5 fotografietips om goede selfies te maken

5 fotografietips om goede selfies te maken

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Bijna iedereen heeft het wel eens gedaan: een selfie maken. Of een groepfi. Het is ook erg leuk om te doen, want op die manier heb je ook jezelf eens op de foto. Er zijn genoeg mensen die in groepen reizen, maar waarbij niemand uit de groep denkt: hey, leuk, een foto van persoon X. Neem het heft in eigen hand, maar maak dan wel een goede selfie. Dat kan prima met deze tips.

1. Vermijd de arm

Voor sommigen is een selfie pas een selfie als je ziet dat diegene zijn of haar arm gebruikt, maar in veel gevallen is die arm veel te duidelijk in beeld. Dat is helemaal niet nodig, want vaak zie je aan hoe dichtbij het is al dat het een selfie is (zelfs bij de smartphones die een soort groothoekselfiecamera hebben voor groepsfoto’s en foto’s met wat meer achtergrond). Probeer die arm niet te veel in beeld te hebben, want het is veel leuker om vooral je hoofd te zien en waar je bent. Zie het als een kunst om die arm zoveel mogelijk van je foto te amputeren, hoe essentieel hij ook is voor de selfie.

Tenzij je een jurk aan hebt met Sneeuwwitje-armen, want die mag best gezien worden.

Tenzij je een jurk aan hebt met Sneeuwwitje-armen, want die mag best gezien worden.

2. Pas op voor de schaduw

Dit is een van de meest gebruikte fouten: zelfs selfiekoningin Kim Kardashian maakt hem nog regelmatig: je wil lekker een foto maken dat je op een strandstoeltje naar het zwembad ligt, maar denkt er niet bij na (of ziet het niet door de volle zon), dat er dan natuurlijk een schaduw over je heen valt van jouw arm met die telefoon in je handen. Het ziet er best suf uit en vaak valt die schaduw ook precies op je gezicht: niet charmant. Toch even die helderheid van je scherm wat hoger zetten om goed te kijken of jouw selfie een schaduw heeft of niet.

Niet in het gezicht, maar ook in de nek is het toch een storende factor, die schaduw.

Niet in het gezicht, maar ook in de nek is het toch een storende factor, die schaduw.

3. Zoek die hoek van boven

Het is de nummer 1-selfietip, maar ik zie hem nog steeds veel verkeerd gaan (en doe het zelf ook regelmatig onvoldoende). Denk aan die hoek. De perfecte selfiehoek is nog steeds 45 graden. Dus elke keer dat je een selfie maakt, gewoon even tegen jezelf zeggen: arm wat hoger. Op die manier heb je vooral je sprekende ogen in het vizier, en niet die dubbel lijkende kin. Overigens geldt deze regel zeker niet altijd, want er zijn ook heel leuke selfies te maken op creatievere manieren. De meest basic regel is het wel, want meestal lukt een selfie veel sneller met die hoek.

Veel selfies worden net even beter op een hoek van 45 graden.

Veel selfies worden net even beter op een hoek van 45 graden.

4. Gebruik eens de andere camera

Nu denk je bij een selfie traditioneel aan de selfiecamera gecombineerd met de arm, maar iedereen die op Tinder zit weet dat er nog een heel leuke selfiemogelijkheid is: de spiegel. Door juist de andere camera van je telefoon te gebruiken (die vaak veel beter van kwaliteit is), kun je via de spiegel een goede selfie maken waar je helemaal op staat. Je ziet het hieronder, vooral de badkamer is daar een populaire plek voor, omdat daar vanzelfsprekend vaak de grootste spiegels in huis zijn. Maar denk ook aan de lift en de gym, wat zeer populaire spiegelselfie-plekken zijn. Datingapps staan er in ieder geval vol mee, omdat je zo zonder dat je iemand nodig hebt of hoeft te rennen met een timer toch een foto kunt maken van je hele lijf.

Ooit was het een beetje not-done, maar de badkamerselfie mag tegenwoordig gewoon.

Ooit was het een beetje not-done, maar de badkamerselfie mag tegenwoordig gewoon.

5. Let op de achtergrond

Je ziet het vaak op sociale media, die hilarische selfies waarin dan iets heel geks op de achtergrond te zien is. Net iemand die in zijn blote billen staat, of iemand die stiekem heel gek fotobomt. Het is altijd goed om te beseffen hoe het met de achtergrond is. Is het op vakantie nu werkelijk de beste selfieplek om ergens in een hoek van je appartement te staan met een pak make-up-doekjes in beeld, of kun je beter even een kwartslag draaien en het adembenemende uitzicht op de foto zetten? Hoewel de selfie misschien alleen om jou gaat, is het aan te raden om ook de setting waar je bent wat meer aandacht te geven. En, uiteraard, te zorgen dat je niet die sokken die je gisteren uit deed en op de grond liet slingeren te kieken.

Arm, achtergrond: het helpt allemaal niet.

Arm, achtergrond: het helpt allemaal niet.

Het belangrijkste is om er gewoon lol in te hebben. Vaak zijn de mislukte selfies ook heel erg leuk, omdat die wat spontaner zijn. Gelukkig is de selfie allang niet meer een soort toonbeeld van ijdelheid en egocentrisme, het is gewoon een leuke manier om te laten zien waar je bent of met wie je bent en dat je het naar je zin hebt. Probeer dan ook geen schaamte te voelen, want heel veel mensen doen het. Bovendien is het leuk om in je selfies terug te kijken naar hoe je uiterlijk steeds meer verandert. Zeker de moeite waard! Helemaal als je regelmatig je pose verandert, want we zijn allemaal geneigd om elke keer dezelfde pose aan te nemen en dat is uiteindelijk toch een beetje saai. Lekker experimenteren dus! En voor onze mensen met een visuele uitdaging, probeer eens de selfie-hulp op Google Pixel, waarmee je instructies krijgt om zo de perfecte selfie te maken. Veel plezier!

Heb jij nog goede tips om selfies te maken? Deel ze in de reacties.

Gerelateerde artikelen

Wil je meer fotografietips? Misschien van het strand, of anders irisfoto's, foto's van eten, bergen op wintersport, het noorderlicht, een concert of van bloemen. Luister ook onze podcast over smartphonefotografie:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk