Matter is de nieuwe smarthome-standaard en dit zijn de voordelen

Matter is de nieuwe smarthome-standaard en dit zijn de voordelen

Smarthome-apparaten van verschillende merken aan elkaar koppelen verloopt vaak – helaas – niet probleemloos. Zo moet je voor Hue-lampen een speciale bridge aanschaffen, terwijl de Nest Thermostaat weer via wifi of Thread werkt. Matter, voorheen bekend als Project CHIP, is een open-source standaard die de compatibiliteitsproblemen moet wegspelen.

Smarthome-verbinding: een grote chaos

Wie momenteel op zoek gaat naar smarthome-apparatuur, raakt verdwaald in een doolhof van losse connectiviteitsstandaarden voor smarthome-apparatuur. Uiteraard kun je apparaten verbinden met een lokaal wifi-netwerk of door ze over korte afstanden via bluetooth te connecteren, maar dat is in veel gevallen niet de route die fabrikanten van slimme apparatuur verkiezen. Hue-lampen gebruiken bijvoorbeeld het Zigbee-protocol om apparatuur aan te sturen. Daarnaast kun je apparatuur voor je slimme huis aanschaffen die het Z-Wave protocol ondersteunen, dit geldt bijvoorbeeld voor Fibaro-schakelaars.

Zulke losse standaarden hebben een belangrijk nadeel, ze communiceren namelijk niet met elkaar. Apparaten die Z-Wave ondersteuning bieden, kunnen meestal niet met Zigbee-apparatuur omgaan, en dit geldt ook voor apparatuur met wifi of bluetooth-ondersteuning. Het nadeel daarvan is dat je voor elke standaard de apparatuur op een ander platform moet aansturen, maar ook dat je voor de apparatuur met Zigbee of Z-Wave ondersteuning losse connectie-hubs moet aanschaffen. Krijgt het slimme huis van je dromen lampen van Hue en Fibaro-switches? Dan heb je losse hubs nodig en kan je de lampen ook niet direct via één app bedienen, je moet ze dan eerst koppelen aan een platform dat alles de apparatuur wel kan bedienen, als Google Home.

Matter is de nieuwe smarthome-standaard en dit zijn de voordelen

Daar loop je echter tegen een probleem aan, want de smarthome-systemen van Amazon of Apple – de slimme speakers en schermen – ondersteunen bijvoorbeeld niet allebei de protocollen, en in het geval van Apple biedt de HomePod zelfs helemaal geen Zigbee of Z-Wave ondersteuning. Gezien de Z-Wave en Zigbee apparaten niet met wifi zijn verbonden, loopt de smarthome-bediening altijd via de servers van de fabrikant van de Zigbee of Z-Wave hub. Nadeel daarvan is dat de ondersteuning van zulke hubs, zoals zichtbaar bij Philips’ eerste Hue-bridge, niet oneindig is en dat je na verloop van tijd een nieuwe bridge of hub moet aanschaffen om je apparatuur te blijven bedienen.

Matter: dé smarthome-standaard

Uitzonderingen zijn er ook, want de Nest Hub kan bijvoorbeeld wel met verschillende smarthome-standaarden omgaan. Toch wil je dat alle apparaten en bedieningsplatformen één taal spreken om het bedienen eenvoudiger te maken. Dat is waar Matter als standaard tevoorschijn komt, een project dat in 2019 door de Zigbee Alliance werd opgezet onder de naam Project CHIP (Connected Home over IP). Met Matter kan je voortaan aan Siri of Alexa vragen om bijvoorbeeld apparaten van Google te bedienen. Dat moet mogelijk zijn zonder dat de gebruiker ervoor door verschillende hoepels hoeft te springen.

Matter is de nieuwe smarthome-standaard en dit zijn de voordelen
Matter-ondersteunde producten krijgen altijd het Matter-logo mee

In tegenstelling tot Zigbee en Z-Wave, werkt Matter niet op één specifieke netwerkfrequentie. De netwerkstandaard werkt volgens de CSA (Connectivity Standards Alliance) namelijk met bluetooth, wifi, ethernet en via het Thread-protocol dat veel Google-producten ondersteunen. Daarnaast zal Matter onder andere werken via platformen als HomeKit, Alexa, Google Assistent en SmartThings.

Updateplannen van Google en Signify

Het platform wordt breed gedragen bij fabrikanten van slimme apparatuur, waaronder Amazon, Apple, Google, IKEA, Signify en Tuya. Aan de standaard werken in totaal 180 bedrijven mee. Van Google en Signify zijn alvast plannen bekend voor het Matter-protocol.

Zo zullen alle Hue-lampen Matter-ondersteuning ontvangen via de Hue Bridge, terwijl WiZ-lampen van Signify de Matter-update mislopen. WiZ-lampen die vanaf september 2021 in de winkelschappen liggen, ontvangen later wel Matter-ondersteuning. Google kondigde aan zijn apparaten met Thread-ondersteuning, waaronder de Nest-speakers en -schermen, de Nest Wifi en de Nest Thermostat te updaten met het protocol.

