5 functies in Google Lens die het leven heerlijk eenvoudig maken

5 functies in Google Lens die het leven heerlijk eenvoudig maken

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Wil jij snel teksten kunnen vertalen en kunnen kopiëren? Plaatsen om je heen ontdekken, moeilijke wiskundeformules oplossen en super snel kunnen weten wat je ziet? Het leven kan soms heerlijk eenvoudig zijn, althans met Google Lens. In dit artikel leggen we de app kort aan je uit en bespreken we een aantal handige functionaliteiten.

Google Lens

Met Google Lens op Android- en iOS-smartphones waarmee je objecten, teksten, talen en nog veel meer kunt ontdekken door de camera hierop te richten. In feite zoek je met Google Lens dus naar wat je je ziet. We nemen een voorbeeld: je zit in een restaurant en ziet een mooie vaas staan, je vind hem zo mooi dat je hem zelf ook zou willen hebben. Maar waar koop je die desbetreffende vaas? Google Lens weet hier waarschijnlijk het antwoord op. Je hoeft simpelweg de app te openen, de vaas te fotograferen en Google Lens speurt het internet af naar plaatsten waar jij de vaas kunt kopen.

In dit artikel bespreken we nog een paar functies die in Google Lens zitten, die het leven voor jou heerlijk eenvoudig kunnen maken. Want Google Lens kan bijvoorbeeld ook wiskundeformules voor je oplossen, teksten vertalen én deze kopiëren. We sommen een aantal handige functies hieronder voor je op.

Google Lens

Google Lens

Wat is Google Lens? Google Lens is een app die draait om slimme object- en tekstherkenning via kunstmatige intelligentie. Lens gebruikt de informa ..

1. Super snel shoppen

Zoals hierboven al beschreven kun je met Google Lens snel objecten en/of producten opsporen. Je hoeft hiervoor enkel een product of een streepjescode te scannen en Google Lens speurt het internet af om het product te vinden. De app komt vervolgens met visuele overeenkomsten en winkels waar je het gefotografeerde product kunt kopen. De functie werkt bijna altijd, al vindt ze niet altijd precies hetzelfde product.

5 functies in Google Lens die het leven heerlijk eenvoudig maken

2. Vertalen en kopiëren van teksten

Je zal maar in een restaurant in hartje Parijs zitten en een menukaart in het Frans krijgen waar je niet alles van begrijpt. Dit is iets wat de Nederlandse pers, en mij ook persoonlijk, overkwam tijdens een perstrip van OPPO in Parijs. Waar een aantal collega techredacteuren de tekst al snel aan het overtypen waren in Google Translate, daar waren er gelukkig ook een aantal die gewoon Google Lens kende.

Gerelateerde artikelen

Met Google Lens kun je namelijk een foto maken van een tekst, en deze vervolgens in één keer laten vertalen. Zo konden we gelukkig allemaal zien wat we wilden bestellen, en werden de gevulde paddenstoelen met zoet zure roomsaus voor mij bespaard. Als je echter nog steeds niet weet wat een bepaald gerecht inhoudt, dan kan Google Lens je helpen door foto's van het desbetreffende gerecht te tonen. Meer hierover lees je hier.

Daaropvolgend kun je overigens ook teksten scannen, om deze vervolgens te kopiëren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld super snel volledige teksten in een boek kopiëren en opslaan in je telefoon.

3. X = wortel van A+B in het kwadraat?

Google Lens beschikt sinds het eind van 2020 over een huiswerkfilter. Hiermee kan de app je onder andere helpen met het oplossen van wiskundeformules. Een functie die er in mijn tijd, man wat ben ik oud, helaas nog niet was. Je fotografeert simpelweg een foto van een formule, vergelijking of ander wiskunde-achtig iets en de app lost het voor je op. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik geen idee heb of het klopt wat Google Lens gedaan heeft, maar het resultaat hieronder ziet er goed uit. Toch?

5 functies in Google Lens die het leven heerlijk eenvoudig maken

4. Reisgids

Nog een functie van Google Lens, is dat de app kan dienen als een soort reisgids. De app weet namelijk ook bekende gebouwen te herkennen en hier vervolgens meer informatie over te tonen. Google Lens kan deze gebouwen herkennen omdat Google de 3D-modellen van de gebouwen, die al beschikbaar waren door Google Maps en Google Earth, heeft geïntegreerd in Lens. Zo kun je bijvoorbeeld meer te weten komen over het Louvre in Parijs, de Sharp in Londen of Edinburgh Castle in Edinburgh.

Gerelateerde artikelen

5. Welk dier is dat?

In de functie 'zoeken' kun je als laatst onder andere dieren en/of planten ontdekken. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke plant jouw vriend of vriendin in de woonkamer heeft staan. Je maakt gewoon een foto in Google Lens, en de app zoek het voor je op.

Ontmoet Trees en Jon Snow

Ontmoet Trees en Jon Snow

Waar vind ik Google Lens?

Google Lens is een aparte app die je op elke smartphone kunt installeren. Je downloadt de app via de Play Store-knop hieronder. Je vindt Google Lens ook in de volgende apps op je mobiel:

De populairste artikelen over Google Lens

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk