Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

fonkel, fonkel little Spark

Wileyfox Spark-serie hands-on: sprankelende devices met een interessante prijs

· 29 juni 2016

In hartje Londen presenteerde Wileyfox gisteren een drietal nieuwe smartphones, waarvan wij er twee zullen gaan zien in Nederland en België. De devices moeten niet gezien worden als opvolgers van de Swift en Storm van vorig jaar en zijn qua specs op verschillende gebieden grotendeels vergelijkbaar. Wat zijn de verschillen nu precies en wat zijn onze eerste indrukken, dat lees je in deze hands-on.

Trio van Sparks

Na een enerverend ritje naar Schiphol, een korte vlucht over het Kanaal en een ritje met een niet zo spraakzame Uber-chauffeur - met de naam Muhammad Ali - kwamen we aan in hartje Londen, waar het na een heerlijk Engels ontbijtje tijd was voor de presentatie. Er werd een trio gepresenteerd van smartphones in de Spark-serie, waarbij het goedkoopste model met de minste hardware niet officieel verkrijgbaar zal worden in Nederland en België.

Wileyfox Spark, Spark+ en Spark X
Aan het woord kwamen Nick Muir van Wileyfox, één van de drie CEO's van het bedrijf, maar ook Cyanogen en Amazon, waarmee Wileyfox een deal heeft gesloten voor de distributie in het Verenigd Koninkrijk. Na het tonen van een intro, waarvoor Wileyfox staat, waarin we superhelden, veel jeugd, kleur en de termen ‘he is’, ‘she is’en ‘they are’ zagen, werd het tijd voor ‘We are #Wileyfox’. Muir legde uit dat Wileyfox ooit begon als klein team met grootse ideeën en dat het merk altijd enkele kenmerken zal blijven gebruiken. Hierbij kunnen we denken aan de aanwezigheid van twee SIMkaartslots, het verkopen van smartphones zonder contract, de verwijderbare accu, geen bloatware, veel privacy en een resolutie van het scherm van minimaal 1280x720 pixels. 

Alle drie de devices komen zonder NFC, met als simpele reden: ‘budget’. Zodoende kan er bijvoorbeeld geen gebruik worden gemaakt van draadloos betalen via Android Pay, waarbij Muir liet weten ‘dat Google dat wel erg snel had uitgerold’. Ten slotte liet hij weten dat er een hele accessoire-lijn zal uit worden gebracht voor de devices, waarbij we kunnen denken aan extra accu's, hoesjes en screenprotectors.

Lior Tal van Cyanogen benoemde onder andere het MOD-platform, waardoor third party apps te integreren zijn in de software, waarover we eerder al schreven op Androidworld. Uiteraard werden er ook verschillende van deze functies benoemd, zoals het kunnen bellen via de Skype-app als je een nummer invoert via de dialer. Andere features zoals Truecaller ID, de ondersteuning van thema's en de AudioFX-technologie werden ook nog eens aangestipt. Amazon UK gaf wat details over de samenwerking tussen beide bedrijven, het in de markt zetten van een nieuw merk en hun Launchpad-programma.

Spark en Spark+

De normale Spark zal niet in Nederland en België gevoerd worden, maar we zien hier wel de plusvariant verschijnen. Deze heeft qua resolutie van de camera die op de achterkant gemonteerd is een specbump gekregen naar 13 megapixel, terwijl de normale Spark het moet doen met een 8 megapixel-camera. Tevens zijn het werk- en opslaggeheugen verdubbeld ten opzichte van de goedkoopste van de drie. Waar de Spark het moet doen met 1GB RAM en 8GB intern geheugen, is dat bij de Spark+ dus 2GB en 16GB.

Dit toestel heeft een adviesprijs gekregen van € 149,99 en zal in het zwart en wit verkocht worden, waarbij verschillende accenten een andere kleur hebben. Zo zijn de cameraring, het logo, naam van de fabrikant en het randje om het toestel uitgevoerd in koperkleur, waarbij ook ‘espresso’ werd genoemd. We zien een 5 inch scherm met en resolutie van 1280x720 pixels en de chipset komt van MediaTek. Deze MT6735A-versie, bevat vier rekenkernen met een maximale kloksnelheid van 1,3GHz, de accu heeft een capaciteit van 2200mAh, er is een RGB-ledje aanwezig en ook kun je er een verbinding mee maken met een 4G-netwerk, maar band 8 is niet aanwezig, onder andere gebruikt door T-Mobile in Nederland.

Waar de vorige generatie van Wileyfox-smartphones nog was uitgerust met een Snapdragon-chipset is er voor deze drie smartphones gekozen voor MediaTek. In de eerste hands-ons was het gebruik van de toestellen goed te noemen, het switchen tussen homescreens werkte prima en ook het openen van applicaties ging goed. Over het maken van foto’s is er weinig meer te zeggen, dan dat de plaatjes er op de schermen van de toestellen goed uit zagen, maar daar zal langer naar moeten worden gekeken om een goed oordeel te kunnen vellen. De (zwarte) toestellen bevatten weer de sandstone-afwerking, die we ook op de vorige generatie zagen en zorgt voor net iets meer grip, waarbij het het uiterlijk ook goed doet.

Wileyfox Spark+

De goedkoopste Spark zal worden uitgebracht in het zwart en wit en bij de Spark + - die we hier dus gaan zien – is dat ook het geval, maar hierbij zijn de accentkleuren wel anders.  De twee goedkoopste varianten bieden beide een 5 inch scherm met 1280x720 pixels, wat er qua kleuren, contast, helderheid en kijkhoeken tijdens de hands-on goed uit zag, maar ook dat zal in een uitgebreide review verder moeten worden bekeken. Met de Swift ernaast van vorig jaar is er in eerste instantie weinig verschil aan te merken, maar qua details en afwerking zijn er wel wat aanpassingen gedaan. Qua specificaties zien we op tussen de Swift en de Spark+ niet al te grote upgrades, maar dat is ook niet waar het bedrijf zich op focuste. Het gaat er bij deze drie modellen om dat simpelweg nog meer mensen het merk leren kennen, waarbij we later wel devices zullen zien, die echt als opvolger van de Swift- en Storm gezien moeten worden. 

Spark+ of Swift?

Hoe de MediaTek-chipset zich verhoudt ten opzichte van de Snapdragon 410, die we zagen in de Swift is nog de vraag en ook dat zal in een uitgebreide review op Androidworld uiteraard aan bod komen. Deze nieuwe Spark-devices zijn iets luxueuzer afgewerkt dan de vorige generatie en qua specs zien we nauwelijks verschillen. Welke de 'beste' is, hangt dan ook meer af van het uiterlijk wat je aanspreekt, mits de prestatieverschillen niet erg groot zijn natuurlijk, maar daarover later meer.

Wileyfox Spark+ vs Wileyfox Swift

Wileyfox Spark X

De Spark X is de 5,5 inch variant van de drie, waarbij de specificaties gedeeld worden met de Spark+. Het enige verschil is dus de schermgrootte, want ook de resolutie van 1280x720 pixels is hetzelfde gebleven. Ook de prijs van € 169,99 is hierdoor iets hoger, maar het apparaat kent dezelfde afwerking. Ook hier zien we de verschillende gekleurde accenten weer terugkomen en was de eerste gebruikerservaring prettig.

CyanogenOS biedt veel mogelijkheden om je als gebruiker mee bezig te houden, onder andere qua looks, maar ook qua beveiliging en dat is prettig. De accu van dit model is met 3000mAh een stuk groter dan zijn kleine broertje, maar hoe dit zich uit in de praktijk zal laten moeten worden ondervonden. 

Conclusie

De eerste indrukken van de drie devices zijn positief en wat mij betreft is het een goede keuze dat Wileyfox ervoor gekozen heeft om de normale Spark met 1GB RAM en 8GB opslaggeheugen niet officieel in Nederland en België uit te brengen. De Spark+ is beter uitgerust met meer geheugen en een camera op de achterkant met een iets hogere resolutie, waardoor het bang-for-buck gehalte daar een stukje beter is.

We zien inmiddels een adviesprijs van € 149 voor de Wileyfox Swift, waardoor de Spark+ van het bedrijf een directe concurrent is. Qua specificaties tussen beide budgettoestellen zien we weinig tot geen verschil, maar de chipsets moeten nog nader worden bekeken. Als wij nú moeten zeggen voor welk toestel van het duo je moet kiezen is het toch de Spark+. Het apparaat toont met zijn aangepaste behuizing en gekleurde details net iets chiquer dan zijn voorganger, maar als je al een Swift in huis hebt, hoef je deze zeker niet in te ruilen.

Hoe de prestaties van beide toestellen naast elkaar in de praktijk zijn, zal een uitgebreide review moeten uitwijzen en daarvoor is het nog even wachten, totdat het toestel in huis is. Uiteraard is ook nog de 5,5 inch Spark X, die naast de Storm van vorig jaar gelegd kan worden, maar mijn interesse gaat toch meer naar de goedkopere, maar vooral kleinere 5 inch-devices. Vanaf volgende maand moeten de Spark+ en Spark X in Nederland en België te koop zijn, voor de adviesprijzen van € 149,99 en € 169,99.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (3)
Bezig met laden van reacties...