OpenThread van Nest moet ontwikkeling smart home versnellen

OpenThread van Nest moet ontwikkeling smart home versnellen

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Thread: nog geen groot succes

In de bijna twee jaar dat de Thread Group bestaat, hebben zich 230 leden aangesloten. Daarbij zijn ook grote Android-fabrikanten, zoals Samsung, Huawei, Samsung, LG en HTC. Doorgebroken is Thread echter zeker nog niet: 30 producten is niet veel als je kijkt naar de totale domotica-markt. Dat wil niet zeggen dat het initiatief gedoemd is om te mislukken, maar er zal wel wat vaart achter gezet moeten worden. De OnHub-routers van Google hebben in principe ondersteuning voor Thread, maar deze is nog niet ingeschakeld. Hetzelfde geldt voor de slimme thermostaten en rookmelders van Nest.

Er zitten een paar interessante aspecten aan Thread. Zo is er standaard beveiliging ingebouwd, zodat niet zomaar iemand die toevallig in de buurt is jouw slimme apparaten kan bedienen. Een ander interessante aspect is dat Thread gemaakt is voor mesh-networking. Dat houdt in dat de apparaten niet alleen met een centrale hub of afstandsbediening communiceren, maar ook met elkaar. Wanneer je slimme lampen op de slaapkamer buiten het bereik zijn van het toegangspunt, kunnen die hun instructies bijvoorbeeld doorgegeven krijgen via een slimme rookmelder.

Thread is misschien een nieuwe standaard, deze werkt wel samen met andere platformen. Zo heeft Nest zijn eigen Weave-platform, maar ook de populaire standaard ZigBee werkt samen met Thread. Begin dit jaar kondigden de consortiums achter ZigBee en Thread deze samenwerking aan. ZigBee wordt door veel smart home-producten gebruikt, zoals Philips Hue.

OpenThread van Nest, ARM en Qualcomm

Met OpenThread kunnen fabrikanten van slimme apparaten eenvoudig ondersteuning voor Thread toevoegen aan hun producten. De open source-implementatie is ontwikkeld door Nest in samenwerking met ARM, Qualcomm, Atmel, Texas Instruments en Dialog Semiconductor en bevat ondersteuning voor alle verbindingstypes die Thread ook ondersteunt.

OpenThread werkt met development kits en producten van NXP en Silicon Labs, wat het mogelijk maakt om direct te testen en nieuwe producten te ontwikkelen. De beschikbaarheid van een eenvoudig toegankelijke, vrij te gebruiken implementatie van Thread, zal vermoedelijk zorgen voor een veel snellere adoptie van Thread als standaard.

Beschikbaarheid

Tijdens de ontwikkelaarsconferentie Google I/O, dat plaatsvindt van 18 tot en met 20 mei, zullen we meer gaan zien van OpenThread. Ontwikkelaars kunnen bij de Nest Sandbox terecht voor een demonstratie van de mogelijkheden van OpenThread. De code en implementatie van OpenThread zijn te vinden op GitHub.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Smarthome

Dit vind je misschien ook leuk