5 tips om slimmer op vakantie te gaan met IFTTT

5 tips om slimmer op vakantie te gaan met IFTTT

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Op vakantie gaan is natuurlijk heerlijk ontspannend, maar je hebt nog minder zaken aan je hoofd als je bepaalde taken gaat automatiseren met een dienst als IFTTT. Je vrienden of ouders op de hoogte houden als je het vliegtuig geland is of een lamp laten branden om inbrekers af te schrikken: het kan gewoon automatisch.

If This Then That (IFTTT)

IFTTT is een bekende app waarmee je taken op je telefoon en met je smarthome-apparaten in huis kan automatiseren. IFTTT staat voor 'if this then that'. Als er een bepaalde trigger gebeurt, voert de app automatisch een vooraf ingestelde actie uit. Dat klinkt best abstract en daarom een makkelijk voorbeeld: elke keer als je een bericht krijgt op je telefoon kan je een slimme lamp in huis kort laten knipperen.

IFTTT staat vol met slimme acties of 'applets' genaamd en sommige ervan zijn erg handig voor vakantiegangers. We bespreken de vijf beste applets die je kan activeren voor als je op reis vertrekt. Telkens vind je een link naar de juiste applet en je drukt op 'Connect' om deze in te stellen.

IFTTT

IFTTT

IFTTT (If This Then That) laat je allerlei taken automatiseren door allerlei apps, apparaten en diensten met elkaar te koppelen. Zo kan je automatisch ..

1. Laat 's avond de lichten branden

Heel wat vakantiegangers laten 's graag een lamp branden om mogelijke inbrekers af te schrikken, alleen is dat kostelijk als die dag en nacht blijft licht geven. Je kan daarom instellen de lampen automatisch branden bij zonsondergang. De onderstaande link is bedoeld voor de lampen van Philips Hue, maar als je in IFTTT gaat kijken, vind je dit ook voor andere merken van slimme lampen.

In het Explore-gedeelte van IFTTT kan je applets verkennen

In het Explore-gedeelte van IFTTT kan je applets verkennen

2. Krijg informatie over je vlucht via e-mail

Wil je op de hoogte blijven over belangrijke informatie over je vlucht? Je kan met deze applet e-mails ontvangen wanneer een bepaald Twitter-account een tweet verstuurt. Zo kan je bijvoorbeeld het Twitter-account van de luchthaven of luchtvaartmaatschappij koppelen zodat je geen belangrijke mededelingen hoeft te missen.

3. Deel je locatie met vrienden en familie

IFTTT heeft een handige widget die je op het starscherm kan toevoegen en die eigenlijk niets meer is dan een knop, maar wel een knop die je zelf aan een eigen actie kan koppelen. Met de juiste applet kan je jouw locatie delen via e-mail met vrienden telkens als je op de knop drukt. Dat is handig als je bijvoorbeeld rondreist en snel wil laten weten dat je veilig bent aangekomen. Vergeet niet om de IFTTT-widgetknop op het startscherm te slepen om deze te gebruiken.

4. Krijg de weersverwachting elke dag

Het weer is een factor om rekening mee te houden en het is ook erg veranderlijk. Daarom is een applet handig die je elke dag om 7 uur 's morgens het weerpraatje stuurt in een melding. Zo kan je indien nodig nog de planning wijzigen nadat je bent opgestaan. Regenbuien op komst? Dan kan je beter niet naar het strand vertrekken en in de plaats een museum bezoeken.

De applet die je weerupdates verstuurt

De applet die je weerupdates verstuurt

5. Sla je Instagram-foto's op

Veel vakantiegangers plaatsen tijden de reis soms foto's op Instagram. Je kan die mooie foto's ook automatisch in een mapje in de cloud bewaren. Er bestaan onder andere applets die werken voor Google Drive en Dropbox. Plaats je vooral foto' op Facebook, dan zijn daar ook speciale applets voor als je even zoekt op IFTTT

Eerder schreven we al over 7 IFTTT-applets voor gebruikers van smarthome-apparaten. Gebruik jij IFTTT al langer of heb je nog meer goede ideeën voor vakantiegangers die bepaalde klusjes willen automatiseren? Laat het ons weten in de reacties.

Heb je tips of ideeën voor de vakantiethemaweek?

Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk