Geproefd: de slimme stoomkoker van Mealhero

Geproefd: de slimme stoomkoker van Mealhero

Youri Baeten

door Youri Baeten

Laatst geüpdatet

Gezonde maaltijd

We gaan aan tafel met Anton Claeys, een van de drie jonge ondernemers die 2,5 jaar geleden startten met de ontwikkeling van hun food-concept op basis van een stoomkoker.

Het probleem dat ze destijds opgelost wilden zien, was iets waar ze zelf mee worstelden: “Na een lange werkdag kom je thuis, en dan moet je nog beginnen aan het eten. De verleiding is dan groot om een afhaalmaaltijd in huis te halen, of iets online te bestellen. Meestal zijn dat niet de meest gezonde opties”, vertelt Anton. De vraag die de drie zich toen stelden is, of ze iets konden creëren dat een gemakkelijke en toch gezonde maaltijd kon verzorgen.

Slim stomen

Het resultaat van dat alles is Mealhero geworden. Mealhero bestaat uit drie componenten: enerzijds is er de Mealhero-app, daarnaast zijn er diverse foodboxen die diepgevroren ingrediënten bevatten, en tot slot is er een slimme stomer die de ingrediënten kookt tot een volledige maaltijd.

Anton Claeys: “Het grote verschil met andere foodboxen is dat onze ingrediënten altijd diepgevroren zijn, en dat ze per ingrediënt verpakt worden en niet per maaltijd.” De ingrediënten blijven zes maanden lang houdbaar, en de Mealhero-app houdt automatisch bij welke ingrediënten je al gebruikt hebt en welke niet. Op basis daarvan zal de app de gebruiker dan suggesties voor maaltijden doen. “Dat laat toe om tot wel 700 verschillende menu’s klaar te maken. Je kiest dus echt zelf wat je wilt eten die dag, afhankelijk van welke ingrediënten je in huis hebt gehaald,” licht Anton toe.

Wifi en RFID

Elke maaltijd bestaat uit maximum drie verschillende ingrediënten, en je kan met de stomer tot twee (dezelfde) maaltijden tegelijkertijd bereiden. De stomer is ‘slim’ omdat ie enerzijds via wifi geconnecteerd is met de cloudtoepassing van Mealhero, en anderzijds omdat hij via RFID detecteert welke ingrediënten er in elk bakje zitten.

De stomer bevat drie bakjes waarin je de diepgevroren groenten, vlees of vis en patatjes of pasta plaatst. Je scant echter nog eerst elk ingrediënt door het tegen de stomer te houden. De stomer zegt vervolgens welk bakje je moet gebruiken voor dat ingrediënt, en berekent daarna de ideale gaartijd zodat alles tegelijkertijd klaar is. In de app kun je nog aangeven dat je bijvoorbeeld je pasta liever al-dente hebt, en dan zal de stomer hier rekening mee houden.

Lekker?

Anton bereidde voor ons een maaltijd voor één persoon voor, en dit op basis van kip, groenten en noedels. De totale bereidingstijd kwam uit op iets meer dan twintig minuten. Daarna was het slechts een kwestie van de borden te schikken, en we konden beginnen eten. Goed bekeken: eventuele saus wordt opgevangen in de stoombakjes.

Onze kippenreepjes waren behoorlijk pittig gekruid, maar lekker. Ook de noedels en groentenmix smaakten ons, waarbij opvalt dat de groenten nog vrij knapperig bleven. Het blijft wel een vrij kleine portie voor één persoon, vinden we.

Met prijzen die liggen tussen 6,5 en 9,5 euro voor een maaltijd, zonder rekening te houden met de kostprijs van de stomer zelf, is Mealhero wellicht niet iets wat je elke dag van de week gaat gebruiken, en dat beaamt ook Anton: “Het is meer een aanvulling voor de momenten dat je echt geen zin of tijd hebt om gezond te koken.”

Verkrijgbaarheid

Nog tot 4 december kunnen geïnteresseerden zich op Kickstarter inschrijven om als eerste het Mealhero-concept in huis te halen. Wie dat doet kan zich verwachten aan een korting op het stoomtoestel zelf, alsook op de foodboxen. Het doel is om 65.000 euro (ofwel zo’n 250-klanten) via Kickstarter binnen te halen. Dat geld wordt niet gebruikt als kapitaal voor de uiteindelijke productie van de koker, maar dient vooral om validatie vanuit de markt te bekomen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Smarthome

Dit vind je misschien ook leuk