Lenovo Smart Display review: leuk apparaat met beperkte functies

Lenovo Smart Display review: leuk apparaat met beperkte functies

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

Lenovo Smart Display

In januari van dit jaar kondigde Google aan dat ze samen met een aantal partners Smart Displays op de markt ging zetten. Deze Smart Displays of slimme schermen zijn in feite een Google Home (mini) voorzien van een scherm. Lenovo is een van de partners die samen met Google een dergelijk apparaat op de markt heeft gezet. Deze Lenovo Smart Display is sinds kort in de Verenigde Staten leverbaar maar een datum voor Europa is nog niet bekend gemaakt. Gelukkig hebben we onder onze lezers echte gadget-liefhebbers als Dick Smit. Hij wist in korte tijd via eBay een Lenovo Smart Display te scoren en heeft hem aan ons aangeboden om te testen. Hieronder lees je onze review van deze Lenovo Smart Display.

Lenovo Smart Display

Behuizing en design

Lenovo heeft twee modellen van zijn Smart Display uitgebracht. Er is een versie met een 8 inch-scherm en een versie met een 10 inch-scherm. Dick heeft de 10 inch-versie gekocht en deze testen we nu dan ook. Het toestel heeft een frisse en moderne uitstraling door de ecru-kleurige body met aan de achterzijde een houtpatroon. Links naast het scherm zit de speaker waar we later op terugkomen. De basis is stevig van de Lenovo Smart Display en zou in geen enkel interieur misstaan. Het toestel kan in landschaps- en portret-mode neergezet worden. Als het toestel rechtop staat (portretstand) kun je alleen gebruiken van Google Duo.

Lenovo Smart Display

Installatie

Net als bij de Google Home en de Google Home Mini is de installatie echt heel erg simpel. Binnen 10 minuten ben je 'up en running' zeker wanneer je al meerde Google Home-apparaten in huis hebt. De installatie verloopt helemaal via de Google Home-app die je helemaal door het proces heen begeleidt. Zoals gezegd ben je binnen 10 minuten klaar om de Lenovo Smart Display te gebruiken.

Hoe werkt de Lenovo Smart Display?

In de inleiding hebben we wel gezegd dat het een Google Home is met een beeldscherm maar daar doen we het apparaat wel iets mee te kort. Laten we aan het begin beginnen, de Lenovo Smart Display heeft een 10 inch Full HD-beeldscherm en draait op een Qualcomm Home 624 Hub Platform met 2GB aan werkgeheugen en 4GB aan intern geheugen. Dit platform is gemaakt voor het groeiende aantal Internet-Of-Things-apparaten die er uit zijn gekomen en nog zullen komen.

De software die op het apparaat draait is geen Android zoals op je smartphone draait. Op de Lenovo Smart Display staat Android Things geïnstalleerd. Dit is een speciale versie van Android die gemaakt is om zijn werk te doen op slimme apparaten als onderdeel van het Internet of Things. Een voordeel van Android Things is het feit dat het licht genoeg is om te draaien op toestellen die niet over veel processorkracht en geheugen beschikken, zoals slimme speakers, slimme schermen en de Raspberry Pi.

Lenovo Smart Display

Het systeem draait soepel en snel en het scherm is scherp en duidelijk. De kijkhoek is met 83 graden groot genoeg zodat er ook meerdere mensen naar kunnen kijken. Rechtsboven het scherm zit een camera van 5 megapixels waar je de video calls mee kunt maken. Daar zit ook het meest leuke schakelaartje van de Lenovo Smart Display. Je kunt namelijk een heel eenvoudig en goedkoop klepje voor de camera schuiven om te voorkomen dat mensen stiekem met je kunnen meekijken. Dat had natuurlijk veel digitaler opgelost kunnen worden maar ik denk juist dat dit schuifje de gebruiker meer vertrouwen geeft. Verder zit er nog een fysieke schuif voor het volume en een knop om de microfoon uit te zetten. Deze functies kun je ook vanaf het scherm bedienen door naar boven te swipen.

De speaker van de door ons geteste Smart Display heeft een prima geluid met lekker strakke en diepe bas-tonen. De twee speakers van 10 watt kunnen lekker hard en zorgen voor een lekker muziekje in de ruimte waar hij staat. Vergis je niet de speakers zullen zich niet kunnen meten met de specialisten van Sonos en Denon maar in dit geval is het echt meer dan voldoende.

Google Assistent

Waar het natuurlijk allemaal om draait is Google Assistent die samenwerkt met het scherm. De Lenovo Smart Display is meer dan een Google Home met een beeldscherm want de informatie wordt door het beeldscherm. Er zijn een aantal startschermen waar widgets op staan die onder andere het weer weergeven, Spotify-lijsten en video's van YouTube. Wanneer je een route aanvraagt krijg je de aanwijzingen met het beeld erbij. Je kunt routines instellen in de app en routines zijn een serie van activiteiten die Google Assistent voor je uitvoert. Zo kun je met het 'Ok Google, good morning' in zonder moeite de lichten aan doen, je agenda laten voorlezen en het weer van de dag laten zien.

Lenovo Smart Display

Alle informatie die je aanvraagt wordt verrijkt met beelden, daarmee is de info die je opvraagt op de Lenovo Smart Display anders dan die op je smartphone. Wanneer je bijvoorbeeld vraagt hoe je een cake moet bakken leest Google Assistent deze tekst voor maar hij loopt ook mee op het scherm. Het allermooiste voorbeeld is wel de integratie van recepten in de Smart Display. Google heeft de weergave van deze recepten aangepast zodat je het gerecht stap voor stap kunt maken. Enorm handig voor in de keuken wanneer je net zo een goeie kok bent als ik.

Lenovo Smart Display

Google Duo

Een tweede belangrijke functie is het videobellen met Duo. Deze dienst draait al een aantal jaar en krijgt steeds meer fans, al heeft het nog lang niet zoveel gebruikers als bijvoorbeeld Skype. Dat je kunt videobellen via de speaker is een belangrijke functie omdat het je onafhankelijk maakt van je smartphone. Je kunt aan de Smart Display vragen om iemand te bellen via Duo en wanneer deze de stem herkent, lukt dat ook meestal wel. Als mensen jou bellen via Google Duo gaat hij niet over op de Smart Display en zul je hem op moeten nemen op je smartphone of tablet.

Nederlandse namen blijven moeilijk voor de Engelstalige assistent. Het bellen werkt overigens prima, het is wel even wennen dat iedereen die opneemt de telefoon in portret-modus heeft. Dat is jammer want dan gebruik je niet het hele scherm. Je kunt vragen of de tegenpartij de telefoon wil draaien maar je kunt ook de Smart Display rechtop zetten. Helaas werkt alleen Duo in deze positie en niet de andere apps.

Lenovo Smart Display

Ook YouTube werkt op dit slimme scherm maar dat is in Nederland nog niet ideaal. Wanneer je vraagt om een specifieke video op YouTube dan krijg je soms te horen dat de dienst nog niet ondersteund wordt. Bij andere zoekopdrachten krijg je netjes een aantal zoekresultaten. Door de zeggen of je de eerste of de tweede wil zien speelt de Smart Display deze video af. Het blijkt dat alle muziek gerelateerde video's niet werken op de Smart Display.

Al met al werkt dit apparaat prima, maar er zijn technisch nog wel wat kleine minpunten. Ik heb het idee dat de stemherkenning minder goed werkt dan op bijvoorbeeld de Google Home (Mini). Een aantal keer al heeft de Smart Display mij niet kunnen helpen omdat hij (of zij) mijn stem niet herkende. Ook komen mijn commando's of vragen niet altijd goed aan omdat de microfoons het geluid niet oppikken.

Conclusie

In mijn gesprek met Dick Smit die deze Smart Display ter beschikking heeft gesteld, hebben we het gehad over het nut van deze Smart Display. Op dit moment is voordeel van een scherm nog maar marginaal wanneer we het vergelijken met de Google Home. Google Duo werkt maar nog te weinig mensen gebruiken het. Daarnaast zijn er ook nog te weinig apps die met de Smart Display werken. Je zou bijvoorbeeld je video-deurbel moeten kunnen bekijken of een van je beveiligingscamera's. Dit is een van de eerste Smart Display's die op de markt is gekomen en we vertrouwen erop dat er meer diensten gebruik gaan maken van dit slimme scherm.

Positieve punten

+ Ontwerp is netjes en staat in elk interieur

+ Scherm is prima met een goede kijkhoek

+ Geluid is meer dan acceptabel

Negatieve punten

- Smart Display herkent stem niet altijd

- YouTube-integratie nog niet compleet

- Microfoons pikken niet altijd de stem op

Lenovo Smart Display kopen

Helaas kunnen we de Lenovo Smart Display nog niet kopen in Nederland en België. Wanneer je hem echt wil hebben dan zul je moeten zoeken op eBay of andere internationale marktplaatsen. We verwachten dat deze slimme schermen aan het eind van het jaar ook in onze landen te koop zullen zijn.

Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

De Google Duo-app maakt het mogelijk eenvoudige video- en audiogesprekken te voeren. De app is eenvoudig van opzet en is gemaakt om ook met slechte internetverbindin ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Smarthome

Dit vind je misschien ook leuk