'Matter', zo heet de nieuwe belangrijke standaard voor smarthome

'Matter', zo heet de nieuwe belangrijke standaard voor smarthome

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

'Matter' is de naam van de universele standaard voor smarthome-apparaten die gesteund wordt door de grootste spelers in de industrie. De eerste producten die gecertificeerd zijn met de nieuwe standaard moeten eind 2021 beschikbaar zijn.

Matters-standaard

Smarthomeproducten voelen pas echt slim aan als alle individuele producten ook onderling samenwerken. Dat hebben grote techbedrijven als Google, Samsung, Apple, Amazon en Comcast gedacht toen ze eind 2019 bekend maakten dat er een universele standaard voor smarthomeproducten komt. Eerst heette de standaard nog Project CHIP, maar nu wordt hij gedoopt tot 'Matter', dat blijkt uit een persbericht.

Producten die met Matter gecertificeerd zijn werken samen dankzij een op IP-gebaseerd connectiviteitsprotocol. 1.700 individuen en 180 organisaties staan erachter, waaronder ook merken als IKEA en Signify. Vanaf eind dit jaar mogen we de eerste producten verwachten: van slimme thermostaten tot robotgrasmaaiers en lampen. Kortom alle soorten van slimme apparaten die er vandaag op de markt zijn.

'Matter', zo heet de nieuwe belangrijke standaard voor smarthome

Bestaande technologie

Matter zal werken met bestaande technieken als: ethernet, wifi 802.11 en bluetooth low energy (BLE). Verder is er ook ondersteuning voor de spraakassistenten en diensten als Alexa, Apple HomeKit, Google Assistent en SmartThings. De standaard is volledig open-source en geen bedrijf haalt winsten uit het certificeren van producten.

Gerelateerde artikelen

De organisatie dat de standaard moet overzien, 'The Zigbee Alliance', verandert ook op zijn beurt van naam en heet voortaan 'Connectivity Standards Alliance', of kortweg 'CSA'. De nieuwe naam moet de organisatie helpen om beter zijn rol te vervullen als het om de toekomst van het Internet of Things gaat.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Smarthome

Dit vind je misschien ook leuk