Beste slimme verlichting: 4 smart lampen vergeleken

Beste slimme verlichting: 4 smart lampen vergeleken

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Wil je de huidige verlichting in je huis omruilen voor smart lampen? Er zijn tal van factoren om rekening mee te houden: van verbindingsstandaarden tot de prijs en compatibele smarthomeplatformen. Wij hebben de E27-lampen van vier merken vergeleken.

4 beste smart lampen

Het kan ontzettend prettig zijn om even vanaf de bank de lichten in huis aan te passen en een sfeervol kleurtje te kiezen. Kijk je naar een actiefilm dan kies je iets fel, en bij een ontspannend programma een zachte achtergrondkleur. Daarnaast is het erg handig om je slimme lampen automatisch laten aan- en uitgaan of om kleuren van lampen te combineren in de vorm van scènes.

Slimme lampen zijn een meerwaarde aan je huis, en eens je ermee begint zal je merken dat er geen stoppen meer is. Toch is dat beginnen niet altijd vanzelfsprekend, want er is best veel om rekening mee te houden. Wij vergeleken de gekleurde lampen met E27-fitting van vier bekende merken. Het gaat om de lamp van het Nederlandse Hombli, het Nederlandse Innr, en twee merken van Signify: Philips Hue en het kleinere broertje WiZ. Daarnaast bespreken we ook het overige aanbod van elk merk op het vlak van lampen, armaturen en accessoires. Zo weet jij welke lampen je in huis wil halen voor jouw smarthome.

Deze lampen hebben we vergeleken

Philips Hue White & Color E27
Beste slimme verlichting: 4 smart lampen vergeleken
Hombli Smart Bulb RGB
Beste slimme verlichting: 4 smart lampen vergeleken
Innr Smart Bulb Colour E27
Beste slimme verlichting: 4 smart lampen vergeleken
WiZ Lamp A60 E27
Beste slimme verlichting: 4 smart lampen vergeleken

Vergelijking smart lampen

Philips Hue White & Color E27 Hombli Smart Bulb RGB Innr Smart Bulb Colour E27 WiZ Lamp A60 E27
Afmetingen: 6 x 6 x 11 cm 6 x 6 x 11 cm 6 x 6 x 12 cm 6 x 6 x 16 cm
Verbinding: Zigbee, Bluetooth Wifi Zigbee Wifi
Kleur licht: Kleur, verschillende tinten wit licht Kleur, verschillende tinten wit licht Kleur, wit licht Kleur, verschillende tinten wit licht
Hoeveelheid licht: 806 lm 800 lm 806 lm 806 lm
Andere uitvoeringen: E14, GU10 wit, verschillende tinten wit filament, groot aanbod armaturen, E14, GU10, verschillende tinten wit filament, lichtstrip, E14, GU10 wit, verschillende tinten wit filament, aanbod armaturen, E14, GU10 wit, verschillende tinten wit filament, klein aanbod armaturen,
Accessoires: Afstandsbediening, schakelaar, bewegingssensor, slimme stekker en meer Schakelaar slimme stekker Afstandsbediening, slimme stekker Afstandsbediening, bewegingssensor, slimme stekker
Smarthomeplatform: Google Assistent, Amazon Alexa, Apple HomeKit, Samsung SmartThings, Homey IFTTT Google Assistent, Amazon Alexa, Apple HomeKit Google Assistent, Amazon Alexa, Samsung SmartThings, Homey, IFTTT Google Assistent, Amazon Alexa, Samsung SmartThings, Homey IFTTT
Prijs: ca. 56,99 euro ca. 21,99 euro ca. 29,99 euro ca. 17,99 euro

Overeenkomsten

De slimme LED-lampen uit deze vergelijking gebruiken een grote fitting, beter bekend als E27. Heb je geen E27-fitting in huis, dan is dat geen probleem, want alle merken die we hier vergelijken brengen elk ook andere types van lampen op de markt.

De vier lampen geven verder evenveel licht, namelijk een maximum van 806 lumen. In theorie is de 800 lumen die de Hombli produceert een uitzondering, maar dat kleine verschil zal je in praktijk niet of nauwelijks opvallen. Elk van deze lampen kunnen gekleurd licht weergeven in alle mogelijke tinten samen met wit licht.

De Philips Hue Play-lampen in combinatie met andere slimme verlichting

De Philips Hue Play-lampen in combinatie met andere slimme verlichting

Alle merken hebben daarnaast een bijhorende app van waaruit je de lampen kan installeren, bedienen en scènes kan gebruiken. Scènes zijn combinaties van lampen die elk met een bepaalde kleur en felheid licht geven. Dat iedere fabrikant een eigen app uitbrengt, wil uiteraard niet zeggen dat je die app ook per definitie moet blijven gebruiken na de installatie, want al deze lichten kan je ook koppelen met populaire smarthomeplatformen.

Daarnaast kijken we ook naar het aanbod van andere lampen en accessoires. Naast de lampen in kleur die we hier vergelijken, hebben alle fabrikanten ook lichten die enkel verschillende tinten van wit weergeven. Elk merk heeft ook GU10-spotjes, net als de kleinere E14-lampen en een filament-collectie. Dat laatste zijn die hippe retrolampen met gloeidraad.

Gerelateerde artikelen

Verschillen

Er zijn een heleboel verschillen op het vlak van de technologie en kenmerken van deze vier slimme lampen. Laat ons beginnen met de afmetingen, want die zijn grotendeels hetzelfde, maar kleine verschillen kunnen eventueel belangrijk zijn in combinatie met de armaturen die je met de lampen wenst te gebruiken. Compactere lampen zijn altijd handiger. Alle lampen hebben dezelfde diameter, maar de WiZ A60 E27 is met zijn 16 centimeter beduidend groter dan de andere lichten uit deze vergelijking.

In de Hombli-app pas je de kleuren naar wens aan

In de Hombli-app pas je de kleuren naar wens aan

We gaan verder met de kleuren. Eerder schreven al dat deze lampen alle kleuren ondersteunen en wit licht. Maar de E27-lamp van Philips Hue, Hombli en WiZ ondersteunen daarbovenop ook verschillende tinten van wit licht. Denk aan verscheidene warme en koude tinten. De Innr-lamp kan dus enkel één tint van wit tonen. Innr heeft ook White & Colour-lampen die zowel kleuren als meerdere tinten wat wit licht ondersteunen, maar die zijn in Nederland en België beperkter verkrijgbaar.

Wifi, Zigbee en bluetooth

Smart lampen verbinden grofweg op drie verschillende manieren: via Zigbee, wifi of bluetooth. Als eerste is er de draadloze Zigbee-standaard die ondersteund wordt door Philips Hue en Innr. Je lampen verbinden via dat protocol met een bridge, een tussenapparaat dat op zijn beurt met je smartphone verbindt. Het voordeel hiervan ten opzichte van wifi-lampen is dat je wifi-netwerk niet belast wordt en dat de bediening van lampen volledig lokaal plaatsvindt, zonder de tussenkomst van cloudservers. Oh, en als het internet uitvalt, blijven je lampen werken.

Innr is naast Hue de enige uit deze vergelijking met een aanbod aan buitenverlichting

Innr is naast Hue de enige uit deze vergelijking met een aanbod aan buitenverlichting

Interessant aan Zigbee is dat producten die deze standaard hebben ook met elkaar compatibel zijn. Je kan dus bijvoorbeeld lampen van Innr of de slimme lampen van IKEA koppelen met de Philips Hue Bridge. Vervolgens kan je ze ook met de Hue-app koppelen, en ze werken ook met de meeste accessoires.

Wifi-lampen zoals die van Hombli en WiZ zijn doorgaans goedkoper, onder meer omdat er geen bridge benodigd is. Bluetooth-lampen hebben datzelfde voordeel, maar de verbinding is alleen minder stabiel vergeleken met wifi en Zigbee. De enige lamp in deze vergelijking die Bluetooth-ondersteunt is die van Philips Hue, maar de meest aangewezen manier om die lampen te verbinden blijft wel via Zigbee en een bridge. Als je ze met bluetooth gebruikt, loop je namelijk ook functionaliteiten mis.

Gerelateerde artikelen

Aanbod aan armaturen, accessoires en smarthomeplatformen

Philips Hue heeft met voorsprong het grootste aanbod aan armaturen, want je kan Hue op zowat alle mogelijke manieren in je huis integreren. Of het nu gaat om buitenverlichting, badkamerlampen of tafellampen: er bestaat een oplossing. Innr heeft wat minder armarmaturen, met name een reeks lichtstrips en buitenverlichting. Je vindt verder ook een lichtrip en twee soorten tafellampen bij WiZ, en Hombli heeft enkel een lichtrip.

Hue is ook het merk dat de meeste accessoires heeft, namelijk: meerdere afstandsbedieningen, schakelaars, een bewegingssensor, een slimme stekker en enzovoort. Wiz heeft al die dingen ook, maar geen slimme schakelaar. Bij Innr mis je daarbovenop nog een bewegingssensor, en daar nog eens bovenop heeft Hombli geen afstandsbediening.

De WiZ Lamp A60 E27

De WiZ Lamp A60 E27

Als je al smarthome-apparaten in huis hebt, dan wil je vooraf even kijken met welke platformen je slimme lampen kunnen verbinden. Hue werkt met de meeste bekende diensten, terwijl de ondersteuning vooral bij Hombli eerder beperkt blijft. Hombli werkt met de grote namen als Google Assistent, HomeKit en Alexa, maar bijvoorbeeld niet met het handige IFTTT en SmartThings.

Conclusie

Het merk Philips Hue van het Nederlandse Signify is een van de grondleggers als het om smart lampen gaat. De eerste generatie verscheen inmiddels in 2012, en doorheen de jaren is een heel ecosysteem van lampen en accessoires ontstaan. Dat is een grote troef, want voor elke kamer en elk type woning bestaat wel het ideale product.

Maar daar betaal je wel een prijs voor, want een Hue-lamp kost bijna dubbel zoveel als de smart lamp van Innr in deze vergelijking. Die lamp werkt ook met de uitstekende Zigbee-standaard, en is zelfs compatibel met de meeste Hue-accessoires, de Bridge en de Hue-app. Dat maakt het tot een geduchte concurrent.

De nieuwe Philips Hue-app

De nieuwe Philips Hue-app

Nog voordeliger zijn de wifi-lampen van Hombli. Er is geen bridge benodigd om ze te verbinden en ze zijn een stuk voordeliger vergeleken met de producten van Innr en Philips Hue. Daar tegenover staat dat er naast een lichtstrip geen Hombli-armaturen beschikbaar zijn, en ook op het vlak van accessoires en smarthomestandaarden biedt dit Nederlandse merk de minste veelzijdigheid.

Om een antwoord te bieden op de goedkopere concurrenten voor Hue kwam Signify vorig jaar met het WiZ-merk naar Nederland. De lampen verbinden net als Hombli via wifi, en komen met een beperkt aanbod aan accessoires. Het zijn ook de goedkoopste lampen uit deze vergelijking, en een lamp is driemaal voordeliger dan eentje van Philips Hue. De app van WiZ is ook verrassend uitgebreid, en dat maakt het een goede oplossing als je op zoek bent naar betaalbare lampen.

Gerelateerde artikelen

Heb je tips of ideeën?

Deze week is het themaweek op Androidworld en die staat in het teken van smarthome voor beginners. Je kan van alles van ons verwachten op het gebied van Android en smarthome. Van apps tot wificamera's, van tips tot handige hacks. In het zijmenu aan de rechterzijde en ook op deze pagina op Androidworld vind je alle artikelen van deze themaweek. Zo heb je alle tips eenvoudig bij de hand.

Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan dat ook!

Wil je op de hoogte blijven over onze themaweken? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Smarthome

Dit vind je misschien ook leuk