30 tot 50 regelmatig om te zorgen dat je huid beschermd is. Maar, let ook op dat die zonnebrand bij je telefoon vandaan blijft. Je wil met al dat zand liever niet je lens moeten poetsen, maar als je zonnebrand op je toestel hebt en dat zit ook bij je lens, dan krijg je heel vage foto’s.

5 tips voor goede smartphonefoto’s van het strand

2. Houd je telefoon in de gaten

Misschien vraag je je af wanneer de foto-tips komen, wel, die zijn onderweg, maar het probleem met strandfoto’s is eigenlijk niet zozeer het strand zelf, het zijn de omstandigheden. Je hebt een telefoon bij je die waarschijnlijk niet heel erg dol is op zand of zout zeewater. En al zeker niet op hitte. Bovendien kun je je scherm met felle zon nagenoeg niet zien, zelfs niet op de felste stand. Kruip dus even onder een parasol en leg je telefoon sowieso liever onder je strandbedje in de schaduw (tenzij je daar met natte kleding op gaat liggen uiteraard). Er zijn ook hoesjes waarmee sommige mensen het aandurven om de zee in te gaan met hun telefoon: handig om die ook op het strand te gebruiken en zand ver weg van de poorten en kieren van je smartphone te houden.

Is de foto vaag door bokeh, of door zonnebrand?

Is de foto vaag door bokeh, of door zonnebrand?

Gerelateerde artikelen

3. Wees creatief

De reden dat veel mensen weinig foto’s hebben van het strand, is omdat het eigenlijk best saai is. De camera van je smartphone is al snel geneigd om dat strand plat te slaan en de zee ook. Het grappige is dat van alle typen fotografie tijdens je vakantie, foto’s maken op het strand meestal de meest inspannende vorm van fotografie is. De kans dat je vanuit je strandbedje een goede foto maakt is namelijk klein. Tenzij er een vrolijk rieten parasolletje staat of je een flesje drank in je handen hebt. Of de sausace legs-foto wil maken natuurlijk. Je moet met je lijf in beweging komen om goede foto’s te maken. Denk aan een foto juist niet van de zeekant, maar van de strandkant, of even op een duin staan om weer een andere hoek uit te proberen. Vaak krijg je als je rondloopt meer creatieve ideeën dan als je als een walrus op dat bedje blijft bakken. En: experimenteer ook met de verschillende lenzen, luister maar naar fotografe Linda Smit:

Met tattoos is een worstbeen toch iets minder leuk...

Met tattoos is een worstbeen toch iets minder leuk...

4. Denk aan de horizon

Als er een foto is waarop een rechte horizon essentieel is, dan is het wel de strandfoto. Het is door het verschil tussen het zand en de zee, maar ook de zee en de lucht, al snel duidelijk wanneer je je telefoon te scheef hebt gehouden. Nu is er zeker wel wat te doen in de nabewerking, maar je wil gewoon een foto die meteen van het beeldscherm afspringt. Dat kun je onder andere doen door het raster aan te zetten, dat bijna elke telefoon wel als optie heeft. Je krijgt dan 9 hokjes in beeld en het is de kunst om de horizontale lijnen te gebruiken om op de horizon te leggen. Dat gaat een stuk beter, he?

Hier is duidelijk geen grid gebruikt om de horizon te bepalen.

Hier is duidelijk geen grid gebruikt om de horizon te bepalen.

5. Houd rekening met andere bezoekers

Hoe sereen (en ietwat saai) een strand eruitziet zonder objecten of mensen erop, zo druk kan het meteen lijken met mensen. Wees bovendien discreet wanneer je een strandfoto maakt: mensen kunnen er halfnaakt op staan en dat wil niet iedereen. Zorg dus dat mensen ofwel ver genoeg zijn om niet goed herkenbaar te zijn, of fotografeer alleen mensen van de achterkant. En: pas ook extra op als het om kinderen gaat.

Zorg dat mensen niet herkenbaar op de foto staan (en kom van je strandbedje!)

Zorg dat mensen niet herkenbaar op de foto staan (en kom van je strandbedje!)

Zoals je ziet gaat strandfotografie eigenlijk bijna niet om foto’s zelf, maar vooral om omstandigheden: het is ook zeker niet een van de meest comfortabele foto’s om te maken en dat is waarschijnlijk waarom mensen er meestal niet zo snel aan denken hele fotosessies te gaan houden. Tenzij er natuurlijk een zonsondergang is, maar daarop komen we later in deze rubriek terug. Hopelijk kun je nu in ieder geval iets meer doen om toch wat mooie strandfoto’s te schieten.

Geen platgeslagen pannenkoeken meer zoals dit exemplaar.

Geen platgeslagen pannenkoeken meer zoals dit exemplaar.

Heb jij nog goede tips voor strandfoto's? Laat ze nu achter in de reacties.

In deze serie verschenen al tips om irisfoto's te maken, foto's van eten, plus bergen op wintersport en het noorderlicht. Ook bespraken we hoe je het beste een foto maakt van een concert en van bloemen. Luister ook onze podcast over smartphonefotografie:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk