'Medewerkers videodeurbel Ring keken mee naar onbeveiligde camerabeelden van klanten' [update]

'Medewerkers videodeurbel Ring keken mee naar onbeveiligde camerabeelden van klanten' [update]

Update 14/01 om 15:30: een PR-verantwoordelijke van Ring contacteerde Androidworld en ontkent dat Ring-medewerkers toegang kregen tot live-videostreams van gebruikers. Ze gaf de volgende verklaring.

"Ring geeft en gaf zijn medewerkers nooit toegang tot de livestreams van Ring-apparaten. Zoals we in onze eerdere verklaring stelden, hebben Ring-medewerkers enkel toegang tot opnames die exclusief publiekelijk gedeeld werden vanuit de Neighbors-app (en in overeenstemming met onze gebruiksvoorwaarden) en tot opnames van een kleine groep gebruikers die er expliciet schriftelijke toestemming voor gaven om ze te bekijken en gebruiken. Nogmaals, Ring-medewerkers hebben geen toegang tot livestreams."

Ring

Ring is een bekende fabrikant van videodeurbellen en draadloze camera's die begin dit jaar door zijn succes werd overgekocht door techgigant Amazon. Verschillende bronnen binnen Ring hebben aan nieuwssite The Intercept informatie gegeven over wansmakelijke praktijken omtrent privacy binnen het bedrijf.

Een slimme videodeurbel detecteert wanneer er een opvallende gebeurtenis rond je huis afspeelt, en laat vervolgens een melding hiervan zien op de telefoon van zijn gebruiker. Om het onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld een vogel die voorbij vliegt en een man die rondom je huis loopt, zijn er algoritmes nodig die objecten kunnen herkennen, en precies daar ging het volgens de insiders bij Ring mis.

Ring Video Doorbell 2

De Ring Video Doorbell 2 waarmee Dim vorige maand nog aan de slag ging in zijn review

Gluurders

Volgens de bronnen waren er ernstige problemen met de algoritmes en veel gebruikers meldden dan ook dat ze door hun deurbel gewaarschuwd werden terwijl er geen vuiltje aan de lucht was. de objectherkenning volstond dus niet, en het bedrijf wilde dat probleem compenseren door zogenaamde 'data operators' in te zetten. Dat zijn medewerkers van Ring die de hele dag door de live-beelden van de camera's van gebruikers gingen om zo objecten te identificeren. Volgens de bron trokken ze letterlijk cirkeltjes om objecten en mensen die op beelden te zien waren in de hoop de objectherkenning van de algoritmes beter te trainen.

Die 'data operators' werkten vanaf een Ring-vestiging in Oekraïne volgens de bronnen. De beelden die zijn overigens doorgestuurd kregen waren niet versleuteld, en je kreeg simpelweg toegang via een mapje in de cloud. Die cloud bevatte de beelden van alle camera's van Ring van over de hele wereld. De beelden konden zo door iedereen bekeken worden als ze in verkeerde handen terecht kwamen. Volgens het bestuur van Ring zouden versleutelde beelden ervoor zogen dat het bedrijf minder waard is, want het toepassen van encryptie zou leiden tot gemiste kansen om meer omzet te halen.

Ring Video Doorbell 2

Wapens en diefstal

Medewerkers van Ring zouden volgens The Intercept onderling gesprekken voeren over bijzondere dingen die ze hebben gezien, van kussende koppels tot mensen die wapens afvuren en diefstal. Naast de 'data operators' in Oekraïne kregen ook belangrijke ingenieurs en managers in de Verenigde Staten speciale toegang tot alle beelden van gebruikers. Er was slechts een e-mailadres van een gebruiker nodig om beelden te bekijken. Al vermelden de bronnen van The Intercept ook dat ze er geen weet van hebben dat van die speciale toegang ook misbruik werd gemaakt.

'Medewerkers videodeurbel Ring keken mee naar onbeveiligde camerabeelden van klanten' [update]

Amazon

Ring heeft in een verklaring gereageerd op de aantijgingen van The Intercept. Het bedrijf stelt dat er intern alleen videomateriaal wordt gebruikt van een kleine groep Ring-gebruikers die daar expliciet schriftelijk toestemming voor heeft gegeven. "We hebben strikte beleidsregels voor al onze medewerkers" aldus Ring-woordvoerder Yassi Shahmiri. "We passen systemen toe die de toegang tot gegevens beperken, en we houden hoge ethische standaarden aan voor onze medewerkers. Bij schending van onze beleidsregels nemen we disciplinaire maatregelen zoals het beëindigen van contracten, of we zetten gerechtelijke stappen indien nodig", stelt Shahmiri.

Ring wenste verder niet op vragen van de nieuwssite in te gaan. Volgens de bronnen van The Intercept zijn er recent door de Amazon-overname van Ring sinds mei veranderingen doorgevoerd. Na een bezoek aan de Ring-vestiging in Oekraïne zou het privacybeleid van het bedrijf verscherpt zijn.

Ring Video Doorbell 2

Lees meer over:
Videodeurbel

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties