Review Xiaomi Mi Pad: warm wordende krachtpatser met kopieer-gedrag

Review Xiaomi Mi Pad: warm wordende krachtpatser met kopieer-gedrag

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Xiaomi

Xiaomi is een relatief nieuwe fabrikant die wereldwijd, maar vooral in Azië, hoge ogen gooit. Toestellen in verschillende prijsklassen, van budget tot high-end, maar welke smartphone of tablet het ook is, de prijs is altijd erg scherp. De Xiaomi Mi Pad is de allereerste tablet van dit bedrijf en officieel niet in Nederland verkrijgbaar, Xiaomi heeft de oversteek naar Europa nog niet gemaakt. Maar Xiaomishop heeft een exemplaar beschikbaar gesteld, zij leveren Xiaomi-producten ook in Nederland. Tijd om deze tablet aan de tand te voelen in deze review: is de Xiaomi Mi Pad in de praktijk ook zo goed als op papier?

Design

Laten we maar direct beginnen met het feit dat de Xiaomi Mi Pad, en eigenlijk alle andere Xiaomi-producten, veel weg hebben van Apple-producten. Natuurlijk zegt men dat niet hardop, of toch wel, maar het is wel een feit. De afwerking is anders, maar het design, de beeldverhouding en andere elementen zijn toch wel opvallend gelijk.

De Mi Pad is afgewerkt met plastic, 'glad' plastic. Ondanks het feit dat dit natuurlijk geen premium gevoel geeft, zorgt deze gladheid toch voor een prettige grip.

Aan de voorzijde van de tablet vinden we het scherm met boven en beneden genoeg ruimte, hierop zien we onder andere het logo, de notificatie-LED en de frontcamera. De speakers van de tablet zitten aan de achterzijde, op zich jammer omdat de geluidservaring met speakers aan de voorzijde veel beter is. Verder zien we nog een 8 megapixel-camera die voor een tablet voldoende foto's maakt, de gebruikelijke knoppen en een microSD-slot.

De Mi Pad is niet spannend, hij heeft geen onderscheidende design-elementen en niet de premium-afwerking die je zou verwachten. Toch kan ik goed leven met de looks van de Mi Pad, vooral het 'zachte plastic' deed deze tablet goed in de hand liggen.

Prestaties

Zoals eerder aangegeven heeft de Xiaomi Mi Pad op papier schitterende specificaties. Onder de motorkap vinden we voor het eerste de Tegra K1-chipset met een quacore-processor geklokt op 2,2 GHz. Daarbij is er nog 2GB RAM-geheugen aanwezig en de versie die wij hebben getest beschikt over 16 GB opslag, eventueel uit te breiden met een microSD-kaart.

Om maar meteen met het goede nieuws te beginnen, de Xiaomi Mi Pad is inderdaad snel, zware games draaien zonder enkel probleem op deze tablet waarbij er dus ook geen haperingen of andere vertragingen worden waargenomen. Het navigeren door menu's en opstarten van apps werkt zoals je mag verwachten, soepel en snel. De Xiaomi Mi Pad is geschikt voor praktisch alle taken en NVIDIA, de maker van de Tegra K1-chipset, staat vooral bekend om zijn goede graphics, zoals we ook zien op de Mi Pad.

Wat wel opvalt aan deze tablet is dat deze, indien deze wat zwaarder wordt belast, nogal eens warm wil worden. Nu is dat tegenwoordig niet heel vreemd, maar de Mi Pad wordt soms zo warm dat aanraken geen pretje meer is. Dit gebeurt vooral bij intensievere processen zoals het spelen van grafisch zware games.

Scherm

Het scherm van de Xiaomi Mi Pad valt op, niet direct door de specificaties, die hebben we wel vaker gezien, maar de beeldverhouding is 4:3. Dit is ook het geval bij bijvoorbeeld de iPad mini. Het scherm van de Mi Pad heeft een afmeting van 7,9 inch en een resolutie van 2048x1536, exact gelijkt aan het Apple-voorbeeld.

De kijkhoeken en helderheid van het scherm zijn beide ruim voldoende, het scherm werkt erg prettig. Inmiddels ben ik redelijk verliefd geworden op het 4:3-formaat en de grootte van 7,9 inch. Deze combinatie is natuurlijk niet per se aan de Mi Pad toe te schrijven, maar wel een goede keuze om hier gebruik van te maken. Wel is er zogenaamde backlight bleeding vooral aan de boven en onderkant. Tijdens regulier gebruikt valt het 'lekken van licht' niet op, maar voor een getraind oog is het wel zichtbaar.

Accu

De accu van smartphones zijn altijd veel besproken, tablet-accu's zijn vaak een minder groot probleem. De Xiaomi Mi Pad doet het erg goed op dat gebied, met een stevige 6700 mAh-exemplaar gaat deze lang genoeg mee. Natuurlijk gebruikt iedereen zijn tablet op een andere manier, op een ander moment van de dag, maar met de accu in de Xiaomi Mi Pad moet er bij een gemiddeld gebruik van 3-4 uur per dag toch een dag of 2-3 gewerkt kunnen worden.

Software

Op de Xiaomi Mi Pad draait een aangepaste versie van Android 4.4.2 met de naam MIUI. Deze custom ROM is eigendom van Xiaomi en draait al redelijk wat jaren mee op de markt. MIUI staat vooral bekend om zijn eye-candy, fleurige icoontjes en het ontbreken van een appdrawer. Sterker nog, ook dit laat ons weer denken aan... OK, nu weten we het wel.

Het grote voordeel aan Android en het draaien van MIUI dat het makkelijk is om een andere launcher er op te zetten, dit heb ik dan ook gedaan nadat ik MIUI een aantal dagen de kans heb gegeven.

Het is voor mij allemaal net iets té, overgangen, flashy uiterlijk, ook al zou MIUI 6, de nieuwste versie die later dit jaar beschikbaar komt, een stuk platter en rustiger worden. Dit neemt niet weg dat MIUI, los van het uiterlijk, goed in elkaar zit. Alle elementen zijn aanwezig en waar nodig aangepast om in het geheel te laten passen. De statusbalk bijvoorbeeld is een soort van overlay over het scherm en door te swipen kom je bij de snelle instellingen uit. Het werkt allemaal erg soepel en prettig, waarbij er ook regelmatig updates uitgebracht worden door Xiaomi die Over The Air (OTA) te downloaden zijn, rechtstreek sop het toestel via WiFi.

Hou er wel rekening mee dat er standaard geen Google-apps op het toestel staan, behalve de Play Store. Zoals je dat bent gewend van bijvoorbeeld een Samsung-tablet, zullen Gmail, Maps en andere Google-apps dus niet standaard geïnstalleerd staan, deze dienen eerst gedownload te worden uit de Play Store, maar werken daarna wel naar behoren.

In het begin kreeg ik wel vaker een foutmelding op de tablet dat er een proces afgesloten werd, dit is na een aantal dagen vanzelf verdwenen en niet meer voorgekomen.

Conclusie

De Xiaomi Mi Pad is eigenlijk een zeer goede tablet, de prestaties zijn ruim voldoende, de accu houdt het boven gemiddeld vol en het scherm met de 4:3-verhouding werkt prettig. De MIUI-skin, je moet er van houden qua uiterlijk, maar alle elementen werken en zijn op elkaar afgestemd, daar dus eigenlijk geen problemen. Het standaard ontbreken van de Google-apps is overkomelijk, deze kunnen gewoon gedownload worden. Los van het warm, ben ik erg positief verrast door de Xiaomi Mi Pad.

Toch denk ik niet dat deze tablet in Nederland veel gebruikt zal worden door maar één simpele reden: de verkrijgbaarheid. Deze tablet kan alleen maar in het buitenland besteld worden. Xiaomi richt zich vooral op opkomende markten. Erg jammer, maar voor een bedrijf dat voor het eerst een tablet op de markt brengt, doet de Mi Pad het erg goed. Sterker nog, als de tablet in Nederland te koop zou zijn voor omgerekend € 230, dan is het een absolute aanrader.

Positief

→ Goede prestaties

→ Goed scherm en prettige beeldverhouding

→ Up-to-date software

→ MicroSD-kaart

Negatief

→ Standaard geen Google-apps

→ Wordt nog eens erg warm

→ Veel opsmuk in design software

Xiaomi Mi Pad kopen

De Xiaomi Mi Pad is onder andere bij Xiaomi-shop te koop voor € 268,19 inclusief verzending, gratis cover en screenprotector.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk