4 smart clocks vergeleken, welke krijgt een plaats naast je bed?

4 smart clocks vergeleken, welke krijgt een plaats naast je bed?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Slimme klokjes vormen een nieuwe productcategorie, hoewel het eigenlijk vaak gaat om kleine smart displays. Apparaten die de Google Assistent naar je bed brengen om je dan wakker te maken met je ochtendroutine. We hebben vier smart clocks vergeleken.

4 Smart clocks

Smart Clocks zijn klokjes die vooral in de slaapkamer op je nachtkastje een meerwaarde willen betekenen. Ze bieden je ondersteuning dankzij een slimme assistent, en in de meeste gevallen gaat het om een klein smart display dat je met touch bedient.

Slimme klokjes kunnen ook muziek afspelen, maar de geluidskwaliteit is doorgaans van ondergeschikt belang. Interessanter is de vormgeving van het apparaat, en in het geval van smart display kan je zelf de interface van je klokje instellen. We hebben vier van de nieuwste smart clocks vergeleken.

Deze smart clocks hebben we vergeleken

Lenovo Smart Clock 2
  • vanaf 2 augustus te koop - 89 euro
4 smart clocks vergeleken, welke krijgt een plaats naast je bed?
Google Nest Hub 2
4 smart clocks vergeleken, welke krijgt een plaats naast je bed?
Amazon Echo Dot 4
4 smart clocks vergeleken, welke krijgt een plaats naast je bed?
Xiaomi Mi Smart Clock
4 smart clocks vergeleken, welke krijgt een plaats naast je bed?

Vergelijking smart clocks

Lenovo Smart Clock 2 Google Nest Hub 2 Amazon Echo Dot 4 Xiaomi Mi Smart Clock
Afmetingen: 113,48 x 71,33 x 93,30 mm 177,4 x 69,5 x1 20 mm 100 x 89 x 100 mm 113 x 68 x 81,5 mm
Scherm: 4 inch LCD 7 inch LCD Nee, digitale klok via LED's 4 inch LCD
Slimme Assistent en taal: Google Assistent, Nederlands Google Assistent, Nederlands Amazon Alexa, Engels Google Assistent, Nederlands
Geluid 1,5 inch speaker 1,7 inch speaker 1,6 inch speaker, 3,5 mm audio-uitgang 1,5 inch speaker
Muziek afspelen met: Chromecast, Spotify Connect Chromecast, Spotify Connect Spotify Connect Chromecast, Spotify Connect
Bluetooth-ondersteuning: Ja, bluetooth 4.2 Ja, bluetooth 5.0 Ja, bluetooth 5.0 Ja, bluetooth 5.0
Smarthomeplatform: Google Assistent Google Assistent, Amazon Alexa, SmartThings Homey, IFTTT  Amazon Alexa, Smartthings, Homey, IFTTT Google Assistent, Xiaomi Mi Home
Extra: Kan draadloos opladen, nachtlampje, usb-poort, microfoonknop Slaapanalyse, werkt met videodeurbellen, microfoonknop microfoonknop Werkt met beveiligingscamera's van Xiaomi, microfoonknop
Prijs: 89 euro ca. 86,45 euro 59, 99 euro 49,99 euro

Overeenkomsten

Al deze slimme klokjes werken als een luidspreker, en ze komen met één of meerdere microfoons. Je kan dus in interactie gaan met de speaker dankzij een slimme assistent. Dat is de Google Assistent in het geval van de Lenovo Smart Clock, de Google Nest Hub 2 en de Xiaomi Mi Smart Clock. De Amazon Echo Spot 4 werkt dan weer met Alexa, en die assistent spreekt nog steeds geen Nederlands. Het is aangeraden om de taal Engels UK te gebruiken met het apparaat. De slimme klokjes komen ook met een schakelaar waarmee je de microfoon elektronisch uitschakelt. Zo stoppen de slimme assistent met luisteren.

Smart Clocks kunnen zo muziek afspelen of ze bedienen de smarthome-apparaten die je in huis hebt. Muziek afspelen werkt via Google Cast of Spotify Connect, of in het geval van de Amazon Echo Spot 4: alleen via ondersteunde muziekdiensten. Al zijn er dat wel heel wat.

