'Google Assistent-opnames worden zonder aanpassing voor analyse gebruikt'

'Google Assistent-opnames worden zonder aanpassing voor analyse gebruikt'

Google-medewerkers luisteren mee via Google Home

Google Assistent werd gelijktijdig met de Google Home geïntroduceerd eind mei 2016. Wij hebben er even op moeten wachten maar sinds april 2018 is Google Assistent ook in Nederland aanwezig. Hoewel Google altijd beweerde dat niemand meeluistert als je tegen de slimme luidsprekers of tegen de Google Assistent-app praat (zie onderstaand filmpje), is VRT NWS er nu achter gekomen dat dat toch het geval is.

Daar verschieten we niet van, we wisten al langer dat medewerkers van Google meeluisteren naar de spraakopdrachten die we gaven. Het wordt ook vermeldt in de gebruiksvoorwaarden van Google Home dat spraakopdrachten standaard worden opgenomen en bijgehouden. Dat is nu eenmaal nodig om de zoekmachine slimmer te maken.

Verrassend is wel dat Google deze geluidsfragmenten niet aanpast, zodat je stem heel duidelijk herkenbaar is. Wat je tegen Google zegt komt dus letterlijk zo binnen en zal door een medewerker geanalyseerd worden, die bepaalde vragen daarover moet invullen (is het een mannen- of vrouwenstem, enzovoort). Ook dus bij ons in België en Nederland. Maar daar stopt het niet. Google luistert ook mee wanneer je niet “Oké Google” hebt gezegd. Dat gaat vermoedelijk om de gevallen waarin iemand een woord zegt dat op Google lijkt.

Google Home en Google Home Mini

Google luistert ook mee wanneer je het niet vraagt

Google luistert natuurlijk niet live mee naar wat er allemaal in je woonkamer gebeurt. VRT NWS is wel te weten gekomen dat Google met vertraging meeluistert. "Van de ruim 1.000 opgenomen fragmenten die we bij VRT NWS te horen kregen, waren er 153 die onbewust werden opgenomen, zonder dat de gebruiker de opdracht had gegeven aan de Google Assistent."

Blijkbaar zou de Google Home al beginnen met luisteren wanneer iemand een woord uitspreekt dat lijkt op Google. "Op die manier worden dus onbewust conversaties opgenomen: slaapkamergesprekken, gesprekken tussen ouders en hun kinderen, maar ook slaande ruzies en zakelijke telefoongesprekken met veel vertrouwelijke informatie."

Reactie van Google

De journalisten van VRT NWS hebben uiteraard Google hier ook over aangesproken. Michiel Sallaets, woordvoerder van Google België, zegt het volgende: "We werken samen met taalexperts over de hele wereld om spraaktechnologie te verbeteren door transcripties te maken van een klein aantal audiofragmenten. Dit werk is van cruciaal belang is voor de ontwikkeling van technologie die producten zoals de Google Assistent mogelijk maakt. Taalexperts beoordelen slechts ongeveer 0,2% van alle audiofragmenten, die niet worden gekoppeld aan persoonlijk identificeerbare informatie."

Lees meer over:
Google Assistent

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties