4 manier om een einde te maken aan spam mails in Gmail

4 manier om een einde te maken aan spam mails in Gmail

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Gmail is een razend populaire mailapp en dat heeft met zijn krachtige functies en prettige interface te maken. De mailbox komt met een behoorlijke spamfilter, maar helaas komt er nog heel wat rotzooi door de mazen van het net. Wij leggen uit hoe van je spam verleden tijd maakt in Gmail.

1. Uitschrijven op nieuwsbrieven en reclamemails

Krijg jij nieuwbrieven en kan jij je niet herinneren dat je je ooit ervoor hebt ingeschreven? Misschien krijg jij heel regelmatig ongewenste reclame die voor wanorde zorgt in Gmail? Als je spam beperkt blijft tot een aantal webshops die je regelmatig lastig vallen, dan kan het volstaan om je voor alle nieuwbrieven en promotiemails uit te schrijven.

Het is dankzij de Europese AVG-wetgeving verplicht dat bij elk van dit soort mails een uitschrijflink wordt toegevoegd. Je vindt een 'Uitschrijven'-knop bijna altijd onderaan de e-mail. In veel gevallen is één klik genoeg om je dan uit de automatische maillijst te laten schrappen, maar soms maken websites dat proces iets moeilijker en dat is vaak niet toevallig gedaan. Je moet dan bijvoorbeeld je e-mailadres invullen om te bevestigen, of de website laat je bewust alle onderdelen uitvinken waarover je geen mails meer wil ontvangen.

Verschillende manieren waarop een uitschrijflink wordt gepresenteerd

2. Rapporteer spam en phishing

Zoals gezegd heeft Gmail zelf een spamfilter die je al in zekere mate behoed voor spam, maar ook voor phishing. Dat is fraudevorm waarbij kwaadwillenden proberen om met persoonlijke gegevens van gebruikers aan de haal te gaan.

Fraudeurs proberen je in veel van zulke gevallen dan naar een malafide website te lokken waar je gegevens invult zoals je telefoonnummer, je naam, adres en bankgegevens. Deze info kunnen criminelen verkopen of misbruiken bij een cyberaanval. Ontdek in dit artikel hoe je je het beste beschermt tegen phishing.

Gmail heeft een functie ingebouwd waarmee mee je spam kan melden, zodat deze mogelijk de volgende keer door de spamfilter kan worden opgepikt. Dat werkt niet feilloos, maar het kost je slechts een paar muisklikken om het proberen. Zeker in het geval van phishing is het waardevol om Gmail op de hoogte te brengen van de identiteitsfraude, zodat de spamfilter wel nog andere gebruikers kan beschermen. We leggen je uit hoe het werkt via de webversie van Gmail:

 1. Open de bewuste mail in Gmail
 2. Klik nergens op, behalve op het menu met de drie puntjes
 3. Kies Spam melden of Phishing melden
 4. Bevestig indien nodig
Spam en phishing melden in Gmail

Spam en phishing melden in Gmail

3. Blokkeer afzenders

Sommige websites gebruiken hardnekkige technieken om consumenten alsnog met e-mails te bestoken, zelfs nadat ze zich hebben uitgeschreven. Soms kan het al helpen om gewoon de afzender te blokkeren. Hoewel er soms bij eenzelfde partij meerdere e-mailadressen worden gebruikte die je mailbox onveilig maken, is dit nog steeds een heel effectieve methode.

Tenminste in het geval dat de 'spammer' in kwestie nooit belangrijke e-mail verstuurd. Als je echt klant bent bij een bepaalde dienst en je krijgt per e-mail je facturen, dan is blokkeren niet de beste manier. Je zou zo belangrijke info kunnen mislopen. We leggen in onderstaande stappen uit hoe je e-mailadressen blokkeert in de webversie van Gmail

 1. Open de bewuste mail in Gmail
 2. Klik nergens op, behalve op het menu met de drie puntjes
 3. Kies [Naam afzender ] blokkeren
 4. Bevestig met Blokkeren
 5. Toekomstige berichten van de afzender verschijnen in Spam

Gerelateerde artikelen

4. Gebruik filters

Nee, geen Instagram-filters. Filters zijn in Gmail een fijnmazige methode om ongewenste e-mail te vermijden. Je kan dan namelijk zelf kiezen welke criteria bepalen dat een e-mail niet in je mailbox verschijnt. Bijvoorbeeld voor alles e-mails van een bepaalde webshop waarbij het woordje 'nieuwsbrief' in het onderwerp van de mail staat. Andere e-mails van deze webshop blijf je dan wel gewoon ontvangen.

 1. Open Gmail
 2. Klik op het radericoontje en kies Alle instellingen bekijken
 3. Kies het tabblad Filters en geblokkeerde adressen
 4. Klik op Nieuwe filter maken
 5. Filter onder meer op basis van: de afzender, het onderwerp, gebruikte woorden in de mail of bepaalde bijlage
 6. Test eventueel je filter eerst met Zoeken en kies Filter maken
 7. Selecteer Verwijderen of Inbox overslaan (archiveren). Dankzij de tweede optie blijft de mail vindbaar, zonder dat hij in je inbox te zien is.
 8. Bevestig met Filter maken
Criteria om mails te filteren in Gmail

Criteria om mails te filteren in Gmail

Heb jij last van spam in je mailbox en zijn er nog andere manieren die jij gebruikt om dit te bestrijden? Misschien slaag jij er heel goed in om je mailbox op orde te houden? Laat het ons weten in de reacties. Check hieronder nog meer tips voor Gmail.

De populairste artikelen over Gmail

Gmail

Gmail

Gmail is de e-mailapplicatie van Google en wordt standaard op vele toestellen meegeleverd. Het is onder andere mogelijk om berichten in te delen  met labels en ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk