Dit zijn de 5 beste file managers voor Android-telefoons

Dit zijn de 5 beste file managers voor Android-telefoons

ES File Manager-schandaal

In de begindagen van Android was ES File Explorer, zoals de app toen nog heette, immens populair. In tegenstelling tot iOS kan je door de mappenstructuur van Android bladeren net als op een desktopcomputer, alleen had Google geen standaard manier voorzien om dit mogelijk te maken. Een app als ES File Manager, zoals de bekende app vandaag heet, was dus een handige tool.

Onlangs verwijderde Google het bekende ES File Manager uit de Play Store na een schandaal, maar ook voordien ging het al langer de slechte weg op met beveiligingslekken en malafide adverteerpraktijken. Gelukkig is ES File Manager vandaag al lang niet meer de enige bestandsbeheerder voor Android. Hoog tijd voor iets nieuws dus.

Files by Google: je telefoon opschonen

Google Files is een relatief nieuwe app van Google die oorspronkelijk bedoeld was voor Android Go-telefoons, maar die sterk aan populariteit won. De app bevat een handige weergave in categorieën waardoor je bijvoorbeeld in één klap alle video's kan opvragen. Daarnaast kan je ook op de klassieke manier door de mappenstructuur van je opslag bladeren. De bestandsbeheerder bevat zowat alle mogelijkheden wat kopiëren, hernoemen, sorteren en verplaatsen van bestanden betreft, en Google presenteert het op een toegankelijke manier. Verder is er ook een sterke zoekmachine aanwezig en ook archieven (zip-bestanden) uitpakken is geen enkel probleem.

Naast een bestandsbeheerder doet de app ook dienst als een handige dienst om je telefoon op te schonen en nutteloze bestanden te verwijderen. Files is dus uitermate geschikt om gemakkelijk opslagruimte vrij te maken. Google heeft daarnaast nog een handige deelfunctie ingebouwd waarmee je bestanden kan delen met andere gebruikers.

Conclusie: als je de extra functies zoals het vrij maken van opslag interessant vindt en niet op zoek bent naar de meest uitgebreide bestandsbeheerder, dan zit je goed met Files.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

Screenshots van de 5 beste file managers

File Explorer

File Explorer is niet rijk aan extra features vergeleken met Google Files, maar de app draait juist volledig rond simpliciteit en dat heeft zeker ook zijn charme. Deze applicatie neemt slechts 2,8 MB in beslag en komt met een erg eenvoudige maar snelle interface zonder toeters en bellen. File Explorer komt met grote knoppen als je een bestand selecteert en je kan vervolgens onder meer bestanden verplaatsen, kopiëren, delen enzovoort.

Het grootste gemis van File Explorer is een zoekmachine om handig bestanden terug te vinden en je kan ook geen archieven uitpakken. Als die functionaliteiten belangrijk voor jou zijn, kijk je beter elders. In vergelijking met Google Files mis je daarnaast nog een kleinigheid: de mogelijkheid om de bestandsinformatie te bekijken. Op die manier zou je kunnen zien in een handig overzicht wanneer een bestand is aangemaakt, bewerkt, wat de grootte is en op welke locatie je het terugvindt.

Conclusie: zoek je de meest eenvoudige en lichte bestandsbeheerder, dan zit je hier aan het juiste adres.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

Screenshots van de 5 beste file managers

Total Commander

Total Commander is eigenlijk bekend als een alternatief voor Windows Verkenner en het biedt daarbij een andere interface, maar de app vond ook zijn weg naar Android. Deze applicatie is een bestandsbeheerder in hart en nieren en hij is enorm compleet wat functionaliteiten betreft. In feite geeft hij je meer mogelijkheden dan Files, want je kan niet alleen archieven uitpakken, maar je kan ook in één keer door de verschillende mappen van een zip-bestand bladeren. Verder zijn er ook meer sorteeropties om structuur te creëren in je opslagweergave en je kan bestanden zoeken.

Total Commander komt verder niet met toeters en bellen zoals een opschoonoptie of een handige manier om bestanden te delen vergelijkbaar met Google Files en de interface vereist ook enige gewenning. Material Design kan je bij deze app wel vergeten, maar hij heeft wel standaard een donker thema.

Conclusie: wil je een uitgebreide bestandsbeheerder die je meteen de totale controle geeft, maar zonder de extra's van Files, dan is Total Commander iets voor jou.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

Screenshots van de 5 beste file managers

Solid Explorer

Solid Explorer wil precies hetzelfde doen als Total Commander, maar stopt de functionaliteiten in een modern Material-jasje. Je krijgt dezelfde uitgebreide mogelijkheden, alleen moet je ze met instellingen activeren. Zo voorkomt de app dat de interface meteen bombastisch wordt. Solid Explorer komt met een flinke reeks instellingen waardoor je de bestandsbeheerder volledig naar je hand kan zetten en ook de kleuren en weergave kan veranderen. Net als bij Files krijg je ook de mogelijkheid om via categorieën bestandstypes te bekijken.

De app heeft verder een handige zoekfunctie en daarnaast kan je ook door de mappen van een archiefbestand bladeren. Als je bestandsinformatie vraagt, krijg je een enorm uitgebreid overzicht en een mooie visuele weergave van de bestandsgrootte die een bestand inneemt. De app geeft je hierbij meer informatie over een bestand dan Total Commander. Als je nog meer extra's wil verkrijgen zoals kant-en-klare kleurenthema's, de mogelijkheid om bestanden te vergrendelen en de verbinding te maken met de cloud, dan kan je upgraden naar de betaalde versie die 1,99 euro kost.

Conclusie: Solid Explorer is voor de meeste gebruikers een erg solide keuze, want als je even in de instellingen graaft, mis je geen functies en toch blijft de interface toegankelijk als je die informatie en controle over je bestanden niet nodig hebt. Personalisatie is bij deze troef.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

Screenshots van de 5 beste file managers

Cx File Explorer

Cx File Explorer is een samensmelting van Google Files en Solid Explorer. De app bevat meer functies die uitgebreide bestandsbeheerder hebben zoals de mogelijkheid om doorheen een archief te bladeren. Verder zijn er meer functionaliteiten in vergelijking met Files die je vanuit de instellingen kan activeren. Een opvallend gemis is wel een zoekfunctie, maar er zijn wel veel sorteeropties voorhanden en je kan bestanden in categorieën per bestandstype bekijken. Leuk is ook dat het comprimeren van bestanden standaard mogelijk is met Cx File Explorer in tegenstelling tot Solid Explorer. De interface ziet er ook modern uit, maar hij is wel volledig in het Engels.

Cx File Explorer bevat verder ook de mogelijkheid om je opslag te analyseren net als in Files, waardoor de app je bewust maakt van overbodige bestanden. Je ziet in één klap grote bestanden op je telefoon en je krijgt ook een visueel beeld van de grootste mappen. Vervolgens kan je actie ondernemen en je toestel opschonen. Toch werken de opschoonfuncties van Files net iets eenvoudiger en er zijn ook meer manieren om ruimte vrij te maken op je toestel.

Conclusie: deze app bevat meer geavanceerde functies van een bestandsbeheerder in tegenstelling tot Google Files, maar daarnaast heb je ook mogelijkheden om ruimte vrij te maken op je toestel.

Google Play Badge voor Nieuwe games en Nieuwe apps

Screenshots van de 5 beste file managers

Welke app is jouw favoriete bestandsbeheerder? Heb je nog meer Tips ? Gebruik je dit soort apps vaak of slechts af en toe? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Cx File Explorer
Cx File Explorer is een samensmelting van Google Files en Solid Explorer. De app bevat meer functies die uitgebreide bestandsbeheerder hebben zoals de mogelijkheid o ..

Meer info

Total Commander - file manager
Total Commander is eigenlijk bekend als een alternatief voor Windows Verkenner en het biedt daarbij een andere interface, maar de app vond ook zijn we ..

Meer info

File Explorer
File Explorer is niet rijk aan extra features vergeleken met Google Files, maar de app draait juist volledig rond simpliciteit en dat heeft zeker ook zijn charm ..

Meer info

Files by Google: je telefoon opschonen
Files by Google: je telefoon opschonen was in eerste instantie een bestandsbeheerder en opschoon-app speciaal voor Android Go-telefoons. Deze telefoons dra ..

Meer info

Lees meer over:
Beste apps

Plaats reactie

666

0 reacties

Meest gelezen

OnePlus Nord 2 verschijnt in tweede kwartaal met MediaTek-chipset

De OnePlus Nord 2 is onderweg. Deze nieuwe telefoon uit het middensegment komt in het tweede kwartaal met de Dimensity 1200-p...

WhatsApp (video)bellen vanaf je pc nu beschikbaar in Nederland

WhatsApp heeft eindelijk de mogelijkheid toegevoegd om spraak- en videogesprekken te voeren vanaf je desktop. Je kan vanaf nu...

Xiaomi Redmi Note 10-reeks officieel: nieuw midrange-geweld

Xiaomi heeft zijn nieuwe Redmi Note 10-reeks voorgesteld, en die bestaat uit vier telefoons uit het midden en lage segment. D...

Samsung Galaxy S10 en Note 10-serie ontvangen One UI 3.1 en de beveiligingsupdate van maart

Samsung is gestart met de uitrol van One UI 3.1 voor de Galaxy S10-serie. De Galaxy S10 Plus en S10e waren dinsdag als eerste...

Deze gratis launcher voor je telefoon lijkt op Windows 10

Square Home is een launcher die kiest voor een heel andere aanpak dan wat je gewend bent van Android-launchers. Hij bestaat m...

Google Maps-tip: zo vind je altijd je parkeerplaats weer terug

Je kan in Google Maps je parkeerplek opslaan, zodat je kunt onthouden waar je je auto geparkeerd hebt. In dit artikel kom je...

Overheid werkt nog steeds aan het afzwakken van de beveiliging van chatberichten

Bronnen van NOS melden dat de Nederlandse overheid nog steeds werkt aan plannen om encryptie van chatberichten af te zwakken....

Google stopt met gepersonaliseerde reclame in zijn zoekmachine

Google heeft bekend gemaakt dat het niet langer reclame gaat tonen op basis van het surfgedrag van gebruikers. Het bedrijf wi...

Android 12 Developer Preview 1.1 gelanceerd, wat is nieuw?

De eerste developer preview van Android 12 zag op 18 februari het levenslicht en nu volgt een patch. Dat is een kleinere upda...

Google Foto's laat nu 'Het beste van de winter 2020' zien

Google Foto's komt weer met een leuke compilatie van foto's die in de winter van 2020 zijn opgenomen. Je kan het album nu in...

Lees meer

Net binnen

Telegram bèta voor Android: zo kun je als eerste nieuwe functies testen

Wil je als eerste nieuwe functies van Telegram testen? Dan kun je je aanmelden voor de bètaversie van de chatapp. Wij leggen...

Google Maps-tip: zo vind je altijd je parkeerplaats weer terug

Je kan in Google Maps je parkeerplek opslaan, zodat je kunt onthouden waar je je auto geparkeerd hebt. In dit artikel kom je...

Deze gratis launcher voor je telefoon lijkt op Windows 10

Square Home is een launcher die kiest voor een heel andere aanpak dan wat je gewend bent van Android-launchers. Hij bestaat m...

Google Foto's laat nu 'Het beste van de winter 2020' zien

Google Foto's komt weer met een leuke compilatie van foto's die in de winter van 2020 zijn opgenomen. Je kan het album nu in...

Android 12 Developer Preview 1.1 gelanceerd, wat is nieuw?

De eerste developer preview van Android 12 zag op 18 februari het levenslicht en nu volgt een patch. Dat is een kleinere upda...

Lees meer