Google Home: dit zijn alle details

Google Home: dit zijn alle details

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Google Home: entertainment

Google Home werd aangekondigd tijdens Google I/O 2016 en de prijs en beschikbaarheid werd gedeeld op 4 oktober 2016 tijdens een event van de zoekgigant. Maar wat kun je nu eigenlijk met Google Home?

Allereerst is het een entertainment-device die dienst doet als speaker. Zo is het mogelijk om muziek af te spelen op het apparaat, uiteraard vanuit de cloud. Dit kan met diensten zoals bijvoorbeeld Google Play Music waarbij er geen actieve verbinding met de smartphone noodzakelijk is om muziek ten gehore te brengen. Het principe van Google Home als WiFi-speaker is hetzelfde als de Chromecast, je stuurt de muziek er als het ware naar toe waardoor de speaker geactiveerd zal worden.

De slimme speaker heeft standaard onder andere ondersteuning voor Spotify, YouTube Music en Google Play Music. Daarbij is het ook mogelijk om te zoeken op muziek zonder de exacte titel te vinden. Daarnaast leert Google Home welke apps je het liefst gebruikt, waardoor je niet steeds hoeft aan te geven vanuit welke dienst je muziek af wilt spelen.

Google Home is ontwikkeld als toevoeging aan het interieur. Daarom is er veel aandacht besteed aan deze goed uitziende gadget voor in de huiskamer. Door de mogelijkheid te bieden om allerlei covers te wisselen, zou Google Home in praktisch elk huis moeten passen.

Google (smart) Home

Zoals de naam doet vermoeden is er nog meer mogelijk met Google Home dan alleen het afspelen van muziek. Het apparaat kan de nodige apparaten bedienen in de woonkamer of huis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slimme lampen, maar ook het bedienen van de gordijnen of rolluiken zolang deze verbonden zijn met een smarthome-toepassing waar Google Home ondersteuning voor heeft.

De bediening van Google Home zal via de stem verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld commando's geven om de verlichting aan te doen of de oven aan te zetten.

In de toekomst wil Google hier nog veel verder mee gaan door de samenwerking op te zoeken met ontwikkelaars. Dit zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat je een taxi of maaltijd kunt bestellen via Google Home en uiteindelijk misschien zelfs je boodschappen dicteren lopend door je huiskamer waarna ze geleverd worden. Op deze manier moet Google Home de centrale hub in jouw huis worden waarmee alles bediend en geregeld kan worden.

Dit is niet de eerste keer dat Google iets rondom smart home heeft aangekondigd. Eerder kwam besturingssysteem Brillo al ten tonele. Dit systeem maakt het voor hardware-fabrikanten mogelijk om een bestaand besturingssysteem te gebruiken op de smart home-toepassingen. Op Brillo kunnen ontwikkelaars aanhaken om applicaties te ontwikkelen die vervolgens verspreid kunnen worden via het netwerk van aangesloten devices, als de fabrikanten die toestaan.

Google Home werkt samen met Nest, Samsung SmartThings, Philips Hue en IFTTT en kan daarmee een groot gedeelte van de slimme apparaten aansturen.

Google Assistant

Google Assistant is tevens geïntegreerd in deze smarthome-oplossing en biedt extra mogelijkheden. We zagen hier al een voorproefje van in messenger Allo. Met Assistant kun heb je een schat aan informatie binnen handbereik.

Via Google Home betekent dit concreet dat je veel vragen kunt stellen waarmee het apparaatje met Google Assistant antwoord zal geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het weer, of wie de CEO van Google is. Er gaan ook mogelijkheden komen om bijvoorbeeld te vragen waar je vanavond kunt eten om vervolgens direct een tafel te boeken via Google Assistant. Op het moment van schrijven is de slimme assistent nog niet in het Nederlands beschikbaar, maar daar zal in de toekomst verandering in gaan komen.

Het besturen en bedienen van Google Home werkt grotendeels via de stem, maar instellingen kunnen gedaan worden via de app. Hierin zal ook de Chromecast toegevoegd worden, zo ontdekten we eerder. Google Home kan daarnaast ook Chromecast-apparaten aansturen. Zo kun je een film op de tv aanzetten of pauzeren via Google Home. Het apparaatje werkt ook met Google Cast-speakers en met de Chromecast Audio.

Beschikbaarheid

Google Home gaat 129 dollar kosten en zal geleverd worden vanaf 4 november. In de Verenigde Staten krijgen gebruikers een half jaar gratis YouTube Red.

Over de beschikbaarheid in Nederland is op dit moment nog niets bekend.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Smarthome

Dit vind je misschien ook leuk