7 geweldig handige smarthome-lifehacks, automatiseren met IFTTT

7 geweldig handige smarthome-lifehacks, automatiseren met IFTTT

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Smarthome maakt het leven prettiger, en dat is zeker zo als je diensten met elkaar begint te koppelen om acties te automatiseren. Je smarthome-apparaten kunnen zorgen voor echte lifehacks. We zetten je op weg met het geweldige IFTTT en inspireren met onderstaande trucs.

If This Then That, zo werkt dat

Als je slimme wifi-router detecteert dat je telefoon niet langer verbonden is met het internet, dan zou het toch ontzettend handig zijn dat automatisch alle slimme lichten in je huis uitgaan? Dat denkpatroon: "Elke keer als 'x' gebeurt moet 'y' automatisch plaatsvinden", is het hele opzet van de dienst If This Then That, kortweg IFTTT.

Een heel breed pakket aan diensten en smarthomeproducten werken met IFTTT, en je kan diensten en producten met elkaar koppelen om zo je leven te automatiseren. Er zijn tal van kant-en-klare IFTTT-kaarten, applets genaamd, die je in de gratis app kan activeren. Vaak moet je IFTTT de eerste keer toestemming geven om met een bepaalde dienst te verbinden, en daarna kan je de bijhorende applets gebruiken. Het gebeurt gewoon vanzelf.

Het Explore-gedeelte van IFTTT

Het Explore-gedeelte van IFTTT

Inspiratie voor je smarthome

IFTTT werkt niet alleen met slimme apparaten, maar ook met alle soorten diensten. Je kan bijvoorbeeld muziekvideo's die je liket op YouTube automatisch in een afspeellijst laten plaatsen op Spotify. Toch, omdat het de themaweek smarthome is op Androidworld, willen we je in de eerste plaats inspireren met smarthome-apparaten.

Gerelateerde artikelen

Uiteraard zal jij niet alle onderstaande apparaten in huis hebben die benodigd zijn voor onbestaande applets, maar hoeft geen probleem te zijn. Heb jij toevallig geen WiZ-lampen die kunnen knipperen als een volgende Google Agenda-afspraak nadert, maar heb je wel Philips Hue-spotjes? In dat geval vind je precies dezelfde soort applets voor Hue en Google Agenda met een zoekopdracht. Doe dus maar volop ideeën op met onderstaande kant-en-klare applets.

IFTTT

IFTTT

IFTTT (If This Then That) laat je allerlei taken automatiseren door allerlei apps, apparaten en diensten met elkaar te koppelen. Zo kan je automatisch ..

1. Je Sonos-speaker maakt geluid als iemand aan de deur staat

Ring is een bekende fabrikant van videodeurbellen en beveiligingscamera's. Dankzij deze verbinding met Sonos-speakers weet jij altijd meteen wanneer er iemand aanbelt aan de voordeur, want je speaker speelt dan een geluidje af.

7 geweldig handige smarthome-lifehacks, automatiseren met IFTTT

2. Nooit meer een telefoon met lege accu

Met Nanoleaf-lichten kan je je huis mooi pimpen, maar Nanoleaf kunnen ook erg praktisch zijn. Je vertrekt nooit meer naar het werk met een lage accuduur op je telefoon. Zodra je 's ochtends in de woonkamer komt, zie je dat je Nanoleaf rood kleuren, en zo weet je dat je telefoon dringend aan de oplader moet.

3. Als je jezelf weegt, pas dan je gewicht aan in Strava

Sport jij of let je op je dagelijkse calorieën? In dat geval kan het handig zijn om je gewicht ook te registreren in je sport-app Strava. Elke keer als je je weegt met een slimme weegschaal van Withings kan je je gewicht ook automatisch in Strava zetten.

7 geweldig handige smarthome-lifehacks, automatiseren met IFTTT

4. Laat de lichten knipperen wanneer je genoemd wordt op Twitter

Voor fervente Twitter-gebruikers die slimme lampen hebben, is deze een aanrader. Je Philips Hue-lampen beginnen namelijk te knipperen wanneer iemand je noemt in een tweet. Zo weet je meteen dat het interessant kan zijn om je telefoon erbij te nemen.

5. Pas de temperatuur in je huis aan wanneer je vertrekt

Als je gehaast vertrekt richting je werk kan IFTTT je helpen om heel wat tijd te besparen. Denk bijvoorbeeld aan de lichten doven en de temperatuur van de thermostaat wat lager zetten. Heb je bijvoorbeeld een slimme router van TP-Link dan herkent die dat je uit huis verlaat wanneer de verbinding met je telefoon geleidelijk wegvalt. Vervolgens stelt hij een door jou gekozen temperatuur in op je Nest-thermostaat.

7 geweldig handige smarthome-lifehacks, automatiseren met IFTTT

6. Hou automatisch je slaap bij in Google Agenda

Wearables die altijd verbonden zijn, kunnen ook helpen om je leven te automatiseren. Je kan van Google Agenda een logboek maken voor je slaap. Wanneer je Fitbit-tracker je slaap heeft geregistreerd, kan het die informatie automatisch in je Agenda noteren. Van daaruit zie je onder meer hoe lang je hebt geslapen.

Gerelateerde artikelen

7. Zet de lampen aan wanneer je camera beweging detecteert

Slimme beveiligingscamera's versturen al een melding wanneer ze bijvoorbeeld 's nachts beweging detecteren, maar als er echt een inbreker is, dan wil je die ook afschrikken. Je kan automatisch WiZ-lampen naar keuze laten aangaan zodra je beveiligingscamera beweging detecteert.

7 geweldig handige smarthome-lifehacks, automatiseren met IFTTT

Je eigen applets maken

Vind je een van bovenstaande kaarten leuk, maar vind je niet meteen een kant-en-klare applet die werkt met de specifieke apparaten die jij in huis hebt. Wel, als jouw apparaat wel in IFTTT verschijnt, dan zou het met het platform moeten werken. Je kan makkelijk eigen applets maken om zo alsnog je apparaten te automatiseren. Let er wel op dat je met de gratis versie van IFTTT maximaal drie eigen applets kan hebben.

Gerelateerde artikelen

Welke applets voor je smarthome-apparaten gebruik jij al? Zijn er applets uit deze lijst die jij graat proberen, eventueel in combinatie met andere apparaten dan de toestellen die we hierboven noemden? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Zo maak je zelf een applet

Zo maak je zelf een applet

Heb je tips of ideeën?

Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan dat ook!

Wil je op de hoogte blijven over onze themaweken? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Smarthome

Dit vind je misschien ook leuk