5 onmisbare functies

Lees verder na de advertentie.
Alle smartphones zijn tegenwoordig redelijk gelijk: ze zijn snel, kunnen prima foto’s maken, kan je ontgrendelen met je vingerafdruk en houden het meestal wel een dag uit op één laadbeurt. Wat onderscheidt dan de ene telefoon van de andere? Dat is waar wij als reviewers steeds naar op zoek gaan. Soms zijn het unieke functies, soms werkt een bepaalde functie gewoon veel beter dan op andere telefoons. Hieronder som ik vijf functies op die ik tegenkom op smartphones, die de doorslag kunnen geven bij de aankoop van een nieuwe telefoon.
1. AMOLED-scherm
Sinds de Samsung Galaxy S2 ben ik helemaal verliefd op AMOLED-schermen. Zwart is echt diep zwart en kleuren zijn veel levendiger dan op een LCD-scherm. Daarbij komt ook nog eens dat ik over het algemeen vaak donkere achtergronden gebruik en ook een enorme voorstander ben van de donkere modus bij de meeste apps.
Het zwart helpt de batterijduur van mijn toestel, want bij AMOLED-schermen gaan de pixels die zwart moeten tonen gewoon uit. Daardoor is het scherm energiezuiniger en zoals je weet is het scherm de grootste energievreter op je toestel.
Wanneer ik een toestel koop zal ik dus altijd kijken of het een AMOLED-scherm heeft, anders laat ik het links liggen.
2. Accuduur
Nu we het er toch al min of meer hebben over gehad: een goede accuduur is voor mij onmisbaar op mijn smartphone. Ik gebruik mijn toestel meestal heel intensief, zowel op de voor als op de achtergrond. Je hebt het waarschijnlijk al vaak gelezen in mijn reviews: er steken twee simkaarten in mijn toestel, ik gebruik voornamelijk 4G in plaats van wifi, mijn gps staat altijd op hoge nauwkeurigheid, mijn smartwatch is steeds verbonden met mijn smartphone via bluetooth, stream ik vaak Spotify in huis en ik hou van een hoge helderheid. Allemaal dingen die heel wat vragen van de accu. Ik heb twee accounts op Instagram, Twitter, Facebook en email die de hele dag synchroniseren, ik kijk regelmatig een YouTube-filmpje, ik surf regelmatig naar nieuwssites en ik chat via WhatsApp, Telegram, Signal, Slack en Google Chat. Gemiddeld kom ik op het einde van de dag aan zo’n vijf uur screen on time, tenminste als het toestel dat toelaat.
Ik weet dat de accu van mijn telefoon afziet en ik weet dat ik steeds goed moet afwegen of mijn toestel wel mijn intensief gebruik gaat aankunnen. Daarom kies ik meestal voor een groot toestel, want daar zit meestal een grotere accu in.
3. Moto Acties
Er is één beweging die Motorola aan zijn telefoons toevoegt via de Moto Acties, die ik altijd mis als ik een andere telefoon ga testen: de chop-chop (of hakkende) beweging om de zaklamp te openen. Ik gebruik de zaklamp regelmatig en die aan en uitzetten via het knopje in de notificatiebalk gaat altijd veel te traag naar mijn goesting.
Motorola heeft dat opgelost door de zaklamp te kunnen openen via een handige handbeweging. Ook de zaklamp weer uit doen, doe je door diezelfde handbeweging uit te voeren.
4. Alert Slider
Sinds OnePlus een Alert Slider had toegevoegd op de OnePlus Two, is deze functie niet meer weg te denken op de OnePlus-telefoons en mis ik deze optie wanneer ik niet met een OnePlus-toestel op zak loop.
Met die schuifknop kan je heel makkelijk je geluid regelen. Schuif je de knop helemaal naar onderen, krijg je alle geluid door, in het midden zul je enkel trillingen krijgen, en schuif je de knop naar boven dan wordt alles gedempt. Ben je in een meeting je geluid vergeten af te zetten? Je hoeft je niet meer te excuseren om je telefoon tevoorschijn te halen want je kan de knop snel en ongezien naar boven schuiven en klaar is kees.
Dat andere merken dit nog niet van OnePlus hebben overgenomen is echt bizar, want ik ken geen enkele OnePlus-gebruiker die deze functie niet gebruikt.
5. 3D-gezichtsherkenning
Hoewel er op dit moment maar twee Androidsmartphones zijn met 3D-gezichtsherkenning, de Huawei Mate 20 Pro en de Xiaomi Mi 8 Explorer Edition, is het toch een functie die voor mij niet mag ontbreken op een smartphone. Als het niet op de telefoon zit, zal het me niet tegenhouden om het toestel te kopen, maar als ik twijfel tussen twee of drie toestellen en maar één heeft deze functie, dan zal ik resoluut kiezen voor dat toestel.
3D-gezichtsherkenning neemt geen foto van je gezicht (2D), maar het scant je gezicht en dus ook de diepte (3D). Hierdoor is deze gezichtsherkenning heel moeilijk te foppen, waardoor het veel veiliger is als ontgrendelingsmethode.
Ik heb zelf al vaak genoeg getest en bewezen hoe onveilig 2D-gezichtsherkenning is, en dat is dan ook de reden dat ik het bijna nooit gebruik. Je zal het me enkel zien gebruiken als ik een toestel aan het testen ben. Ik ben trouwens ook een grotere fan van 3D-gezichtsherkenning, dan van de vingerafdrukscanner, ongeacht of het een capacitieve is of een in-screen. Ik ben fan, alleen jammer dat het zo weinig beschikbaar is.
Welke vijf functies kunnen jou overtuigen bij de aankoop van een smartphone? Of welke functie zou jij graag toevoegen aan je huidige toestel? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel. Bekijk ook de vijf onmisbare smartphonefuncties van Sven en Laurence.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
1. Top batterij
2. Top camera
3. Goede microfoon
4. AMOLED
5. Goed design
Ik ben er n oneplus gebruiker en gebruik de slider NOOIT.
Zo nu ken je wel iemand die het nooit gebruikt ?
1. Amoled scherm
2. minstens 6.4″
3. Goeie accuduur
4. Vingerafdrukscanner op de voorkant
5. Goeie audio
6. Minstens 4gb/64gb
7. SDcardslot
Amoled is zo overrated. Het heeft meer nadelen dan voordelen.
Zwart is echt zwart omdat de pixels uitstaan, wat meteen stroomverbruik scheelt, claimen de fans.
In de praktijk merk je daar niets van. Omdat amoledpixel van uit naar aan relatief traag is (in vergelijking met veranderen van kleur) krijg je een heel stotterend scherm als je witte tekst over een zwarte achtergrond scrollt. Fabrikanten lossen dit op door de pixels nooit uit te zetten, maar heel donkergrijs te maken.
Weg zwartwaardes, weg batterijvoordeel.
Hou je de andere nadelen over: duurder (door lagere yields, en dus ook meer afval), kortere levensduur door inbranden en verlies van kleurintensiteit.
Als ik er maar mee kan bellen, op internet kan, en af en toe eens een foto kan nemen, is dat goed voor mij.
Android One
Koperen randen.
En het Nokia embleempje op voorkant.
Meer heb ik niet nodig.
Amoled
Goede camera en opslag
Full screen gebaren wil ik niet meer missen.
Voor mij ook het scherm en accuduur. Daarnaast de camera, het design, usb-c, de software en dual sim.
Stereo speakers aan de voorzijde en een vingerafdruk scanner op de achterzijde zou ook wel fijn zijn
1. Goede software ondersteuning
2. USB-c
3. Minstens 3GB RAM
4. Minstens 32GB opslag
5. 5 GHz wifi
6. AR Core ondersteuning
7. NFC (voor NFC tags)
8. Handzaam formaat
9. Geen notch
10. Dual sim
Voor mij een goeie camera, goeie batterij, en luid speakervolume