5 Gboard tips en tricks om sneller te typen op je telefoon

5 Gboard tips en tricks om sneller te typen op je telefoon

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Gboard is op heel wat Android-telefoons het standaard toetsenbord, en het bevat heel wat functies waarmee je de app helemaal naar je zin kan instellen. Wij tonen je vijf tips en tricks die je kunnen helpen om in verschillende situaties vlot te typen.

1. Zwevend toetsenbord

Het toetsenbord neemt op je telefoon de hele onderste helft in, en hoewel je de grootte wel kan verkleinen in de instellingen, is zo'n mini-toetsenbord ook weer niet in alle omstandigheden handig. Met het zwevend toetsenbord kan je Gboard voor heel even verkleinen en verslepen naar de gewenste positie. We leggen uit hoe je het snel activeert:

 1. Tik bovenaan in je toetsenbord op het icoontje met de drie puntjes
 2. Kies Zwevend
 3. Versleep het keyboard of pas de grootte aan vanuit de hoeken van het zwevend toetsenbord. Sluit af door omlaag te slepen.
5 Gboard tips en tricks om sneller te typen op je telefoon

2. Activeer symbolen

Deze instelling is ontzettend handig, want je hoeft niet langer in extra menu's van je toetsenbord te duiken voor alle mogelijke symbolen. Voortaan kan je letters gewoon lang ingedrukt houden om het bijhorende symbool te gebruiken. Zo kan je je symbolen aan je toetsenbord toevoegen:

 1. Druk bovenaan het toetsenbord op het Instellingenicoontje
 2. Kies voorkeuren en scroll volledig omlaag
 3. Zet Houd lang ingedrukt voor symbolen aan, en ga terug naar het toetsenbord
 4. Houd letters lang ingedrukt om symbolen te gebruiken
5 Gboard tips en tricks om sneller te typen op je telefoon

Gerelateerde artikelen

3. Eenhandsmodus

Smartphones worden steeds groter, en hoewel ze dan meer content op het scherm kunnen tonen, zijn ze ook minder makkelijk om met één hand te bedienen. Gelukkig heeft Gboard een Eenhandsmodus. Google houdt daarmee rekening met zowel rechts- als linkshandigen. Standaard verschijnt de kleinere versie van het toetsenbord rechts in het scherm, maar je kan het kleinere toetsenbord ook naar de andere kant verplaatsen met het pijltje. Zo activeer je de functie:

 1. Houd de Enter-toets lang ingedrukt tot er twee extra icoontje verschijnen
 2. Blijf ingedrukt houden en veeg je vinger naar links om het meest linkse icoontje te selecteren. Dat doe je door los te laten
 3. Het Eenhandstoetsenbord is nu actief, en je kan de positie aanpassen door gebruik te maken van de twee onderste icoontjes die in de interface verschijnen. Afsluiten doe je met het bovenste vergrooticoontje
5 Gboard tips en tricks om sneller te typen op je telefoon

4. Snelle gebaren

Een van de sterkste aspecten van Gboard zijn de slimme gebaren die je helpen om vlotter te typen. Je kan bijvoorbeeld extra snel doorheen teksten scrollen door links en rechts te vegen met je vinger over de spatiebalk.

Met een andere truc kan je dan weer snel woorden verwijderen. Veeg snel naar links over de backspace-knop en je ziet in één klap grote delen tekst verdwijnen. Om van de handige gebaren gebruik te kunnen maken, moet je ze wel eerst activeren vanuit de instellingen. Dat doe je als volgt:

 1. Druk bovenaan het toetsenbord op het Instellingenicoontje
 2. Kies typen door te swipen
 3. Zet alle schakelaars aan 
5 Gboard tips en tricks om sneller te typen op je telefoon

Gerelateerde artikelen

5. Typen met handschrift

Deze is in de eerste plaats bedoeld voor degene die zijn of haar telefoon samen met een stylus gebruikt, maar het is ook een leuke functie voor tabletgebruikers. Je kan namelijk typen door letters op het scherm te tekenen. We leggen uit hoe je het handschrifttoetsenbord aanzet:

 1. Houd op het toetsenbord de Spatieblak ingedrukt
 2. Tik op Taalinstellingen
 3. Druk op Nederlands
 4. Selecteer Handschrift bovenaan en Klaar
 5. Ga terug naar het toetsenbord en houd opnieuw de Spatiebalk lang ingedrukt
 6. Kies voor het Handschrifttoetsenbord en begin te tekenen
5 Gboard tips en tricks om sneller te typen op je telefoon

Ben jij een Gboard-gebruiker of typ jij dagelijks met SwiftKey op je telefoon? Misschien heb je nog een andere toetsenbord-app op je smartphone? Vertel ons over jouw toetsenbordtips in de reacties onderaan dit artikel.

Gboard: het Google-toetsenbord

Gboard: het Google-toetsenbord

Gboard is het officiële toetsenbord van Google dat voorheen alleen beschikbaar was voor Nexustoestellen. Vanaf juni 2013 is deze in de Play Store te vinden en k ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk