4 manieren om gegevens naar je nieuwe Android-telefoon te zetten

4 manieren om gegevens naar je nieuwe Android-telefoon te zetten

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Telefoons gaan langer mee dan ooit, maar vroeg of laat neem je afstand van je oude vriend en kies je voor een nieuw toestel. Je wil dan liefst zo snel mogelijk met die nieuwe smartphone aan de slag. Dit zijn vier manieren om snel je gegevens over te zetten.

Wisselen naar nieuwe telefoon

Een bijzondere niche vaardigheid die iedere tester van Android-telefoons bezit, is de manier om snel een nieuwe telefoon in te stellen. Uiteraard wil je bij een nieuwe telefoon al je apps, appgegevens, instellingen, foto's, bestanden en contacten met je meenemen. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kan doen. We leggen het uit.

1. Verbind de telefoons met een usb-c-kabel

Wanneer je je nieuwe telefoon instelt en inlogt met je Google-account, dan stelt Google twee manieren voor om je gegevens over te zetten van een oude telefoon. De eerste is door beide telefoons met behulp van een usb-c-kabel te verbinden. Vaak krijg je dan in de doos een adapter van usb-a naar usb-c die je in het nieuwe toestel inplugt. Deze manier kan je ook gebruiken als je oude telefoon een iPhone is. Je verbindt hem via de Lightning-kabel met de adapter en vervolgens stop je de adapter in de usb-c-poort van je nieuwe smartphone.

Dit is de methode die Google aanbeveelt voor het instellen van een nieuw toestel en daar is een goede reden voor. Via deze weg worden al je gegevens overgezet en je bent ook meteen ingelogd op al je Google-accounts. Het is daarnaast ook veruit de snelste methode, want zodra je hebt aangevinkt welke gegevens je graag wil overnemen, verloopt het kopiëren erg snel. Een derde voordeel is dat meteen de meeste actuele gegevens worden overgenomen, en dat is met optie '2.' van dit artikel niet het geval.

Pas als deze methode niet werkt, bijvoorbeeld omdat je geen adapter in de doos van je nieuwe smartphone vindt, zou ik methode '2.' of '3.' in dit artikel aanraden.

Gerelateerde artikelen

2. Herstel een back-up uit de cloud

Als optie '1.' geen succes is kan je bij de installatie van je nieuwe smartphone tikken op Heb je geen kabel. Vervolgens krijg je de mogelijkheid om een back-up uit de cloud te herstellen. Standaard maakt elke Android-telefoon een back-up van je gegevens die met je Google-account is gekoppeld.

Je zal de optie krijgen om je gegevens te herstellen met behulp van zo'n cloud-back-up en je ziet daarbij ook altijd op welke datum en tijdstip de laatste back-up heeft plaatsgevonden. Alle gegevens die na dat tijdstip zijn gewijzigd, neem je niet mee naar je nieuwe smartphone. Daarnaast moet je even met je eventuele andere Google-accounts inloggen.

Als je op je oude telefoon toch geen back-ups hebt ingesteld, dan kan je daar alsnog verandering in brengen voor je verder gaat met het instellen van je nieuwe smartphone. In de instellingen kan je daarnaast handmatig een cloud-back-up starten. Zo werkt het:

  1. Op je oude telefoon ga je naar Instellingen
  2. Kies een optie die heet Accounts ofwel Gebruikers en accounts
  3. Kies Google en tik op het e-mailadres van je Google-account. Eventueel moet je nog op Accounts en synchronisatie tikken of iets dergelijks
  4. Vink alle soorten van gegevens aan die je wil back-uppen
  5. Eventueel forceer je meteen een back-up door op het menu met de puntjes te drukken en dan Nu synchroniseren
Back-up in de cloud die verbonden zijn met je Google-account

Back-up in de cloud die verbonden zijn met je Google-account

3. Gebruik de app van een smartphonefabrikant

Deze tip geldt niet voor iedereen. Sommige merken waaronder OnePlus, Samsung en OPPO bieden je tijdens de installatie aan om je gegevens over te zetten naar het nieuwe toestel aan de hand van hun eigen applicatie. Die moet je dan op je oude toestel installeren vanuit de Play Store. Het overzetten gebeurt soms aan de hand van een kabel, maar het kan ook draadloos. Net als bij de methodes van Google kan je zelf bepalen welke gegevens worden overgenomen.

Hieronder vind je een reeks apps die smartphonefabrikanten aanbieden:

4. Launchers helpen een handje

Wanneer je al je gegevens met je mee hebt genomen via een van bovenstaande manieren, is er doorgaans nog een aspect dat overblijft. De kans is groot dat je de indeling van het startscherm van nu moet instellen en afhankelijk van het aantal apps, widgets en mappen die je gebruikt, kan dat een hele klus zijn.

Gelukkig kan een launcher van derden je helpen om de indeling van je startscherm met je mee te nemen naar het nieuwe toestel. Het maakt het instellen van een nieuwe telefoon nog een stuk gemakkelijker, omdat je je nieuwe smartphone dan meteen kan gebruiken zoals je op je oud toestel gewend was. Al je apps, mappen en widgets staan op het nieuwe apparaat precies op de plek waar je ze gewend bent.

Apps als Smart Launcher 6 en Nova Launcher laten je zo'n back-up maken op je oud toestel. Deel het back-up bestand met je nieuwe telefoon en herstel het daarna door de bewuste launcher op dat apparaat te openen. Je leest er meer over in ons artikel:

De back-upfunctie van Nova Launcher

De back-upfunctie van Nova Launcher

Extra tip: de wachtwoordbeheerder

Met deze laatste tip kan je nog sneller met al je apps aan de slag gaan. Een wachtwoordbeheerder helpt je om automatisch je inloggegevens in te vullen en dat kan je veel tijd besparen. Je leest meer over de beste gratis wachtwoordbeheerders in dit artikel:

Daarnaast kan Google je nog een handje helpen om sneller in te loggen dankzij de Smart Lock-functie. Apps als Netflix en Facebook loggen automatisch in op je nieuwe apparaat zodra je ze opent. Dat werkt alleen als de apps tegelijk ook actief zijn op je oude telefoon.

Heb jij nog meer tips die je kan delen voor Androidworld-lezers die een nieuwe telefoon willen instellen? Welk van deze methodes gebruik jij als je een nieuwe smartphone instelt? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Populaire tip-artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk