Onderzoek: 'Nederlanders hebben 1,7 miljard euro aan smarthomeproducten in huis'

Onderzoek: 'Nederlanders hebben 1,7 miljard euro aan smarthomeproducten in huis'

Stijn Wanders

door Stijn Wanders

Laatst geüpdatet

Smartproducten in Nederlandse huishoudens

Op dit moment bezitten 2,8 miljoen Nederlandse huishoudens tenminste één smarthomeproduct, wat 36% betreft van alle huishoudens in ons land. In 2017 bevatte 29% van alle Nederlandse huishoudens een dergelijk product. Uit het onderzoek van Multiscope blijkt dat alle verschillende segmenten binnen de smarthome-markt een grote groei kennen. De meeste huishoudens (17%) hebben een smarthomeproduct binnen het segment ‘energie en verwarming’. Meestal gaat het hier om een slimme thermostaat, wat immers het populairste smarthome-apparaat op de Nederlandse markt is. In 2017 had 11% van de huishoudens een smartproduct binnen dit segment.

Nest Thermostat E Lifestyle

Verschillende segmenten

Het op een na populairste smarthome-segment in Nederland – 16% van de huishoudens bevat een smartproduct binnen deze categorie - is ‘verlichting en schakelaars’, waaronder producten vallen zoals Philips Hue-verlichting die je met een app kan bedienen. 15% gebruikt slimme producten voor hun veiligheid, wat met name zal gaan over deurbellen, camera’s en andere systemen die ervoor zorgen dat inbrekers niet je huis betreden. Verder worden ook koelkasten, wasmachines en andere dergelijke huishoudapparaten steeds slimmer, waardoor nu één op de tien huishoudens een smart product binnen dit segment bevat.

Slimme speakers blijken volgens het onderzoek het minst populair; slechts 6% van alle Nederlandse huishoudens heeft er een. Dit betreft echter wel een van de producten die nog volop in ontwikkeling was op het gebied van smarthome. Voor 2017 geeft het onderzoekt geen percentage voor het bezit van slimme speakers, en dit zou kunnen komen omdat slimme speakers toen nog minder gericht werden op de Nederlandse markt, waardoor deze onhandig konden zijn in het gebruik. Met de lancering van de Google Home en Google Home Mini in Nederland in oktober van 2018, zal dit percentage ongetwijfeld nog veranderen.

Slimme speaker Panasonic

Volgens het onderzoek blijkt dat een groot deel van onze lezers het vaakst in bezit is van smarthomeproducten. Volgens Multiscope zouden namelijk vooral mannen en 18 tot 49-jarigen in het bezit zijn van een dergelijk apparaat. Deze groep bestaat tevens uit de belangrijkste voorlopers op het gebied van de adoptie van technische innovaties. Dat brengt ons bij de vraag of jullie inderdaad vaker in het bezit zijn van een dergelijk product. Laat het ons weten in de reacties.

Philips Hue

Philips Hue

Met de Philips Hue-app kun je je slimme lampen eenvoudig en overzichtelijk bedienen. Of je nu Bluetooth of een Hue Bridge gebruikt met je verlichting, je kunt e ..

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Smarthome

Dit vind je misschien ook leuk