Review Wileyfox Swift 2 Plus: middenklasser levert waar voor zijn geld

Review Wileyfox Swift 2 Plus: middenklasser levert waar voor zijn geld

Wileyfox Swift 2 Plus

Wileyfox is nog maar een aantal jaar actief op de Nederlandse markt maar staat nu al bekend om het leveren van kwalitatief zeer goede toestellen voor een aantrekkelijk prijs. In november heeft het Britse bedrijf de Wileyfox Swift 2 en de Wileyfox Swift 2 Plus gelanceerd waarbij de eerste variant tijdens de Telecom Awards van 2016 als beste uit de bus kwam in de categorie entry-level.

Op papier heeft de Plus-versie iets betere specs, wat meer geheugen en een betere camera. Bij lancering kreeg het een adviesprijs van €239 mee maar ondertussen is het toestel voor €229 bij diverse retailers te vinden. De Swift 2 Plus kan concurreren met de HTC Desire 628, een toestel met vergelijkbare specs en prijs.

Foto + doos Wileyfox Swift 2 Plus

Het uiterlijk

In tegenstelling tot de Spark-serie is de Swift-serie uitgevoerd in een metalen behuizing en dat valt direct op. De champagne/gouden versie (metalen behuizing en witkleurige voorkant) die ik mocht testen ziet er chique uit en voelt solide aan. Dit laatste is wellicht te wijten aan de dikte van 8.6mm. Links is de simkaartsleuf aanwezig, rechts de powerknop en volumeknoppen, bovenop de 3.5mm koptelefoonaansluiting en onderaan de USB C-poort te midden van de speakers. De vingerafdrukscanner is op de achterkant van het toestel te vinden, net onder de camera. Deze scanner was op de Spark-serie niet aanwezig, dus een welkome toevoeging op deze toestellen. De powerknop en volumeknoppen zijn voorzien van een reliëf waardoor ze net wat fijner te bedienen zijn.

Zoals gezegd voelt de Swift 2 Plus erg solide aan en ziet de goudkleurige variant er absoluut chique uit. Een toestel waar je zeker mee voor de dag kunt komen.

Wileyfox Swift 2 Plus

Scherm en camera's

De Wileyfox Swift 2 Plus bevat een 5 inch-scherm met een HD-resolutie van 1280 x 720 pixels. Onder het scherm bevinden zich capacitieve knoppen voor de bediening. Het scherm is opvallend scherp en helder maar ook warm en contrastrijk. Ik vond het zeker een meevaller en had het niet verwacht van een HD-resolutie maar het voldoet zeker op dit 5 inch-scherm.

Foto's schiet je met de 16 en selfies met de 8 megapixel-camera. Foto's die zijn gemaakt met goede lichtomstandigheden zijn redelijk te noemen. Foto's die overdag en binnenshuis worden gemaakt, zijn licht maar wel korrelig en dus minder scherp.

Hieronder zijn twee foto's te zien, de rechter is gemaakt met een Nexus 6P, de linker met de Wileyfox Swift 2 Plus.

Hardware, geluid en prestaties

De Wileyfox Swift 2 Plus bevat een achterkernige Snapdragon 430-chipset van Qualcomm met een maximale kloksnelheid van 1,4GHz. Het toestel is uitgerust met 3GB werkgeheugen en 32GB intern geheugen welke uit te breiden is door middel van een geheugenkaartje. Bedenk wel dat je dan geen tweede simkaart meer in het toestel kunt plaatsen. De Swift 2 Plus reageert snel en soepel ondanks de vele apps en games die op het toestel geïnstalleerd zijn en vaak tegelijkertijd gebruikt worden. De grafisch zwaardere games handelt hij iets slechter af.

De 2700mAh-accu wordt opgeladen via de USB C-poort welke ondersteuning heeft voor QuickCharge 3.0. Overigens wordt de benodigde QC-oplader niet bijgeleverd. Nu heb ik er daarvan genoeg thuis liggen maar voor degene die voor het eerst een smartphone aanschaffen, kan dat lastig zijn. QuickCharge 3.0 betekent dat de accu voor 75% wordt geladen in 45 minuten. De accu gaat 1,5 dag mee op één lading en bij middelzwaar gebruik. In vergelijking tot de high-endtoestellen die ik heb gehad, is dat best een prestatie.

CyanogenOS en einde CyanogenOS

Voordat we ingaan op de software Cyanogen OS willen we eerst aangeven dat de fabrikant van de software Cyanogen eind december officieel bekend gemaakt ermee te stoppen en als Lineage door te gaan. Net na deze bekendmaking heeft Guido Hoogvorst van Wileyfox Nederland aan Androidworld aangegeven dat Wileyfox-gebruikers zich geen zorgen hoefden te maken. Hoogvorst wilde verder nog melden dat alle Wileyfox-toestellen van Android 7.0 Nougat worden voorzien en wel voor het einde van het eerste kwartaal. Voor nu werkt de Swift 2 Plus dus op CyanogenOS-software, gebaseerd op Android 6.0 Marshmallow. Het is niet bekend voor hoe lang dit nog zal zijn en wat ervoor in de plaats komt. Maar we vermelden hier wel een stukje erover aangezien de Swift 2 Plus erop draait.

Zowel beginnende als gevorderde gebruikers kunnen met deze software prima uit de voeten. In de software is ook van alles in te stellen om het toestel te personaliseren. Zo is er een Thema's-app met vele thema's die onder andere het homescreen en vergrendelscherm aanpassen maar ook onderdelen zoals het lettertype of de pictogrammen en de statusbalk. Verder zijn er nog apps als AudioFX, Berichten, FM-radio en Screencast meegeleverd. Deze zijn niet te verwijderen mocht je ze niet gebruiken.

Het instellingenmenu van de software is bijna gelijk aan dat van standaard Android alleen bevat het vele extra's als Uitgebreid bureaublad, linkshandige modus statusbalkpictogrammen maar ook extra optie die betrekking hebben op veiligheid en privacy.

Conclusie

De Wileyfox Swift 2 Plus komt op ons over als een no-nonsense middenklasser die gewoon goed presteert tijdens het dagelijks gebruik. Het uiterlijk van deze middenklasser valt op doordat het volledig opgetrokken is uit metaal en premium aanvoelt. Voor de huidige en toekomstige Swift 2 Plus-gebruiker is het nog even afwachten wat er met de software gaat gebeuren maar volgen Wileyfox hoeven zij zich nergens zorgen over te maken.

Positieve punten

+ Metalen behuizing

+ Prijs

+ Accuduur

Negatieve punten

- Kwaliteit foto's die binnenshuis zijn gemaakt

Wileyfox Swift 2 Plus kopen

De Wileyfox Swift 2 Plus is in de kleur Champagne Gold en Midnight Blue leverbaar in Nederland voor een adviesprijs van €229,- bij onder andere te verkrijgen bij Belsimpel, Mobiel.nl en Coolblue.

[tds=589]

Lees meer over:
Wileyfox

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties