Matter werkt nu op Android en Google Nest-apparaten: dit moet je weten

Matter werkt nu op Android en Google Nest-apparaten: dit moet je weten

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De Matter-standaard voor smarthome-apparaten werkt vanaf nu voor telefoons met Android en op Nest-apparaten. Google stelt dat de update automatisch wordt uitgerold. Matter brengt belangrijke voordelen voor gebruikers van smarthomeproducten. We leggen het uit.

Matter voor Android en Nest

De voorbije herfst schreven we dat versie 1.0 van de Matter-standaard is voorgesteld. Matter bevat een groot pakket aan afspraken waardoor er meer orde komt in de industrie van smarthome-apparaten. Er worden ook nieuwe functies geïntroduceerd die slimme apparaten een stuk handiger maken. Alle grote techbedrijven in de smartphone-industrie hebben hun zeg gehad bij het ontwikkelen van de standaard.

Het is nu aan appmakers en fabrikanten van smarhome-apparaten om Matter toe te passen voor hun producten en diensten. In een blogbericht stelt Google dat Matter ondersteund wordt op alle Nest-apparaten en Android-telefoons.

Gevolgen voor Android en Nest

Elke Nest-speaker, elke Nest Hub, de Nest Audio en Nest Wifi Pro: allemaal werken ze als een centraal punt om Matter-apparaten aan te sturen. Zelfs de originele Google Home-speaker behoort tot de ondersteunde apparaten. Matter-apparaten zijn onderling verbonden via wifi en Thread. De Nest Wifi Pro, Nest Hub Max en de Nest Hub (gen 2) dienen allemaal als een zogenaamde Thread border router. Dat is een apparaat dat via wifi een netwerk vormt voor thread-apparaten.

Verder gaat Google ook de Fast Pair-functie op Android verbeteren. Je gebruikt al om snel bluetooth-apparaat te koppelen met je telefoon. Voortaan kan ook een melding op je telefoon verschijnen wanneer je een smarthome-apparaat wil instellen dat Matter-ondersteunt.

Gerelateerde artikelen

Wat brengt de toekomst?

De mogelijkheid om snel apparaten in te stellen is één van de vele handigheden die mogelijk zijn met Matter. Op termijn verwachten we ook dat smarthome-apparaten beter onderling gaan samenwerken, waardoor er meer meer automatisaties beschikbaar worden voor gebruikers.

Google maakte ook al bekend dat de Multi-Admin-functie van Matter zal werken met Google Home en Samsung SmartThings. Dankzij Multi-Admin kan je alle apparaten die je in Google Home hebt ingesteld meteen ook gebruiken in SmartTings en vice versa. Tenminste als de gebruiker daarvoor de toestemming geeft.

Update of nieuw apparaat

Maar voor je echt de voordelen van Matter kan ervaren, is het nu in de eerste plaats wachten tot smarthomefabrikanten hun apparaten bijwerken met Matter. Dat zal bij de meerderheid van de smarthomeproducten niet gebeuren, dat beweerde George Yianni, de CTO van Philips Hue, onlangs in een interview met Androidworld.

"Wij hebben als geen ander onze producten futureproof gemaakt, zodat lampen die 10 jaar oud zijn nog steeds nieuwe functies krijgen. De meerderheid van de fabrikanten zal nieuwe hardware moeten maken die met Matter werkt. Matter is in principe en software-update, maar er zijn wel hardwarevereisten aan verbonden."

George Yianni, CTO van Philips Hue

Gerelateerde artikelen

Yianni besprak met ons alle voordelen van Matter en de uitdagingen die er nog steeds zijn voor in de toekomst. Wat verwacht jij van de Matter-standaard? Heb jij apparaten in huis die de update ontvangen? Laat het ons weten in de reacties.

De populairste artikelen over smarthome

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Smarthome

Dit vind je misschien ook leuk