Matter is de nieuwe smarthome-standaard en dit zijn de voordelen

Apparaten die de update ontvangen met Matter-ondersteuning, kunnen dienen als bridge voor alle Matter-apparaten in huis – dit geldt dan bijvoorbeeld voor de Google Nest Hub 2 – terwijl Matter-apparaten als de Nest Thermostat of Philips Hue-lampen voortaan makkelijker aan te sluiten zijn in Matter-netwerken. Eigenlijk komt daarmee de vereiste van losse hubs of bridges te vervallen voor zulke apparatuur. Hieronder vind je een lijst van alle fabrikanten die in 2021 producten lanceren die werken met het Matter-protocol:

 • Amazon (o.a. Alexa)
 • ASSA ABLOY
 • Comcast
 • Espressif Systems
 • Eve Systems
 • Google (o.a. Nest)
 • Grundfos Holding A/S
 • Huawei
 • Infineon Technologies
 • LEEDARSON
 • Legrand
 • Nanoleaf (o.a. slimme lampen)
 • Nordic Semiconductor
 • NXP Semiconductors
 • Qorvo
 • Resideo
 • Schlage
 • Schneider Electric
 • Signify (o.a. Philips Hue en WiZ)
 • Silicon Labs
 • SmartThings
 • Somfy (o.a. beveiligingssystemen)
 • STMicroelectronics
 • Texas Instruments
 • Tuya Smart (o.a. slimme lampen en camera's)
 • Ubisys
 • Wulian
 • Zumtobel Group

Nieuwe apparaten met Matter

Uiteindelijk moet Matter dus dienen ter vervanging van Zigbee en Z-Wave en wordt het makkelijker om een huis te verslimmen en de slimme apparatuur op een veilige wijze te bedienen. Momenteel is het echter nog niet zover. De Connectivity Standards Alliance bracht in mei de standaard naar buiten en verwacht tegen het einde van 2021 de eerste Matter-apparaten te kunnen certificeren voordat je ze in de winkel terugvindt. Vermoedelijk rollen tegen die tijd ook de eerste software-updates uit voor apparaten die Matter-ondersteuning via een OTA-update ontvangen.

Of Matter uiteindelijk de smarthome-problemen van wifi-apparatuur die na enkele jaren niet meer wordt ondersteund wordt door de fabrikant kan oplossen, is niet bekend. Toch is het een stap in de goede richting, met een open protocol dat apparatuur makkelijker met elkaar laat communiceren – de toekomst van slimme huizen ziet er zo alvast wat zonniger, en vooral gebruiksvriendelijker, uit.

Heb je tips of ideeën?

Deze week is het themaweek op Androidworld en die staat in het teken van smarthome voor beginners. Je kan van alles van ons verwachten op het gebied van Android en smarthome. Van apps tot wificamera's, van tips tot handige hacks. In het zijmenu aan de rechterzijde en ook op deze pagina op Androidworld vind je alle artikelen van deze themaweek. Zo heb je alle tips eenvoudig bij de hand.

Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan dat ook!

Wil je op de hoogte blijven over onze themaweken? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

Lees meer over:
Themaweek

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Samsung One Ui 4.0: op deze 2 punten focust Samsung zich

Samsung brengt meer informatie naar buiten over zijn One Ui 4.0-update en Android 12. Het bedrijf legt dit jaar de nadruk op...

Prachtige app voor weerbericht-widgets nu tijdelijk gratis in de Play Store

Weather App Pro is een weerbericht-app die met mooie widgets verschijnt die je zelf kan personaliseren. De app kost normaal g...

Deze Anker Android TV-dongle brengt 4K-streaming voor 105 euro

Anker heeft een dongle gemaakt die 'domme' televisies slim maakt dankzij Android TV. De Nebula 4K Streaming Dongle kost op Am...

6 bekende podcast-apps vergeleken, dit zijn de beste (2021)

Podcasts heb je in alle mogelijke soorten en genres, maar er is ook een groot aanbod van podcast-apps. In dit artikel vergele...

Entertainment-week: Klassiekers op Netlix

Onze zustersite IGN Benelux heeft een overzicht gemaakt van klassiekers op Netflix. Aangezien de themaweek in het teken van e...

'Samsung Galaxy A73 krijgt 108 MP camera met OIS'

De Samsung Galaxy A73 verschijnt in 2022 met een 108 MP camera, dat blijkt uit de eerste geruchten. Het is voor het eerst dat...

NLZIET: "Nederlandse zenders moeten samenwerken om te overleven"

NLZIET is een Nederlandse streamingdienst waarmee je live tv kan kijken, programma's kan terugkijken en on-demand series kan...

Nieuw deze week op Netflix, Amazon Prime Video, Videoland, Storytel en Spotify (week 37)

Het is weer weekend en dan verdiepen we ons maar al te graag in al dat moois dat de streamingdiensten voor ons in petto hebbe...

Lees meer

Net binnen

Nieuw deze week op Netflix, Amazon Prime Video, Videoland, Storytel en Spotify (week 37)

Het is weer weekend en dan verdiepen we ons maar al te graag in al dat moois dat de streamingdiensten voor ons in petto hebbe...

NLZIET: "Nederlandse zenders moeten samenwerken om te overleven"

NLZIET is een Nederlandse streamingdienst waarmee je live tv kan kijken, programma's kan terugkijken en on-demand series kan...

Prachtige app voor weerbericht-widgets nu tijdelijk gratis in de Play Store

Weather App Pro is een weerbericht-app die met mooie widgets verschijnt die je zelf kan personaliseren. De app kost normaal g...

'Samsung Galaxy A73 krijgt 108 MP camera met OIS'

De Samsung Galaxy A73 verschijnt in 2022 met een 108 MP camera, dat blijkt uit de eerste geruchten. Het is voor het eerst dat...

6 bekende podcast-apps vergeleken, dit zijn de beste (2021)

Podcasts heb je in alle mogelijke soorten en genres, maar er is ook een groot aanbod van podcast-apps. In dit artikel vergele...

Lees meer