4 dingen om op te letten als je een wachtwoordmanager uitkiest

4 dingen om op te letten als je een wachtwoordmanager uitkiest

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Het voelt altijd wat tegenstrijdig: je wachtwoorden juist allemaal op een plek opslaan. Toch zijn security-experts het erover eens: een wachtwoordmanager is een veilige keuze. Het stelt je in staat om voor elke inlog een ander en zeer moeilijk wachtwoord in te stellen dat je gelukkig zelf niet hoeft te onthouden. Als je de inlog van je wachtwoordmanager maar hebt of via multifactor-authenticatie kunt voltooien. Maar: hoe kies je nou een geschikte wachtwoordmanager?

1. Een wachtwoordmanager die je helpt met wachtwoorden bedenken

Je kunt natuurlijk willekeurig je handen op het toetsenbord laten vallen en op basis daarvan een ingewikkeld wachtwoord maken, maar er zijn ook wachtwoordmanagers die je even helpen met het bedenken van een ingewikkeld te kraken code bestaande uit cijfers, letters en overige tekens. Daarnaast kun je je wachtwoord ook meteen in die wachtwoordmanager opslaan voor later gebruik. Veel van deze programma's kunnen bovendien de wachtwoorden vast invullen als je ergens wil inloggen (al zullen ze hier wel eerst toestemming om vragen).

2. Een wachtwoordmanager met een stevige versleuteling

Het belangrijkste aan een goede wachtwoordmanager is natuurlijk dat hij je wachtwoorden veilig bewaart. Dat doet hij door je informatie te versleutelen, zodat de data niet te ontcijferen is. Zelfs als er een hack plaatsvindt, dan is jouw informatie veilig. Zorg dat je een wachtwoordmanager kiest die versleuteling hoog in het vaandel heeft en check ook of er veel hacks zijn geweest in het verleden en hoe het bedrijf hiermee is omgegaan. In nood leert men niet alleen zijn vrienden kennen, maar ook zijn wachtwoordmanager. Hoe zo’n bedrijf reageert op een hack zegt veel over hoe hoog het jouw veiligheid in achting heeft.

Gerelateerde artikelen

3. Een wachtwoordmanager met veilig beheer

Misschien heb je je telefoon verloren of is deze gestolen en vind je het helemaal geen fijn idee als Jan en Alleman er dan misschien wel met je wachtwoorden vandoor gaat. Zoek een wachtwoordmanager die het toestaat om je te laten afmelden op afstand. Zo kun je zorgen dat bepaalde apparaten geen toegang meer hebben en opnieuw moeten inloggen. In het verlengde daarvan is het heel belangrijk dat je wachtwoordmanager tweefactorauthenticatie gebruikt. Zo moet je er niet alleen op inloggen met een wachtwoord, maar ook met bijvoorbeeld je vingerafdruk of gezichtsscan via je smartphone.

4. Een wachtwoordmanager in de cloud

Door gebruik te maken van een dienst die zich in de cloud bevindt, heb je te allen tijde toegang tot je wachtwoorden: ook als je telefoon wordt gestolen. Zeker als er ook veel toestellen worden ondersteund, kun je zowel op je laptop als op je tablet en je smartphone gebruikmaken van dezelfde wachtwoordmanager. Dat is ook handig voor de synchronisatie van wachtwoorden: als je een nieuw wachtwoord aanmaakt in de wachtwoordmanager op je smartphone, dan kun je die meteen ook vinden en gebruiken op je laptop of tablet.

Gerelateerde artikelen

Sommige webbrowsers bieden een wachtwoordmanager, maar er zijn ook veel losse bedrijven, zoals Keepass2Android, Dashlane, Bitwarden en SafeInCloud bijvoorbeeld. In ons artikel over de beste wachtwoordmanagers vertellen we je er meer over.

Welke wachtwoordmanager gebruik jij, wat vind je belangrijk in zo'n tool? Laat het nu achter in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk