Google-medewerkers luisteren naar opnames die met de slimme Google Home-luidsprekers en via de Google Assistent-app op smartphones gemaakt zijn. Dat is op zich bekend alleen worden de opnames niet vervormd.
Google-medewerkers luisteren mee via Google Home
Google Assistent werd gelijktijdig met de Google Home geïntroduceerd eind mei 2016. Wij hebben er even op moeten wachten maar sinds april 2018 is Google Assistent ook in Nederland aanwezig. Hoewel Google altijd beweerde dat niemand meeluistert als je tegen de slimme luidsprekers of tegen de Google Assistent-app praat (zie onderstaand filmpje), is VRT NWS er nu achter gekomen dat dat toch het geval is.
Daar verschieten we niet van, we wisten al langer dat medewerkers van Google meeluisteren naar de spraakopdrachten die we gaven. Het wordt ook vermeldt in de gebruiksvoorwaarden van Google Home dat spraakopdrachten standaard worden opgenomen en bijgehouden. Dat is nu eenmaal nodig om de zoekmachine slimmer te maken.
Verrassend is wel dat Google deze geluidsfragmenten niet aanpast, zodat je stem heel duidelijk herkenbaar is. Wat je tegen Google zegt komt dus letterlijk zo binnen en zal door een medewerker geanalyseerd worden, die bepaalde vragen daarover moet invullen (is het een mannen- of vrouwenstem, enzovoort). Ook dus bij ons in België en Nederland. Maar daar stopt het niet. Google luistert ook mee wanneer je niet “Oké Google” hebt gezegd. Dat gaat vermoedelijk om de gevallen waarin iemand een woord zegt dat op Google lijkt.
Google luistert ook mee wanneer je het niet vraagt
Google luistert natuurlijk niet live mee naar wat er allemaal in je woonkamer gebeurt. VRT NWS is wel te weten gekomen dat Google met vertraging meeluistert. "Van de ruim 1.000 opgenomen fragmenten die we bij VRT NWS te horen kregen, waren er 153 die onbewust werden opgenomen, zonder dat de gebruiker de opdracht had gegeven aan de Google Assistent."
Blijkbaar zou de Google Home al beginnen met luisteren wanneer iemand een woord uitspreekt dat lijkt op Google. "Op die manier worden dus onbewust conversaties opgenomen: slaapkamergesprekken, gesprekken tussen ouders en hun kinderen, maar ook slaande ruzies en zakelijke telefoongesprekken met veel vertrouwelijke informatie."
Reactie van Google
De journalisten van VRT NWS hebben uiteraard Google hier ook over aangesproken. Michiel Sallaets, woordvoerder van Google België, zegt het volgende: "We werken samen met taalexperts over de hele wereld om spraaktechnologie te verbeteren door transcripties te maken van een klein aantal audiofragmenten. Dit werk is van cruciaal belang is voor de ontwikkeling van technologie die producten zoals de Google Assistent mogelijk maakt. Taalexperts beoordelen slechts ongeveer 0,2% van alle audiofragmenten, die niet worden gekoppeld aan persoonlijk identificeerbare informatie."
Tip: zo koppel je je Google Assistent-boodschappenlijst aan Google Keep
Routines zijn nog niet in Nederland beschikbaar
Tip: zo kan Google Assistent je helpen met je boodschappenlijstje
Deze Nokia-telefoons hebben de ‘Ambient Mode’, zo stel je het in
Google Zoeken helpt je woorden goed uitspreken en geeft feedback
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Dit artikel verscheen eerder op Androidworld.be.