4 smart clocks vergeleken, welke krijgt een plaats naast je bed?

Elk van deze apparaten ondersteunt ook multiroom-audio, en dat wil zeggen dat ze samen met andere verbonden speakers muziek of media kunnen afspelen. In het geval van de Amazon Echo Spot 4 werkt dat via Alexa, en de andere apparaten werken met de speakergroepen in de Google Home-app.

Wat de kwaliteit van de speakers betreft, zien we ook vooral gelijkenissen. De Lenovo Smart Clock 2 en de Mi Smart Clock hebben elk 1,5 inch drivers. Dat is vergelijkbaar met de andere twee klokjes: 1,7 inch voor de Nest Hub 2 en 1,6 inch voor de Echo Spot 4 van Amazon. De luidsprekers zijn dus ongeveer even krachtig, al zal vooral de Nest Hub iets boven rest uitsteken.

Gerelateerde artikelen

Deze apparaten staan verder allemaal in verbinding met een app van waaruit je instellingen aanpast. Dat kan een eigen applicatie zijn of eentje van een ondersteund smarthomeplatform. Je kan met de apparaten verbinden via wifi of bluetooth. Alleen de Lenovo Smart Clock 2 maakt nog gebruik van de oudere bluetooth 4.2-standaard waardoor je met je telefoon wat dichter in de buurt van de smart clock moet blijven.

4 smart clocks vergeleken, welke krijgt een plaats naast je bed?

Verschillen

Slimme klokjes zijn nog een relatief nieuwe productcategorie en daarom zijn fabrikanten nog volop zoekende naar sterke functies, maar ook naar ontwerpen voor de smart klokjes. We zien gelijkenissen in de vormgeving tussen de Smart Clock 2 van Lenovo en de Xiaomi Mi Smart Clock. Met het verschil dat het Lenovo-klokje met een stoffen behuizing komt in plaats van het plastic van de Xiaomi-klok.

Dat stoffen ontwerp zien we ook terug in de voet van de Nest Hub 2 en in de ronde vorm van de Echo Dot 4. Het klokje van Amazon is als enige helemaal rond van vorm, en hij komt ook zonder touchscreen. De klok wordt enkel weergegeven aan de hand van LED's achter de behuizing, en alle instellingen gebeuren verder in de Alexa-app. De Smart Clock 2 van Lenovo en de Mi Smart Clock komen daarentegen elk met een 4 inch scherm.

4 smart clocks vergeleken, welke krijgt een plaats naast je bed?

Google kiest voor een groter 7 inch paneeltje, en dat maakt ook dat je met de Nest Hub 2 toegang krijgt tot de meeste functies. Je kan vanuit de interface je slimme lampen, thermostaat en andere verbonden apparaten bedienen. Daarnaast kan je beelden van de videodeurbel bekijken als er wordt aangebeld.

Xiaomi wil Google ietwat volgen, en daarom kan de Mi Smart Clock beelden tonen die gemaakt worden met Xiaomi's beveiligingscamera's. Al is dat de enige slimme integratie die werkt vanuit het schermpje van deze smart clock. Verder kan je net als bij de Lenovo Smart Clock 2 alleen de wekker instellen en de weergave van het klokje wijzigen door uit verschillende ontwerpen te kiezen.

Gerelateerde artikelen

Verder zijn er nog de extra's, en daarvoor kijken we wel als eerste in de richting van de Lenovo Smart Clock 2, want de grootste verbeteringen ten opzichte van de eerste generatie zitten hem in het nieuw dockingstation. Dat is een optioneel accessoire dat je onder de Smart Clock 2 plaatst. Met het dockingstation krijg je toegang tot een aantal extra functies. Het belangrijkste is een draadloze qi-oplader voor je smartphone en wearables. Dat is natuurlijk alleen handig als je telefoon zo'n oplader ondersteunt. Daarnaast doet het accessoire ook dienst als een nachtlampje en het geeft je ook een usb-poort waarmee je je telefoon kan opladen. Het is nog niet bekend hoeveel geld je voor dit accessoire moet neerleggen.

4 smart clocks vergeleken, welke krijgt een plaats naast je bed?

Een functie waar Google mee uitpakt is de slaapanalyse van de Nest Hub 2, want die vormt dan weer voor dit apparaat het belangrijkste verschilpunt met de vorige generaties. Het apparaat gebruikt zijn soli-sensor voor bewegingsdetectie om je slaapgedrag te analyseren en vervolgens te omschrijven in uitgebreide rapporten. Hoe dat werkt, kan je uitgebreid lezen in onze review van de Google Nest Hub 2.

Een van de troeven waar de Echo Dot tot slot mee uitpakt, is de 3,5 mm audio-aansluiting. Je kan daarmee je kleine klokje verbinden met een grote luidspreker, en de muziek die je dan door Alexa laat afspelen, weerklinkt dan door stevigere geluidsboxen.

Conclusie

Smart klokjes zijn nog steeds de new kid on the block als het om smarthome gaat, maar toch zien we dat steeds meer bedrijven snel op deze nieuw productcategorie willen inzetten. Het is ook ontzettend handig om gewekt te worden door een klokje dat je meteen ook even verteld over de route naar je werk, je agenda en het nieuws van dag. Dat kan met een "Goedemorgen"-routine, en het vormt een belangrijke reden waarom mensen een slim schermpje naast hun bed willen. Alles over Assistent-routines lees je trouwens in dit artikel.

Gerelateerde artikelen

Googles Nest Hub is zonder twijfel het meest complete apparaat voor naast je bed. Hij kan alles wat de andere smart displays kunnen, maar hij komt met een groter scherm, beter geluid en meer mogelijkheden in de interface. De slaapanalysefunctie maakt hem ideaal voor een plaats naast je bed. Ook niet onbelangrijk: voor de Nest Hub betaal jeook best veel geld. Bijna 87 euro maakt hem tot een duur klokje.

Verder zoekt Lenovo vooral naar meerwaarde voor zijn smart clock aan de hand van zijn nieuwe accessoire. Die extra usb-poort, het nachtlampje en de usb-poort maken hem wel erg handig op het nachtkastje. Al blijft het nog afwachten alvorens ook de prijs van het accessoire bekend is. Kan je telefoon niet draadloos opladen, dan valt een belangrijke functionaliteit al weg. De Smart Clock 2 kost ook in zijn eentje al 89 euro, en dat terwijl de oudere generatie slechts een derde van die prijs kost als je een goede aanbieding op de kop kan tikken. Zolang het nog duurt natuurlijk.

4 smart clocks vergeleken, welke krijgt een plaats naast je bed?

Xiaomi lijkt met zijn Mi Smart Clock vooral te kijken naar wat Lenovo heeft klaargespeeld, want de twee apparaten tonen veel gelijkenissen. Xiaomi heeft er alleen om gekozen om de prijs te drukken bij zijn apparaat, maar dat laat zich ook voelen met de goedkopere afwerking. Heb je echter beveiligingscamera's van Xiaomi in huis, dan lijkt dit apparaat een logische keuze.

Ben je alvast verwikkeld in het Alexa-ecosysteem dan moet je zeker eens kijken naar de Echo Spot 4. Het apparaat heeft geen touchscreen zoals de anderen in deze vergelijking, maar het blijft een compact apparaat met een functionele klok. Handig is ook dat je andere speakers met de Echo Dot 4 kan verbinden. Het is wel een nadeel dat Alexa geen Nederlands spreekt.

Gerelateerde artikelen

Heb jij al een slim klokje op je nachtkastje, zo ja welk? Overweeg je nog om er eentje te kopen, en welk apparaat krijgt jouw voorkeur? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Heb je tips of ideeën?

Deze week is het themaweek op Androidworld en die staat in het teken van smarthome voor beginners. Je kan van alles van ons verwachten op het gebied van Android en smarthome. Van apps tot wificamera's, van tips tot handige hacks. In het zijmenu aan de rechterzijde en ook op deze pagina op Androidworld vind je alle artikelen van deze themaweek. Zo heb je alle tips eenvoudig bij de hand.

Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan dat ook!

Wil je op de hoogte blijven over onze themaweken? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Smarthome

Dit vind je misschien ook leuk