Google, Apple en Amazon werken aan universele smarthome-standaard

Google, Apple en Amazon werken aan universele smarthome-standaard

Universele smarthome-standaard

Schijnbaar dankzij de vredevolle kerststemming slaan Apple, Amazon en Google de handen in elkaar om een standaard te ontwikkelen voor smarthome-producten. Slimme lampen, speakers en rolgordijnen maken ons leven gemakkelijker, maar het is niet altijd een gemak om de juiste producten voor je huis te selecteren, sommige apparaten werken enkel met Apples HomeKit of de Google Assistent.

Daar willen de techbedrijven verandering in brengen, want onder toezicht van de Zigbee Alliance gaan ze een universele standaard voor slimme producten ontwikkelen. De Zigbee Alliance is bekend van het Zigbee protocol, waarmee onder meer verschillende soorten van slimme lampen samen functioneren. Naast Apple en Amazon werken ook onder meer IKEA, Samsung en Signify aan de standaard, dat stelt Google in een blogbericht.

IKEA's slimme gordijnen

Voordelen

Google legt uit dat de universele standaard veel voordelen met zich meebrengt voor ontwikkelaars van smarthome-producten. Vandaag moeten fabrikanten van onder meer slimme deurbellen en tandenborstels hun producten met meerdere standaarden laten werken om een grote doelgroep aan te spreken. Dat maakt productontwikkeling complexer en tegelijk ook minder kostenefficiënt voor de fabrikant.

Karwei-integratie met Google Home en Google Assistent

Voor de consument is het voordeel van de standaard natuurlijk duidelijk, want je zal kunnen kiezen uit een brede waaier van producten. Smarthome zal ook veel minder vaak als gadgets worden bestempeld, omdat er hopelijk een einde komt aan alle producten die los van elkaar werken. Het is nog niet duidelijk wanneer de universele standaard voor het eerst te zien zal zijn bij producten.

Kijk jij uit naar de universele standaard voor smarthome-producten. Welke slimme apparaten heb jij in je huis of kies jij bewust voor niet-verbonden apparaten? Waarom doe je dat? Leg het ons uit in de reacties onderaan dit artikel.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties