5 Android-apps die je privacy kunnen schenden

5 Android-apps die je privacy kunnen schenden

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Met de toenemende afhankelijkheid van smartphones en apps in ons dagelijks leven, is privacybescherming van cruciaal belang geworden. Hoewel de meeste apps op Android betrouwbaar en veilig zijn, zijn er helaas enkele die je privacy kunnen schenden. In dit artikel zullen we vijf Android-apps bespreken die mogelijk je privacy in gevaar kunnen brengen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze apps en voorzorgsmaatregelen te nemen om je persoonlijke gegevens te beschermen.

1. Facebook

Facebook is een van de meest populaire sociale media-platforms ter wereld, maar het is ook berucht om zijn privacyproblemen. De Facebook-app verzamelt een enorme hoeveelheid gebruikersgegevens, zoals je locatie, browsegeschiedenis, interesses en contacten. Deze gegevens worden vaak gebruikt voor gerichte advertenties en kunnen worden gedeeld met derden. Als je je privacy wilt beschermen, overweeg dan om de Facebook-app te verwijderen.

Facebook verzamelt data over jouw:

  • Profielinformatie
  • Acties op het platform
  • Browsegegevens
  • Apparaatgegevens
  • Politieke voorkeuren
  • Locatie
  • Financiën
  • En nog veel meer

Bron: vpngids.nl

2. TikTok

TikTok is een razend populaire app voor het maken en delen van korte video's. Hoewel het veel plezier biedt, heeft TikTok ook serieuze privacyproblemen. De app vraagt toegang tot je camera, microfoon en contacten, en verzamelt gegevens over je kijkgedrag en apparaatinformatie. Er zijn ook zorgen geuit over de mogelijke banden tussen TikTok en de Chinese overheid. Als je je zorgen maakt over je privacy, is het verstandig om voorzichtig te zijn met het delen van persoonlijke informatie op TikTok of de app helemaal te vermijden.

TikTok weet in ieder geval alles wat je doet in hun eigen app. Ze weten welke video je bekijkt, kunnen je chatberichten inzien en houden je klikgedrag bij. Op papier hebben ze ook toestemming om te zien wat je typt, hoe je typt en zelfs om biometrische gegevens zoals gezichtsafbeeldingen op te slaan. Ook houden ze een aantal gegevens buiten de app bij, zoals je locatie en je IP-adres.

Dave Maasland, CEO van IT-veiligheidsbureau ESET Nederland

Bron: NOS

3. WhatsApp

Hoewel WhatsApp een populaire keuze is voor berichten en bellen, heeft het ook enkele privacykwesties. WhatsApp deelt bepaalde gebruikersgegevens, zoals je telefoonnummer en accountinformatie, met het moederbedrijf Facebook. Hoewel end-to-end encryptie wordt gebruikt voor chats, is er bezorgdheid geuit over mogelijke privacy-inbreuken. Zo worden je persoonsgegevens ongevraagd gedeeld met Meta. Overweeg alternatieve berichten-apps zoals Signal of Telegram, die bekendstaan om hun sterke privacybescherming.

4. Truecaller

Truecaller is een handige app voor het identificeren van inkomende oproepen en het blokkeren van ongewenste telefoontjes. Maar om deze functionaliteit te bieden, vraagt de app toegang tot je contacten en kan het je telefoonnummer en andere persoonlijke gegevens verzamelen. Hoewel het legitiem gebruik heeft, is er bezorgdheid geuit over de manier waarop Truecaller gegevens verzamelt en deelt met derden. Wees voorzichtig met het delen van je contactgegevens met deze app als je je privacy wilt behouden.

5. FaceApp: gezichtseditor

FaceApp is een populaire mobiele applicatie die gezichtsfilters en -bewerkingen aanbiedt, waarmee gebruikers hun foto's kunnen veranderen om er ouder, jonger, van het andere geslacht of met verschillende stijlen uit te zien.

Er zijn verschillende privacyzorgen rond FaceApp, met name vanwege de manier waarop de app omgaat met de foto's en persoonlijke gegevens van gebruikers. Ten eerste vereist FaceApp toegang tot de foto's op je apparaat, inclusief je camerarol. Hoewel dit nodig is voor de functionaliteit van de app, zijn er bezorgdheid dat deze foto's mogelijk worden opgeslagen en gebruikt voor andere doeleinden zonder de expliciete toestemming van de gebruiker.

Bovendien heeft FaceApp in het verleden kritiek gekregen vanwege het verzamelen en delen van gegevens met derden. Er zijn rapporten geweest dat de app persoonlijke informatie en geüploade foto's van gebruikers verzamelt en deze informatie mogelijk deelt met zijn moederbedrijf in Rusland. Hoewel er geen specifiek bewijs is dat de app kwaadwillig is, roept het verzamelen en delen van persoonlijke gegevens altijd privacyvragen op.

Meer over privacy

Er zijn talloze apps die persoonlijke gegevens verzamelen en gebruiken voor verschillende doeleinden. Het is daarom belangrijk om te weten welke apps je privacy kunnen schenden en hoe je jezelf hiertegen kunt beschermen. Zorg ervoor dat je bewust bent van welke toestemmingen je geeft bij het downloaden van apps en lees de privacyvoorwaarden zorgvuldig door voordat je ze accepteert. Door voorzichtig te zijn met welke apps je gebruikt, kun je je privacy beschermen en veilig online blijven.

Wil je meer weten over privacy? Je leest alles over dit gevoelige onderwerp op Androidworld in de Privacy Themaweek. Hier vind je een overzicht van alle handige apps, tips en tricks, reviews en vergelijkingen die met privacy te maken hebben.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk